Четвер, 28 березня 2024
Економіка

Відповідь на колективне звернення чорнобильців та "дітей війни" від 01.11.2011р. щодо виплат органами Пенсійного фонду України доплат до пенсій, нарахованих відповідно до судових рішень

Відповідь на колективне звернення чорнобильців та "дітей війни" від 01.11.2011р. щодо виплат органами Пенсійного фонду України доплат до пенсій, нарахованих відповідно до судових рішеньНа колективне звернення від 01.11.2011 року стосовно пенсійних виплат за листопад місяць 2011 року, згідно постанов суду, управління Пенсійного фонду України в м. Світловодську та Світловодському районі повідомляє.
19 червня 2011 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік".


Пунктом 7 частини першої цього Закону Прикінцеві положення Закону України " Про Державний бюджет України на 2011 рік" доповнено п. 4, яким установлено, що у 2011 році норми і положення статей 39, 50, 51, 52, 54 Закону України " Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", статті 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни", статей 14, 22, 37 та частини третьої статті 43 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду України на 2011 рік. Таким чином, визначення порядку та розмірів виплат вказаним категоріям громадян делеговано Кабінету Міністрів України.

На виконання вимог вищезазначеного Закону, 6 липня 2011 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №745 "Про встановлення деяких виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету", якою визначено, зокрема, мінімальні розміри пенсій для інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

Відповідно до вимог статей 2, 6 Кодексу адміністративного судочинства в порядку адміністративного судочинства захисту підлягають тільки порушені права, а не ті, які можуть бути порушені в майбутньому.

Виходячи із змісту статті 5 Кодексу адміністративного судочинства України судом у конкретній справі вирішується спір, предмет якого існує на час розгляду справи. Отже, зобов’язання, встановлені в резолютивній частині рішення суду, не можуть поширюватись на майбутнє. Зазначена позиція відображена у постанові Верховного Суду України від 17 березня 2009 року справі №21-1978во08. Відповідна позиція викладена також у постанові Вищого адміністративного суду України від 16 жовтня 2008 року у справі № к-4109/08. Враховуючи викладене, рішення судів, якими органи Пенсійного фонду України зобов’язано здійснити перерахунок та виплату пенсії без обмеження строком, повинні виконуватися сторонами в межах покладених зобов’язань. Тобто, виплати, призначені на виконання судового рішення, продовжуються до внесення змін до норм законодавства, якими керувався суд при винесенні рішення.

Як зазначив Конституційний Суд України у Рішенні від 3 жовтня 1997 року № 4-зп, конкретна сфера суспільних відносин не може бути водночас врегульована однопредметними нормативними правовими актами однакової сили, які за змістом суперечать один одному. Загальновизнаним є те, що з прийняттям нового акту, якщо інше не передбачено самим цим актом, автоматично скасовується однопредметний акт, який діяв у часі раніше.

У даному випадку пізніше прийняті норми Закону України від 14 червня 2011 року № 3491-VI "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік", яким визначення порядку та розмірів виплат "дітям війни" та чорнобильцям делеговано Кабінету Міністрів України.

Враховуючи вищезазначене, управління Пенсійного фонду України в м. Світловодську та Світловодському районі повідомляє, що виплату пенсій за листопад місяць 2011 року зазначеним категоріям громадян проведено без доплат, нарахованих відповідно до судових рішень.

Начальник управління
Марія Коротка


Фото Богдана Дроздова

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top