П’ятниця, 03 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Поліомієліт та його профілактика

Поліомієліт та його профілактикаЗгідно з офіційною інформацією Європейського регіонального бюро ВООЗ та МОЗ України, поряд з ендемічними з поліомієліту країнами, такими як Індія, Пакистан, Афганістан, Нігерія, Таджикистан, в поточному році мали місце випадки захворювання населення поліомієлітом і в Китайській Народній Республіці (КНР).
Що ж таке поліомієліт?
^ Реклама ^

Поліомієліт — це інфекційне захворювання, котре викликається вірусами. Джерелом збудника інфекції є хвора людина або вірусоносій. Інкубаційний період, тобто період від зараження до появи клінічних ознак захворювання, складає від 3 до 21 дня, частіше — 7-12 днів. Механізми передачі збудника фекально-оральний та інгаляційний (крапельний). Чинниками передачі збудника можуть бути молоко та інші продукти, вода, повітря навколо хворого, предмети побуту, котрими користувався хворий. Захворювання може починатися з підвищення температури, появи головного болю, рідкого стула, слабкості, ригідності м'язів потилиці. Потім можуть мати місце різні парези та паралічі. Летальність при паралітичних формах складає 2-10%.

Основним, надійним засобом попередження поліомієліту є щеплення, котрі проводяться в Україні дітям згідно з діючим Календарем в 3, 4, 5, 18 місяців та в 6 і 14 років.

В нашому місті та районі епідобстановка по поліомієліту зараз спокійна. Випадки поліомієліту не реєструвались серед населення більше 50-ти років.

Враховуючи інтенсивні транспортні потоки, торгові та туристичні зв'язки з країнами, де реєструються випадки поліомієліту, загроза захворювання, завезення та розповсюдження поліомієліту в Україні залишається.

Громадянам, які планують виїзд до країн де неспокійна епідобстановка по поліомієліту, з метою попередження захворювання поліомієлітом, необхідно забезпечити імунізацію дітей проти нього відповідно до вимог Календаря профщеплень, а дорослим, які не отримували щеплень протягом останніх 15 років — отримати 1 дозу оральної поліомієлітної вакцини не пізніше ніж за 4 тижні до виїзду.

Володимир Шмаков,
лікар-епідеміолог ДЗ "Світловодська районна СЕС".

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top