Четвер, 28 березня 2024
Здоров'я

Чи потрібно панікувати від укусу тварини?

Чи потрібно панікувати від укусу тварини?Щороку в Україні реєструються випадки захворюваності на сказ. Так, в минулому році захворюваність склала 3 випадки.
В цілому, за останні роки епізоотична ситуація зі сказу значно погіршилася, активні вогнища природного типу практично існують на всій території країни.


Не вирішене питання щеплень пероральною вакциною хижих диких тварин, регулювання їх чисельності сприяє циркуляції вірусу сказу в природі та є передумовою формування осередків міського типу. Так, в липні цього року в смт. Смоліно хворий на сказ собака покусав 9 осіб, з яких 2 дітей — чотирьох та тринадцяти років.

Сказ (гідрофобія) — це гостра вірусна хвороба, яка виникає після потрапляння на пошкоджену шкіру слини інфікованої тварини. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту із смертельним наслідком. Після потрапляння через ушкоджену шкіру вірус по нервовим стовбурам досягає головного мозку і стає причиною його набряку, крововиливу, дегенерації нервових клітин. Вірус також потрапляє до слинних залоз і вже зі слиною виділяється в оточуюче середовище. Джерелом сказу є інфіковані собаки, вовки, кішки, лисиці, пацюки та інші дикі тварини. Інкубаційний період становить від 7 днів до року (найчастіше 1-3 міс.). Виділяють три стадії хвороби: провісник; збудження; параліч. Провісна стадія триває 1-3 дні. В цей час у хворого з’являються неприємні відчуття (печія, свербіння, біль) в ділянці укусу, хоча рана на цей час вже зарубцювалася, або ослизнення, безпричинна тривога, депресія, безсоння. Стадія збудження характеризується гідрофобією, аерофобією та підвищеною чутливістю. Гідрофобія проявляється в тому, що при спробі напитися, а потім лише при наближені до губ стакану з водою у хворого виникає судомне скорочення м’язів глотки та гортані, дихання стає шумним у вигляді коротких судомних вдихів, можлива короткочасна зупинка дихання. Аерофобія проявляється в судомах від повівання в обличчя струменя повітря. Температура тіла становить 37–37,2°. Слиновиділення підвищене, хворий не може ковтати слину і постійно її спльовує. Збудження зростає, з’являються зорові та слухові галюцинації. Іноді виникають напади агресії. За 2-3 дні збудження змінюється паралічами м’язів кінцівок, язика та обличчя. Смерть настає за 10-12 годин після появи паралічів.

При укусі незнайомої тварини обов’язково рану промийте мильною водою та обробіть її йодом. Обов’язково після укусу будь-якої тварини, навіть, яка зовні здається вам здоровою, потрібно звернутися до лікувального закладу за кваліфікованою медичною допомогою. За твариною по можливості організовують постійний нагляд протягом 10 діб.

Щоб убезпечитися від укусів тварин, дотримуйтеся простих заходів безпеки: не чіпайте незнайомих тварин, особливо маленьких дитинчат, щоб їхня мати не розцінила це як потенційну загрозу; не годуйте тварин із рук; уникайте безлюдних місць, пустирів та місць скупчення безпритульних собак; не ходіть поодинці в незнайомих місцях; захистіть своїх домашніх улюбленців від контакту з вуличними тваринами; не залишайте дітей без нагляду дорослих на вулиці.

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top