Неділя, 28 квітня 2024

^ Реклама ^
Кримінал

Конституційний суд заборонив затримувати людей за непокору міліції

Конституційний суд заборонив затримувати людей за непокору міліціїПрацівники міліції не мають права затримувати і тримати у спеціально відведених приміщеннях людей, які виявили непокору законній вимозі працівника міліції, до розгляду справи судом.
Відповідне рішення оприлюднив сьогодні Конституційний суд за поданням 50 народних депутатів про відповідність Конституції окремих положень Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону "Про міліцію".
^ Реклама ^

Як наголошується в рішенні КС, з аналізу чинного законодавства України випливає, що на законодавчому рівні діяння, які проявляються у формі непокори і злісної непокори, не ототожнюються, оскільки непокору законній вимозі працівника міліції Кодекс про адміністративні правопорушення не кваліфікує як адміністративне порушення. Конституційний Суд вважає, що оскаржувані положення суперечать статті 8 Конституції України.

Також КС визнав неконституційними положення ч. 2, 3 ст. 263 Кодексу про адмінпорушення щодо можливості адміністративного затримання осіб строком до 10 діб з санкції прокурора, якщо правопорушники не мають документів, що засвідчують їх особу.

У той же час у своєму рішенні КС рекомендує Верховній Раді привести положення Кодексу України про адміністративні правопорушення у відповідність з цим рішенням.

Рішення КС є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, на початку жовтня міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов, коментуючи проведення спецоперації із затримання небезпечних злочинців в Одесі, закликав громадян без зволікання виконувати всі законні вимоги працівників міліції. При цьому міністр поскаржився, що
"на жаль, доволі часто наші громадяни перед вимогами працівника міліції спочатку хочуть обговорити це, а вже потім виконують".


УНІАН

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top