П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Освіта

Дух творчого пошуку

Дух творчого пошукуЩорічно в закладах освіти міста у третій декаді вересня, як і у всьому світі, педагогічна громадськість вшановує пам'ять видатного педагога-земляка — Василя Олександровича Сухомлинського.
Погляди Василя Олександровича на навчання і виховання дітей творчо впроваджуються в практику педколективами шкіл, дошкільних та позашкільних закладів.
^ Реклама ^

Весь досвід такої навчально-виховної роботи наглядно презентується під час методичної декади, яка в цьому навчальному році була започаткована управлінням освіти 20 вересня, а завершилась 30 вересня поточного року.

Як на місцях так і на загальноміському рівні в закладах проходять уроки мислення, виставки квітів, учні присвячують видатному педагогу свої вірші, нариси, оповідання. Свята книги і казки, подорожі у світ природи, проведення науково-практичних конференцій, педагогічних читань — це далеко не повний перелік заходів, де вчителі, вихователі разом з батьківською громадськістю демонструють на практиці творчий підхід до впровадження педагогічної спадщини Василя Олександровича.

За словами В.О. Сухомлинського вчителі навчають своїх вихованців, щоб вони побачили
"...глибину синього неба, мерехтіння зірок, рожевий розлив вечірньої заграви і ранкової зорі, багряний захід перед вітряним днем, безкрайню далечінь степів, журавлиний ключ у небесній блакиті, відблиск сонця в прозорих краплях вранішньої роси, сірі нитки дощу в похмурий осінній день, ніжне стебельце і голубий дзвіночок проліска".

Адже, коли дитина зупиняється у подиві перед красою, у її серці також розквітне краса. Споглядання і слухання, переживання побаченого і почутого якраз і будуть
"...першим віконцем у світі краси".

Кожен навчальний заклад має свій досвід впровадження в життя поглядів, ідей, думок Василя Олександровича.

Опорною з проблеми творчої реалізації спадщини видатного педагога є ЗШ №1. Директор цієї школи Л. Дехтяренко є лауреатом обласної премії В.О. Сухомлинського.

На базі ЗШ № 1 працює загальноміська педагогічна майстерня вчителів-сухомлиністів, якою керує Любов Іванівна . Весь досвід управлінської діяльності висвітлений директором у її книзі "Школа любові і добра".

ДНЗ №19 — опорний з проблеми творчого використання надбань педагога-земляка педколективами дошкільних навчальних закладів. А. Роззувайло, завідуюча ДНЗ №19, цього року одержала обласну премію Василя Олександровича Сухомлинського за вагомий внесок у справу дошкільного виховання.

Н. Мізіна і Т. Щербатко, заступники директора СЗШ №7 з навчально-виховної роботи, нагороджені нагрудними знаками "Василь Сухомлинський".

Щорічні поїздки до Павлиської школи дають нам наснагу для подальшого впровадження ідей Василя Олександровича у практику нашої діяльності.

Твори видатного педагога є для нас порадниками і дороговказом як в управлінській діяльності так і у справі навчання та виховання дітей.

У своїй повсякденній, такій виснажливій роботі, життєвим кредо ми вибрали мудрі слова Василя Олександровича:
"Творче впровадження досвіду — це розвиток педагогічних ідей, а також формування власних педагогічних переконань".

Саме цей шлях допоможе нам підняти роботу освітніх закладів на рівень вимог, які ставить життя.

Геннадій Френкель,
начальник управління освіти.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top