П’ятниця, 03 травня 2024

^ Реклама ^
Кримінал

Світловодці, бережіть своє майно!

Начальник міліції Ігор ІвановНачальник міліції Ігор ІвановЗа 8 місяців з початку року світловодськими правоохоронцями було порушено 720 кримінальних справ, причому, більшість з них пов’язана з майновими злочинами, тож, в інтерв’ю "Вечірці", начальник міліції Ігор Іванов закликав світловодців бути обачними та берегти своє майно.
5 вересня ми завітали до головного міліціонера міста, аби дізнатись, чи варто світловодцям хвилюватися за своє майно і життя та які заходи вживаються правоохоронцями для забезпечення громадського порядку.
^ Реклама ^

— Ігоре Владиславовичу, яка криміногенна ситуація наразі склалась у місті та які злочини переважають?

— Криміногенна ситуація залишається складною. Спостерігається зростання кількості злочинів, особливо майнового характеру, яких з початку року в місті було скоєно 519 — це пограбування, крадіжки, шахрайство. Причому, їх розкриття ускладнюється невчасним зверненням громадян до правоохоронців. Приміром, крадіжки на дачах виявляються господарями лише навесні або влітку, в той час, як скоєні вони були ще в осінньо-зимовий період. От і виходить, що крадіжок за 8 місяців з початку року було скоєно 56, що на 9 менше, ніж в минулому році, але відсоток їх розкриття зменшився.

— Які профілактичні заходи проводяться правоохоронцями для запобігання здійснення крадіжок та інших майнових злочинів?

— Перш за все — це роз'яснювальна робота. В червні-липні поточного року ми провели масштабну акцію "Квартира", закликаючи громадян більш пильно ставитись до питання зберігання особистого майна, однак, лише одиниці заключили договори з державною службою охорони на встановлення охоронної сигналізації. Більшість — нехтує своєю безпекою, адже ані решітки на вікнах, ані встановлення замків, не дають такого ефекту, як прибуття впродовж 3-х хвилин оперативно-слідчої групи державної служби охорони. Отже, хто дбає про своє майно — той і отримує безпеку.

Більше того, деякі мешканці міста, перебуваючи вдома, не замикають двері на замок та стають жертвами злочинців, які проникають до помешкання через незачинені двері та крадуть все, що бачать у передпокої — сумки, барсетки тощо.

Неодноразово ми попереджали світловодців і про випадки шахрайства. Особливо це стосується людей похилого віку. Через ЗМІ та в особистих розмовах ми закликали їх не пускати у помешкання незнайомих осіб, однак, марно. Громадяни продовжують пускати у свої помешкання кого завгодно, окрім міліціонерів, та в результаті стають жертвами шахраїв. Таких випадків з початку року зареєстровано 17, причому, ошукані люди звертались до нас лише через кілька днів після скоєння злочинів, що заважає оперативності їх розкриття.

Не одразу повідомили до міліції і про розбійний напад, скоєний 31 серпня, коли невідомий чоловік, під виглядом пошуку викладача, зайшов до помешкання, де на той час перебувала лише 11-річна дівчинка, та погрожуючи ножем, викрав з квартири чимало цінних речей. Наразі ведуться активні пошуки злочинця.

— Щодо розкриття таких тяжких злочинів, як вбивства?

— Наразі залишається одна така нерозкрита кримінальна справа, порушена за ознаками злочину "навмисне вбивство" відносно безвісті зниклого неповнолітнього гр.Телятника, жителя с. Андрусівка, який 24 серпня пішов з дому та не повернувся. Ми сподіваємось знайти його живим, але зараз відносно всіх безвісті зниклих ми порушуємо кримінальні справи як по вбивству і працюємо у повному обсязі.

Світловодці, бережіть своє майно!— Щодо вбивства в районі Табурища, про яке вже повідомляли інтернет-видання?

— Дійсно, в районі Табурища було знайдено трупи жінки та однорічної дитини. Особа чоловіка, який скоїв ці вбивства встановлена і наразі він знаходиться під вартою на лікуванні, адже була спроба громадян затримати злочинця, в результаті чого тілесні ушкодження отримав і той, хто затримував, і той, хто скоїв вбивства. Порушена кримінальна справа за ознаками ст.115 "навмисне вбивство", але мотиви злочину — майнові.

— З настанням холодів та зменшенням світлового дня, зазвичай, збільшується кількість пограбувань. Що Ви можете порадити нашим читачам, аби вберегтися від нападів зловмисників?

— Як показує практика, у 90% випадків, подібні злочини здійснюються відносно людей, які вживають алкогольні напої та знаходяться у компанії незнайомих людей. Відповідні і поради — не спілкуватись із незнайомцями та бути більш обачними. А в разі, якщо ви стали жертвою злочинців — негайно повідомляйте до міліції за номером телефону 102. Єдине, про що я хочу просити світловодців — це не вводити в оману працівників міліції та повідомляти лише про реальні факти злочину, адже за незаконний виклик спецслужб доведеться відповідати згідно ст.154 адмінкодексу України.

Взагалі ж, кількість звернень від громадян до міліції в цьому році зросла на 200% і наразі становить 3165 повідомлень.

Олена ЄРУНОВА

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top