Четвер, 02 травня 2024

^ Реклама ^
Влада

Олександр ЄДІН: "Повинен бути зв’язок між конкретними виборцями і Народним депутатом"

Народний депутат України Олександр ЄдінНародний депутат України Олександр Єдін24 серпня Україна урочисто відзначатиме 20-ту річницю своєї Незалежності. Цей період став для країни періодом значних змін та перетворень, які суттєво змінили життя українців.
Напередодні знаменної для нашої держави дати ми зустрілись з Народним депутатом України Олександром Єдіним. Його думки про сьогодення і майбутнє України — на сторінках нашого видання.
^ Реклама ^

— Доброго дня, дорогі друзі. Дійсно, 20 років тому сталося те, про що мріяли наші пращури — Україна отримала незалежність. І сьогодні нашу країну у світі сприймають не просто як частину колишнього СРСР, а як незалежну державу. Тим паче, що показники свідчать про те, що Україна набирає обертів і в плані економічного розвитку, і в плані покращення життя самих громадян. І сьогоднішні українці — це зовсім інші люди: розвинені, інтегровані, націлені на досягнення успіху. І це дуже приємно відзначити.

— Але чому, на Ваш погляд, Україні за роки незалежності не вдалося досягнути рівня європейських держав? Принаймні, таких, як Польща?

— Сьогодні Україна впевнено наближається до рівня економічно розвинених країн Європи. Однак, весь цей час західні країни також розвивалися. Дійсно, коефіцієнт різниці між Україною, і, приміром, Польщею, становить 3 — тобто, економічні показники та рівень життя сьогодні в Польщі втричі вищий, ніж у нас. Але ті темпи розвитку, ті оберти, які набирає сьогодні Україна свідчать про те, що ця різниця з кожним роком буде зменшуватись. І я передбачаю, що через 10 років Україна вийде на ті показники, які дозволять їй зайняти гідне місце в Європейській спільноті. Це мій прогноз. Я сам євроінтегратор, і впевнений, що рухаючись по цьому шляху, Україна швидко пройде ті економічні реформи, які ми сьогодні разом із Президентом закладаємо в Парламенті.

— Тобто, Ви вважаєте, що сьогоднішня владна команда здатна радикально змінити ситуацію в країні?

— По-перше, я сам є членом цієї команди. І все, що я обіцяв своїм виборцям під час зустрічей з ними, всі поступові кроки, які ми мали намір зробити — все втілювалося в життя. І якщо навіть в період світової кризи ми не впали, в той час, як в Іспанії, Португалії та Греції рівень безробіття становить 25-40%, то це вже свідчить про послідовну по-літику Президента і Уряду, завдяки чому ми змогли вийти на високі міжнародні економічні рейтинги. Більше того, сьогодні Україна входить до сімки європейських країн, що динамічно розвиваються. Це дуже позитивний момент, яким необхідно скористатися і займатися економічними питаннями. Але без політичної складової, без виборів на всіх рівнях ці питання не вирішити. Тому сьогодні основне завдання — це повернути депутатів у регіони. Адже ми можемо говорити про великі перспективи і плани, а людям треба підвищувати рівень життя в їх конкретному селищі, місті, районі — ремонтувати дороги, перекривати дахи, будувати дитячі майданчики, ремонтувати ліфти, квартири — це треба робити сьогодні і враховувати їх побажання в бюджеті.

— Тобто, Ви — "за" зміни до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради України" в частині обрання депутатів за мажоритарною системою?

— Я — за змішану систему виборів. Повинна існувати і партійна відповідальність, і територіальна належність — це забезпечить і рух уперед завдяки потужній діяльності партійців, і зв'язок із виборцями. 7 років ми не мали депутатів, які були закріплені за мажоритарними округами, але сьогодні ми будемо намагатись повернути цю форму відносин між виборцями і депутатами. Виборці повинні мати свого депутата, тільки тоді буде встановлений зв'язок між конкретною людиною і депутатом, який є су-б'єктом законодавчої ініціативи.

— Відчуваєте ту саму вертикаль влади, про яку так багато говорилося під час виборів? Вдалося налагодити співпрацю на усіх рівнях: Народний депутат, обласні депутати, міська влада?

— Як тільки Президентом України було обрано Віктора Януковича, перше що було зроблено — це відновлено вертикаль влади: виконавчу, судову, законодавчу. Президент призначив своїм представником в області Сергія Ларіна, якому вдалося відновити авторитет влади. Сьогодні команда губернатора плідно працює над вирішенням актуальних для регіону питань. Останнім кроком у формуванні законодавчої влади стануть вибори до Верховної ради у жовтні 2012 року, коли ми отримаємо той зв'язок, який повинен існувати між депутатами міської, обласної і Верховної ради.

— Ви двічі обирались Народним депутатом за мажоритарною системою, тож, Вам є з чим порівнювати. Але й сьогодні Ви захищаєте інтереси своїх виборців. Що конкретно вдалося зробити для жителів Кіровоградщини, і, зокрема, Світловодська?

— Дійсно, я двічі обирався від Олексан-дрійського мажоритарного округу, а останні 3 роки — свідомо від Партії Регіонів закріплений за регіоном, де не було свого депутата. Це Світловодськ, Знам'янка, Новомиргородський, Олександрівський, Онуфрієвський, Світловодський та Знам'янський райони.

Перше, що вдалося зробити — це підібрати команду та об'єднати людей. І сьогодні ми разом працюємо за різними напрямками — це і газифікація, і ремонт доріг, і багато інших конкретних речей. Крім цього, я постійно підтримую і ветеранів, і воїнів-інтернаціоналістів, і медиків, і вчителів, і молодь. Так, на початку літа більше 850 дітей, членів шкільних парламентів, на моє особисте запрошення відвідали Київ та ознайомились з роботою Парламенту. Думаю, ця подорож запам'ятається їм на усе життя та дасть поштовх до нових ідей і звершень у майбутньому. Аби допомогти світловодським обдарованим дітям на цьому шляху та надати їм доступ до досягнень світової науки, я буду сприяти створенню у Світловодську відділення Малої Академії Наук. Більше того, маю на меті допомогти у відкритті в місті філії Одеської Академії зв'язку, де світловодська молодь зможе отримувати освіту не за вузькими, як це обговорювалось ра-ніше, а за більш актуальними сьогодні економічними спеціальностями. Звісно, для цього потрібно провести велику підготовчу роботу, зокрема — вирішити питання з приміщенням, де буде розташована філія.

Взагалі, я працюю в регіоні по різних питаннях і різних напрямках. Якщо говорити про Світловодськ, то тут проблема номер один — це дороги. До мене, як до Народного депутата, звертались мешканці міста з проханням допомогти з вирішенням цього питання, адже стан міських доріг був дійсно просто жахливим. Звичайно, я не міг залишитись осторонь і взяв це питання під свій особистий контроль. Я неодноразово звертався до Міністерства енергетики України і особисто Міністра енергетики Юрія Бойка, а також керівництва "Укргідроенерго" щодо ремонту Інспекторської дороги (Набережної), яка належить Кременчуцькій ГЕС, особисто зустрічався з директором гідроелектростанції з цього питання. Крім того, направляв листи до Голови державної служби автомобільних доріг України Володимира Демішкана та провів перемовини з ним і його першим заступником, нашим земляком, Миколою Мездріним, з керівництвом Кіровоградського "Облавтодору" з приводу ремонту доріг державного значення, які примикають до Світловодська. Наразі фахівці "Укравтодору" на моє особисте прохання обчислюють вартість ремонту найбільш завантажених автошляхів Світловодська, які мають стратегічне значення для підприємств міста і перевезення пасажирів. І я обіцяю, що цей ремонт ми зробимо.

Приємно, що і самі світловодці залучилися до відновлення міських доріг. Ще на початку літа я запропонував керівництву міста вийти з ініціативою щодо створення громадської організації, яка б займалась питанням ремонту і утримання доріг, адже без громадського контролю це питання не вирішити. І сьогодні у Світловодську Радою директорів дійсно створено таку громадську організацію, яка носить назву "Рідне місто" і яку я буду усіляко підтримувати. Більше того, з вересня місяця в регіоні починає працювати Благодійний фонд "Рідний край", який буде наповнюватись коштами місцевого та міжнародного бізнесу і надавати конкретну допомогу конкретним людям. З подібною ініціативою виступили небайдужі мешканці Світловодська, зокрема Іван Гаврилович Попов, якого я знаю і поважаю, і ініціативу якого я щиро підтримав. Вважаю, що відділення Благодійного фонду "Рідний край" мають бути створені і в інших районах регіону, адже і в інших містах та селах мешкають активні і небайдужі люди.

Однак, дороги — не єдина проблема міста, вирішенням якої я займався і продовжую займатись, як Народний депутат. Є ще важливі екологічні питання, як-то підтоплення нижньої частини Світловодська та берегоукріплення; проблеми стану житлово-комунального фонду, взагалі сфери ЖКГ, надто високі тарифи — це просто всенародна біда, коли люди повинні розплачуватись за чиюсь бездарність та безгосподарність. Так не повинно бути. Не можна вирішувати проблеми житлово-комунальних підприємств лише за рахунок споживачів, шляхом постійного підвищення вартості послуг — необхідно реформувати галузь, запроваджувати нові енергозберігаючі технології, оновлювати технічне обладнання та підвищувати якість послуг — вчасно ремонтувати ліфти, вивозити сміття, скошувати амброзію тощо.

Окрім цього, до мене звернулись світловодці з проханням допомогти у вирішенні питання функціонування ринку "Світанок", проблеми якого не вирішуються багато років. Я маю намір втрутитися і в цю ситуацію, аби їм допомогти. Отже, працювати дійсно є над чим. І ми знову повертаємось до питання необхідності роботи на окрузі Народного депутата, адже тільки завдяки співпраці усіх гілок влади можна вирішити ці та інші питання в регіоні.

— Ваша думка щодо створення у Світловодську спеціальної економічної зони?

— Я знаю про таку ініціативу і цілком підтримую цю ідею, адже той серйозний інтелектуальний і виробничий потенціал, який є в місті повинен бути реалізований. Необхідно залучати інвесторів для використання потужної бази таких світловодських підприємств, як "Олімп", ЗЧМ, СКТС і ТМ; розвивати такі перспективні напрямки як будівництво та переробка сільськогосподарської продукції. Сьогодні над цим працює і обласне керівництво, і особисто губернатор Сергій Ларін, який започаткував стратегічну програму розвитку Кіровоградщини "Центральний регіон-2015" і яка співзвучна з моєю власною програмою дій. Звичайно, питання непросте, але я буду усіляко підтримувати його вирішення у Верховній Раді.

— Цього літа ми стали свідками проведення за Вашої особистої підтримки конкурсів талантів та хореографічних фестивалів. Подібна практика триватиме і надалі?

— Безумовно, адже Україна має таланти. У нас дуже талановита молодь, особливо в Центральній Україні, яку треба підтримувати. Я в цьому неодноразово особисто переконувався і той фестиваль, який ми провели в цьому році у Світловодську став яскравим тому підтвердженням. До речі, я отримав чимало листів від мешканців Світловодська із вдячністю про запрошення до міста відомого шоу-мена Ігоря Кондратюка та проведення на День міста відеозйомки популярної телевізійної передачі "Караоке на майдані". Дійсно, свято вдалося. Знаєте, я і сам із задоволенням згадую цей день і планую в наступному році, звичайно, якщо світловодці запросять мене на святкування, організувати не менш видовищний захід, а також провести до Дня міста не тільки хореографічний фестиваль, але й конкурс місцевих літераторів, адже я знаю, що в місті проживає чимало талановитих поетів та прозаїків, а таланти, як я неодноразово наголошував, повинні підтримуватись.

Під час мого перебування у Світловодську на мене також справило незабутнє враження відвідування вітрильної регати. Крейсерські перегони — дійсно дуже видовищний і гарний вид спорту, який плідно розвивається у Світловодську і який я також маю намір підтримувати, як до речі, і інші види спорту, що дарують нашій молоді і людям старшого покоління заряд бадьорості, енергії та оптимізму.

— Завершуються парламентські канікули. Як Ви провели цей час? Над чим сьогодні працюєте?

— Ви знаєте, особливо відпочивати в цьому році не довелось. Я брав участь в усіх заходах, що відбувались на території регіону, тож, канікули мої були епізодичними. Крім того, я вирішив скористатись цим часом, аби налагодити зворотній зв'язок із жителями регіону, яким я опікуюсь — усі вони отримали від мене листи з пропозицією співпраці. Сподіваюсь, у відповідь отримати конкретні пропозиції від світловодців, аби моя робота була ще більш плідною. Звичайно, я знаю проблеми регіону, яким опікуюсь, більше того — багато вже зроблено і чимало питань вже вдалось вирішити, але для того, щоб жодна проблема не залишилась поза увагою — я і звертаюсь до мешканців міст і районів. А крім того, ми повинні визначитись із пріоритетами та першочерговими завданнями.

— На завершення нашої розмови — будь-ласка, побажання читачам нашого видання.

— Що хвилює сьогодні українців? Це повсякденне життя і впевненість у завтрашньому дні. Я хотів би побажати вашим читачам, щоб цієї впевненості було більше, а життя було краще. Певен, разом ми зможемо це зробити!

Оптимізму вам і хорошого настрою!

Олена ЄРУНОВА

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top