Четвер, 28 березня 2024
Корисна інформація

Перш, ніж купувати товари та продукти на стихійних ринках, зважте всі плюси та мінуси цього

Перш, ніж купувати товари та продукти на стихійних ринках, зважте всі плюси та мінуси цьогоАдміністрація дільниці з обслуговування торгівлі Світловодського міського комунального підприємства "Комбінат комунальних послуг" звертається до жителів міста та району з застереженням про придбання товарів в місцях так званої "стихійної торгівлі", що особливо актуально в осінньо-весняний період.
Боротьба зі стихійною торгівлею знаходиться на постійному контролі міського виконавчого комітету, контролюючих служб міста. З метою її викорінення проводяться рейди по місцях стихійної торгівлі, і таких місць у нас достатньо. Це, в першу чергу, вул. Леніна 104-106.


Останній рейд, організований робочою групою з координації і контролю ситуації на споживчому ринку міста, яку очолює заступник міського голови з питань ЖКГ Людмила Гетманець, спільно з співробітниками міліції, працівниками Світловодської райСЕС, управління ветмедицини і проведений по вул. Леніна 104-106, в черговий раз показав: торгівля з настанням літньо-осіннього періоду в неустановлених місцях буйно процвітає. До того ж, практично в усіх випадках, продукція реалізовується з землі; відсутні дозвільні документи на торгівлю від органів місцевого самоврядування документи, що посвідчують якість продуктів; на продукцію, в більшості випадків, відсутні цінники; продавці не мають при собі медичних книжок. Соняшникова олія, молочна продукція продаються в поліетиленовій тарі, що була у використанні.

Варто зауважити, що кількість виставленої на продаж продукції, розвіює міфи про те, що "стихійна" торгівля — це доля незаможних бабусь, які заробляють на хліб насущний. В більшості випадків товар завозиться автотранспортом, про що свідчить велика кількість мішків і ящиків з овочами та фруктами.

Є ще один аспект, на який слід звернути увагу: молочну продукцію, овочі та фрукти купують багато людей, і це дає змогу декому добре заробляти. Найчастіше торговці в стихійних місцях – це особи, які не вважають за потрібне сплачувати податки, і це негативно відбивається на прибутковій частині міського бюджету. При цьому якість продуктів ніхто з продавців не гарантує, та й скаржитись не має кому, адже ні в кого з торговців не має дозволів на торгівлю.

При появі перевівяючих деякі продавці залишили свої робочі місця, сховавшись в тамтешніх магазинах. Очевидно: багато з них не мають трудових відносин з їх господарями, а отже працюють нелегально. Торгівля з рук у невстановлених місцях — це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за ст. 160 КпАП України у вигляді накладання штрафу і конфіскації за рішенням суду предметів торгівлі чи без такої. Відповідно до ст. 255 КпАп України право вживати заходів щодо порушників мають органи внутрішніх справ.

Мешканці міста та району повинні знати й пам'ятати: купівля товарів у невстановлених місцях товари, в умовах, які не відповідають вимогам, у будь-який час може обернутись лихом для покупців і членів їх сімей. На жаль, не завжди покупці розуміють згубність та небезпеку для здоров'я придбання харчових продуктів у таких місцях...

Багато хто вважає, що покупки тут дешевші, хоча нема впевненості, що покупцю правильно зважили товар. Часто торгівля у неустановлених місцях здійснювалась з використанням вагів, що не тавруються. Як показує практика, часто люди готові купувати продукти харчування в антисанітарних умовах, з землі, в тару зі сміттєзвалища.

Необхідно, щоб усі мешканці нашого міста налаштувались на боротьбу з цим злом. Жодні адміністративні заходи з рейдовими перевірками повністю стихійну торгівлю не знищуть, адже попит народжує пропозицію. Єдиний правильний спосіб боротьби — це не купувати продукти харчування та інші товари в місцях стихійної торгівлі.

Нам хотілося б, щоб кожен мешканець міста та району знав і пам'ятав, що, купивши товар в місці стихійної торгівлі, він піддає своє та своїх близьких здоров'я, а інколи і життя небезпеці заради копійчаної вигоди, а таокж сприяє погіршенню санітарного стану міста, ризикує заразитись при контакті з хворим продавцем, сприяє збідненню міського бюджету та розвитку тіньової економіки, торгівлі небезпечними товарами. Закликаємо всіх проявити обережність, пильність і не купувати товари в місцях стихійної торгівлі.

Заступник начальника дільниці по обслуговуванню торгівлі СМКП "Комбінат комунальних послуг"
В.Білан.

Фото із архіву Богдана Дроздова

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top