П’ятниця, 19 квітня 2024
Здоров'я

Як вберегтися від кишкових інфекцій у літній період

Як вберегтися від кишкових інфекцій у літній періодПопередити захворювання гострими кишковими інфекціями можна дотримуючись таких порад:
— не купувати продукти харчування включаючи сушену, в'ялену рибу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;


— не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання. Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності. Не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

— при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук використовувати профільтровану і проварену воду, для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води;

— при купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на термін та умови зберігання. Зберігати їх тільки у спосіб зазначений на упаковці, та у встановлений термін. При купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізуєммої продукції;

— при здійсненні подорожі не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні). На відпочинку, без організованого харчування, не готувати багатокомпонентні страви, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо). Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви споживати одразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці; зберігати виготовлені страви без холоду не довше 2 годин. Овочі, фрукти та ягоди добре промивати питною водою, при споживанні дітьми — обдавати окропом. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникати контакту продуктів з грунтом та піском;

— перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалету;

— при відпочинку батьків з дітьми ознайомлювати їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження;

— для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (нудота, блювання, появи рідкого стулу) терміново звертатися до найближчої лікувальної установи. Не займатися самолікуванням. При груповому відпочинку хворого тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.

Володимир Шмаков,
лікар-епідеміолог Світловодської райСЕС.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top