Четвер, 02 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

За ковток мінералки…

За ковток мінералки…Припікає. Хочеться пити... Від різнобарв’я охолоджених газованих напоїв у вітринах розбігаються очі. Купуємо. І п’ємо, п’ємо, п’ємо. Насолода! І... гастрит, камені у нирках та інші болячки.
І дійсно, хіба можуть зашкодити організмові мінеральні газовані води розрекламованих брендів? Адже люди навіть спеціально їдуть — хто до Миргорода, хто до Трускавця тощо — аби полікуватися цілющими тамтешніми джерельними водами... Можуть, переконана лікар-гастроентеролог Світловодської поліклініки Світлана Даценко.
^ Реклама ^

— Не треба забувати, — каже лікар, — і це доведено вченими, що вода є живим організмом... Якось було проведено експеримент: дві однакові ємності з водою моментально заморожувалися після того, як першій було сказано "дякую", або прочитано "Отче наш...", а другу — брудно вилаяли. Так от, після заморожування кристали першої води під мікроскопом мали приємний симетричний "візерунок", у другої ж — кристали мали недоладну, нечітку та змазану конфігурацію. Ось так вода відреагувала до ставлення до неї. А тепер уявіть, який шлях проходить мінералка від джерела до магазинного прилавку: її ганяють трубами, закупорюють у пляшки разом з вуглекислим газом... На її структуру можуть вплинути навіть лайки вантажників. Тобто, таку воду, "відірвану" від інформаційних джерел рідної місцевості, можна порівняти з людиною на засланні.

— А гази… Вони що — не "рятують" мінералку від такої негативної енергетики?

— Передовсім, треба усвідомити, що основною задачею вуглекислого газу, окрім нейтралізації присутніх у воді мікроорганізмів, є збільшення строків зберігання будь-якої бутильованої води. Але вуглекислий газ, з його основними складниками — двоокис та двооксид вуглецю та бікарбонату — у поєднанні з водою утворює вугільну кислоту. Таке сполучення, потрапляючи до кишечника, викликає накопичення у ньому газів… Одна-дві склянки такої води на тиждень навряд-чи зашкодять. Але частіше — призводить, через секрецію шлункового соку, до подразнення слизової оболонки шлунку та до розтягнення його стінок. А якщо — і це має неабияк насторожити — газована вода, вживана натщесерце провокує організм перетравлювати власну слизову оболонку. Більш того, через кислотне перенасичення блокується потрапляння до організму кальцію. Тобто, організм, компенсуючи, брак цього мінералу, автоматично починає його вимивати із кісткової тканини та волосся.

— От-такої! Це стосується усіх газованих напоїв, чи лише мінеральних?

— У цьому контексті немає різниці між мінеральною водою з якогось всесвітньовідомого джерела і водою, налитою з нашого рідного водогону. Такі води із зміненою структурою та ще й насичені вуглекислим газом, крім вже перелічених негараздів, провокують гастрити та відкладення каменів у нирках та жовчному міхурі. Відтак, газовані води — навіть, мінеральні — рекомендується пити після того як вивітриться із них вуглекислий газ. Особливо, це стосується діточок, віком до трьох років.

— Нормально! Мало того, що дієтологи застерігають від солодких газованих напоїв. Так ще й треба чекати, поки бульбашки щезнуть із "старої, доброї мінералки". Між іншим, про солодкі напої…

— ...Щодо солодких, то варто усвідомити, що у їхньому складі, окрім всього, міститься "убійна" доза цукру, а точніше — його штучних замінників. Дієтологи підрахували, що, наприклад, на сто грам пепсі-коли цукру міститься 57,7 кілокалорій, у кока-колі — 42 і таке інше. Тобто, 300 грамів подібних напоїв, вміщують від чотирьох до восьми стандартних "кубиків" цукру! У поєднанні з вуглекислим газом, такі напої (увесь той цукор) безперешкодно засвоюються організмом. Тобто, окрім втамування спраги, вони зменшують відчуття голоду, але лиш на незначний термін. А це абсолютно не позначається на кількості їжі, що згодом з’їсть людина. Відтак, ці калорії все одно "матеріалізуються" у жир. Що, у свою чергу, провокує ожиріння та розвиток цукрового діабету... Аби бути лаконічнішою, наведу приклад: американські вчені, протягом 15-ти років спостерігали за шістдесят тисячами людей... За цей час було зафіксовано 140 випадків раку підшлункової залози. І серед них — 87 відсотків тих, хто випивав щотижня в середньому по п'ять банок солодких газованих напоїв.

— Чи означає це, що альтернативою втамування спраги можуть бути соки?

— Відповідь на це питання не може бути однозначною... Соки, а особливо свіжо-вичавлені вами — за рахунок вмісту в них вітамінів, мікроелементі та клітковини — набагато корисніші, аніж будь-яка газована вода. Що ж до соків у магазинах, слід пам’ятати, що при їхньому виробництві втрачаються деякі вітаміни, зокрема, аскорбінова кислота. Компенсуючи втрати, виробники додають їх штучно. Але це, як кажуть, півбіди — задля більш тривалого зберігання додаються ще й консерванти. Тому надмірне споживання соків та нектарів, а особливо, промислового виробництва, перевантажує нирки. А консерванти здатні викликати алергію. Слід також пам’ятати, що будь-яким сокам властиво „наганяти апетит”, що має застерегти людей, схильних до ожиріння.

— То, що тоді пити без негативних наслідків, коли від спеки у роті пересохло?

— Пити можна все, про що ми говорили, однак, з урахуванням застережень, наведених вище. В цьому контексті, ми незаслужено упустили нашу звичайну питну воду. Щоправда, через не вельми досконале її очищення, таку воду потрібно прокип’ятити. Також можна її доочистити із застосуванням спеціальних фільтрів, яких у продажу нині — чималий вибір, який вам допоможе зробити продавець-консультант.

Віталій АСАУЛЕНКО

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top