Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Надзвичайні пригоди

Кількість світловодців, покусаних бродячими тваринами, останнім часом зростає

Кількість світловодців, покусаних бродячими тваринами, останнім часом зростаєЗ приводу бродячих тварин суспільство завжди ділитиметься на дві категорії: одна вважатиме, що ці тварини несуть загрозу життю та здоров’ю людини і їхню кількість треба регулювати у будь-який спосіб, інша — тварини ні у чому не винні, їх треба підгодовувати, не дратувати і тоді вони не будуть агресивними.
Звісно, найкращий варіант — наявність спеціальних прийомників, де б жили бездомні тварини, та їхня обов’язкова стерилізація. Але таке задоволення потребує коштів, і чималих.
^ Реклама ^

Медики занепокоєні: і не лише тим, що кількість покусаних людей бродячими тваринами зростає, а ще й через те, що вони є основними носіями і джерелом збудників багатьох інфекційних захворювань (сказ, лептоспіроз, туляремія, псевдотуберкульоз, іерсиніоз).

Радміла Перепеляк, завепідвід-ділом Світловодської райСЕС:
— З початку 2011 року за медичною допомогою з приводу покусів звернулось 38 осіб, з них 16 осіб (47,04%) потерпілих від укусів бродячими тваринами. Викликає занепокоєння, що 12 осіб були покусані бродячими тваринами за останні 3-4 тижні поточного періоду року. Тільки за квітень 2011 року зареєстровано 16 звернень громадян за меддопомогою з приводу покусів тваринами (6 — домашніми, 10 — бродячими тваринами), в т.ч. отримують щеплення проти сказу 10 осіб (62,5 %), серед них 4 дітей, покусаних однією бродячою собакою на території ЗНЗ №5. В квітні 2010 року за антирабічною допомогою звернулось 6 осіб (5 покусів — домашніми тваринами, 1 — бродячою твариною), в т.ч. вакциновано проти сказу — 1 особу (20,0%). Тобто в квітні 2011 року через покуси тваринами за меддопомогою звернулось в 3,5 рази більше жителів міста, ніж за відповідний період минулого року, серед них кількість потерпілих від укусів бродячими тваринами збільшилась в 10 раз.

— Які райони є найбільш небезпечні у цьому плані? І яка ситуація на Власівці?

— Найбільше випадків покусів людей бродячими тваринами зареєстровано в районі ринку "Світанок", Нового міста, Табурища, Площі. Звертає на себе увагу і збільшення скарг від населення з приводу великої кількості тварин (собак, котів), що вільно знаходяться на вулицях, ринках міста.

Щодо Власівки. За поточний період 2011 року серед жителів селища також спостерігається ріст звернень за меддопомогою з приводу покусів в 2,5 рази (5 потерпілих осіб проти 2 за відповідний період 2010 року).

— Бродячі тварини — це спільна проблема: і людей, і влади. На що і тим, і іншим треба звернути увагу?

— Загальними причинами погіршення епідемічної ситуації по зоонозним інфекціям є: зростання популяції диких м'ясоїдних тварин; зростання кількості безпритульних тварин (собак, котів) та випадків покусів ними людей; збільшення кількості мишовидних гризунів; недотримання власниками правил утримання домашніх тварин. Залишаються проблемними питання відсутності скотомогильника на території міста і смт. Власівка, не проведення суцільної дератизації, необхідність ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ, відсутність належного контролю за дотриманням правил утримання домашніх тварин, які установлюються органами місцевого самоврядування. У місті відсутні облаштовані місця для вигулювання домашніх тварин, не проводиться належним чином відлов, а отже не регулюється чисельність бродячих тварин, на що неодноразово звертали увагу органів місцевої влади фахівці райСЕС.

Володимир Семенов, начальник управління житлово-комунального господарства:
— Наше управління регулює чисельність бродячих тварин у межах коштів, виділених на ці потреби міським бюджетом: з початку року — більше 5 тисяч гривень. Роботи триватимуть і надалі. Сьогодні відлов, згідно із законодавством, проводиться шляхом тимчасового знерухомлення снодійним.

Всі розуміють: створення спеціального прийомника для бродячих тварин уже давно на часі, але найбільша проблема — відсутність коштів. Але рано чи пізно ми прийдемо до цього, іншого виходу — немає.

Р.S. Від редакції хотілося б додати: люди мають зважити свої можливості і добряче подумати перед тим, як заводити хвостатого друга, аби потім не викидати тварин на вулицю чи не виносити у людні місця чисельне потомство котів та собак у надії: добрі люди підберуть. Кількість бродячих тварин збільшується не лише, через те, що бродячі тварини мають потомство, а й через нашу з вами безвідповідальність.

Тетяна ЗИМА.

Щоб запобігти захворюванню на зоонозні інфекції, необхідно:
— не контактувати з бездомними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпечність таких контактів;
— якщо покусала або ослинила підозріла тварина, потрібно промити рану теплою кип'яченою водою (бажано з милом), потім обробити 70% розчином спиртового настою йоду;
— якомога швидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного щеплення та серотерапії, що проводяться за затвердженою схемою;
— своєчасно, щороку робити щеплення проти сказу домашнім тваринам та дотримуватись правил по їх утриманню;
— мисливцям треба за 2-3 тижні до початку полювання на хутряних звірів зробити з метою профілактики щеплення проти сказу.
Пам'ятайте! Сказ не можна вилікувати, його можна тільки попередити, якщо щеплення зробити своєчасно. Кожний пропущений день — загроза життя! Щорічно в Україні від сказу помирає 1-3 особи.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top