Субота, 20 квітня 2024
Корисна інформація

Коли у пса темна урина Новина з фото

Коли у пса темна урина
Як і у людей, весною і у домашніх улюбленців спостерігається авітаміноз та загострення деяких хвороб. А ще з настанням тепла активізуються різні паразити...


Сподіваємось, наша розмова із світловодським лікарем ветеринарної медицини Людмилою Цимбал стане у нагоді багатьом власникам собак та котів, які по справжньому переймаються їхнім здоров’ям.

— Пані Людмило, побутує думка, що саме з настанням теплих днів настає не найкраща пора для "доброго гумору" наших чотирилапих улюбленців...

— Все вірно. У тварин, як і у людей, за зиму в організмі знижається запас вітамінів, накопичених влітку та восени. Відтак, знижується й імунітет — тварини стають більш враженими для різних інфекцій. До того ж, як відомо, взимку тварини ведуть менш активний спосіб життя. А от їхній апетит аж ніяк не зменшується. В результаті чимало наших котів та собак "вступають" у весну, маючи явні ознаки ожиріння. Особливо, це стосується кастрованих тварин. А це прямий шлях до серцевих захворювань, інсультів, раку, цукрового діабету та інших хвороб. Виходячи з цього, я би порадила на третину урізати гастрономічний набір вашого улюбленця, замінивши його збільшенням часу прогулянок на свіжому повітрі.

— Ага, погуляєш тут, коли на вулиці грязюки повно, особливо, після весняного дощику. А на деревах засіли злобні кліщі...

— Маєте рацію — навесні різко зростають черги до ветеринарних лікарів: хто з блюванням, хто з проносом, хто з дерматитом. В зону ризику я б віднесла кішок-мишоловів — на своєму полюванні кішка ризикує проковтнути гризуна, який встиг "поласувати" якоюсь отруєною приманкою. Та й собаки, також, потребують пильнування за ними, особливо, коли вони перебувають у лісистих або заболочених місцинах. Тому, я би порадила уважніше обирати місця для прогулянок ваших вихованців. І кожного разу по поверненні з вулиці – споліскувати їхні лапи з рідким гіпоалергенним милом та оглядати на наявність кліщів.

— Весна вважається не лише пробудженням природи, а й пробудженням "основного інстинкту", що, власне, одне й теж. Чи зарадять тут "анти сексуальні" гормональні пігулки, яких навалом в ветаптеках?

— Як зменшення сексуального пориву кішки чи собаки — вони зарадять. Але ветеринарні лікарі одностайні: такі препарати неабияк шкодять здоров’ю тварини та значно вкорочують їй життя. Відомо, що собаки такий період переносять набагато спокійніше, ніж коти й кішки. Тому собак я би порадила не спускати з повідка навіть, коли не видно й натяку на присутність протилежної статі — ви ж знаєте, який у них нюх... А от котячих я би порадила каструвати. Що не пізно зробити у будь-якому віці, звісно, за умови нормального у них здоров’я. Це не є жорстокою процедурою, як вважає дехто. Набагато жорстокіше примушувати мучитись тварину від нереалізованої "березневої" пристрасті.

— Чи можете ви, з вишини професійного досвіду, назвати найбільш небезпечне захворювання домашніх тварин?

— Всі захворювання — в тій чи іншій мірі — є небезпечними і несуть загрозу життю наших улюбленців. Та, все ж, до найбільш небезпечних я би віднесла піроплазмоз — за відсутності лікування, смертність від нього сягає 98%. А ймовірність захворіти цією смертельною недугою триває практично всю весну, а з початку осені — аж до середини листопада. Найбільший же ризик припадає на квітень-травень — час найбільшої активності так званих іксодових кліщів, які є основним рознощиком цієї хвороби. В період від 2 днів до 4 тижнів — в залежності від інкубаційного періоду — у тварини різко, до 41 градуса, підвищується температура тіла. її сеча набуває червоного і навіть темного кольору. Поради щодо лікування прості — негайно мчати до ветеринара із своїм улюбленцем, бо у домашніх умовах його навряд чи вдасться врятувати.

— Тож, що ви ще можете порадити для того, аби весна у наших братів молодших не затьмарювалась різними болячками?

— До весняних загроз здоров’ю кішок і собак, гадаю, слід додати, що весняна інфекція протікає у них набагато важче осінньої. Відтак, не варто нехтувати комплексом весняних щеплень. Але за тиждень до них не забудьте поборотися з глистами. Обираючи відповідний препарат, звертайте увагу на натуральність його складників та відсутність побічних ефектів. Не зашкодить також й обробити хутро вашого улюбленця антиблошиними препаратами... А опісля всіх цих профілактичних процедур, не зайвим буде виписати у ветеринара ветеринарний паспорт з даними про вакцину, час її введення тощо. Адже відомо, що перестороги ніколи занадто не буває.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top