Місто накриває друга хвиля грипу
Сьогодні Світловодськ стрімко наблизився до епідпорогу, адже кількість хворих за останній тиждень зросла вдвічі і становить наразі 73,5 на 100 тис. населення (при епідпорозі 76,06). Лише впродовж одного тижня, з 10 по 16 березня зареєстровано 406 випадків захворювання на ГРВІ, причому 43 із них — це грип.
Серед хворих 229 дітей віком до 17 років, в т.ч. 227 школярів, 16 чоловік вже госпіталізовано до ЦРЛ, у зв’язку із чим Ірина Кріпак закликала світловодців прийняти міри по підвищенню власного імунітету та одягатись відповідно до погодних умов. Водночас, головний санітарний лікар району висловила надію, що шкільні канікули, які розпочались 21 березня зупинять хвилю розповсюдження інфекції.
Занепокоєння Світловодської райСЕС викликає і зростання чисельності хворих на гастроентероколіти, що не властиво для цієї пори року. Так, за минулий тиждень, за терміновими первинними повідомленнями, які надійшли до СЕС від ЦРЛ, зафіксовано 14 випадків захворювання, в т. ч. 10 — серед дітей.
За усіма випадками працівниками райСЕС проведено епідрозслідування, які виявили, що із організованими колективами жоден із них не пов’язаний. Натомість, як з’ясувалось, причиною гастроентероколітів серед світловодців стало вживання недоброякісних продуктів харчування — з простроченим терміном споживання, порушеними умовами приготування та зберігання, а також придбаних в місцях стихійної торгівлі, зіграло свою роль і недотримання правил особистої гігієни та вживання продуктів не по віку. Так, наприклад, було зафіксовано вживання в їжу приготованих іще на жіноче свято паштетів та консервів, годування малолітньої дитини термічно не обробленою вареною ковбасою, а також споживання людиною похилого віку некип’яченого домашнього молока, придбаного на стихійному ринку — результати, як ви розумієте, не забарились.
В той же час Ірина Кріпак не виключає можливої вірусної етіології зафіксованих захворювань, тим більше, що наразі в Україні вирує ротавірусна інфекція.
Олена Єрунова
Занепокоєння Світловодської райСЕС викликає і зростання чисельності хворих на гастроентероколіти, що не властиво для цієї пори року. Так, за минулий тиждень, за терміновими первинними повідомленнями, які надійшли до СЕС від ЦРЛ, зафіксовано 14 випадків захворювання, в т. ч. 10 — серед дітей.
За усіма випадками працівниками райСЕС проведено епідрозслідування, які виявили, що із організованими колективами жоден із них не пов’язаний. Натомість, як з’ясувалось, причиною гастроентероколітів серед світловодців стало вживання недоброякісних продуктів харчування — з простроченим терміном споживання, порушеними умовами приготування та зберігання, а також придбаних в місцях стихійної торгівлі, зіграло свою роль і недотримання правил особистої гігієни та вживання продуктів не по віку. Так, наприклад, було зафіксовано вживання в їжу приготованих іще на жіноче свято паштетів та консервів, годування малолітньої дитини термічно не обробленою вареною ковбасою, а також споживання людиною похилого віку некип’яченого домашнього молока, придбаного на стихійному ринку — результати, як ви розумієте, не забарились.
В той же час Ірина Кріпак не виключає можливої вірусної етіології зафіксованих захворювань, тим більше, що наразі в Україні вирує ротавірусна інфекція.
Олена Єрунова