Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Епідемічна ситуація за 2010 рік у Світловодську спокійна

Епідемічна ситуація за 2010 рік у Світловодську спокійнаРобота держсанепідслужби району була спрямована на забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення: якісного та безпечного водопостачання; безпечності та якості продуктів харчування; покращення умов виховання, навчання, організації харчування дітей та оздоровлення; створення безпечних умов праці та проживання; поліпшення санітарного стану міста та району.
В 2010 році в місті Світловодську та Світловодському районі забезпечено стабільну епідемічну ситуацію. Протягом року не зареєстровано спалахів та групових випадків захворювань, пов’язаних з централізованим водопостачанням, місцевими підприємствами харчової та переробної промисловості.
^ Реклама ^

Не зареєстровано випадків інфекційних захворювань по 17 нозологічним одиницям, т.ч. дизентерії, дифтерії, кору, сказу та інших захворювань. Знизилися показники захворюваності на вірусні гепатити А та В, носійство ВІЛ-інфекції, гастроентероколіти, вітряну віспу та скарлатину.

В звітному році спостерігається тенденція до зростання інфекційної захворюваності населення за рахунок сальмонельозів (32,4%), туберкульозу органів дихання (62,6%), педикульозу (39,1%), хвороби ВІЛ (21,9%), хвороби Лайма (27,1%), краснухи (4 випадки), грипу (в 2 рази) та ГРВІ (27,9%).

Ріст захворюваності на сальмонельоз зареєстровано серед населення м.Світловодська, що, за даними епідрозслідувань, може бути пов’язано з вживанням курячих яєць, м’ясних та молочних виробів сумнівної якості, придбаних, як в закладах торгівлі, так і в місцях стихійної торгівлі.

Відмічається збільшення захворюваності населення активними формами туберкульозу органів дихання на 62,6%. Серед дітей випадків туберкульозу не зареєстровано, серед підлітків – 1 випадок. Завдяки проведенню комплексу протиепідемічних заходів у бацилярних вогнищах туберкульозу повторних випадків захворювання не було. Показник смертності хворих на туберкульоз по місту знизився на 23,6%, по району зріс на 32,9%, в т.ч. серед вперше виявлених хворих.

Відмічається ріст захворюваності на ВІЛ-інфекцію/СНіД серед населення Світловодського району на що вплинуло і збільшення питомої ваги обстеження підлеглих контингентів на ВІЛ, в т.ч. споживачів наркотичних речовин ін’єкційним шляхом в 3,75 раза.

Збільшення зараженості населення педикульозом відбулося серед дитячого контингенту через покращення виявлення педикульозу при оглядах на амбулаторному прийомі в ЛПЗ та персоналом дитячих закладів. Через своєчасно проведені протиепідемічні заходи вогнища педикульозу ліквідовані після першої обробки.

В м.Світловодську зареєстровано 5 випадків захворювання населення на іксодовий бореліоз (хвороба Лайма), що пов’язано зі зростанням кількості іксодових кліщів у навколишньому середовищі та покращенням виявлення та встановлення діагнозу медпрацівниками ЛПЗ. В облСЕС для дослідження на бореліоз та туляремію доставлено кліщів, результати негативні. Акарицидні обробки території не проведено.

Якщо в 2009 році випадків краснухи не зареєстровано, в звітному році в м.Світловодську захворіло 4 чоловіка, в т.ч. 3 підлітків, всі не щеплені проти краснухи.

Випадків пандемічного грипу не зареєстровано. В ІV кварталі 2010 року проведена кампанія по вакцинації населення проти грипу. Завдяки наполегливості фахівців райСЕС, широкої санітарно-освітньої роботи охоплення населення щепленнями зросло в 2,9 раза, порівняно з 2009 роком, що збільшило імунний прошарок населення. В період ускладнення епідемічної ситуації розпорядженнями міського голови за наданням райСЕС припинялися заняття в ЗНЗ, що позитивно вплинуло на стан захворюваності населення, в т.ч. школярів.

Через несвоєчасне та недостатнє централізоване постачання імунобіологічних препаратів план профілактичних щеплень виконано не в повному об’ємі. Своєчасність проведення первинного вакцинального комплексу дітям до 1 року склала по місту 65,3%, по району – 80,7%. Зменшено кількість відмов батьків від щеплення дітей.

За 2010 рік за медичною допомогою звернулося 136 чоловік (місто – 118, район – 18), в т.ч. бродячими тваринами покусано 7 дітей. Заходи по врегулюванню чисельності безпритульних тварин проводяться недостатньо, що загрожує погіршенням епідемічної та епізоотичної ситуації.

Охоплення об’єктів поточного нагляду профілактичними дератизаційними роботами зросло на 55,4%. Суцільна дератизація не проведена, в багатоповерхових житлових будинках щомісячні профдератроботи не виконувалися, крім ЖЕК №2.

У вогнищах інфекційних захворювань проведено 532 заключних дезінфекцій (100,0%).

Поточним державним санепіднаглядом охоплено 964 об’єкта, з них 67 (6,9%) не відповідає вимогам санітарного законодавства. Особлива увага приділялася якості питного водопостачання. За даними лабораторних досліджень проб води комунальних водопроводів відхилень за бактеріологічними показниками не виявлено, за хімічними показниками – 0,9% (2009р. - 0), по сільським водопроводам 8,3% та 2,38% відповідно. З метою попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, фахівцями райСЕС лабораторно обстежені колодязі за місцем проживання дітей до 3-х років, в 46% проб виявлено перевищення вмісту нітратів. Незадовільним було обслуговування та якість води громадських колодязів: 30,3% досліджених проб не відповідає НД за бакпоказниками та 76,7% - за хімпоказниками.

На міському сміттєзвалищі реєструвалися факти горіння та тління відходів, що призводило до забруднення атмосферного повітря. Фахівцями райСЕС неодноразово надавалися приписи, застосовано адміністративні міри, інформовано міжрайпрокуратуру. Недостатньо проводиться робота з ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ.

Найбільшу кількість порушень санітарного законодавства виявлено на об’єктах торгівлі харчовими продуктами, де відповідно і застосовано 58,4% від всіх адміністративних заходів.

В ЗНЗ та ДНЗ не дотримуються норми харчування, в раціоні недостатньо м’ясних, рибних та кисломолочних продуктів.

Без ускладнень проведена оздоровча кампанія.

За даними лабораторних досліджень поліпшено умови праці на промислових об’єктах. Періодичним медоглядом охоплено 99,0% підлеглих осіб, підозр на профзахворювання не виявлено.

Протягом 2010 року всі об’єкти систематичного нагляду планово обстежені, керівникам направлено 1127 приписів, винесено 149 постанов про накладення штрафу, 143 постанови про застосування адміністративно-запобіжних заходів, 36 постанов щодо обмеження асортименту харчових продуктів, що реалізуються, 17 постанов на вилучення недоброякісних харчових продуктів, накладено 14 фінансових санкцій, тимчасово відсторонено від роботи 335 осіб.

В 2011 році діяльність державної санітарно-епідеміологічної служби Світловодського району буде направлена на недопущення спалахів та випадків групових інфекційних захворювань, забезпечення нагляду за дотриманням санітарного законодавства на об’єктах нагляду, професійно проводитиме заходи, направлені на забезпечення здоров’я населення.

Головний державний санітарний лікар Світловодського району
І.Кріпак

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top