Четвер, 02 травня 2024

^ Реклама ^
Релігія

Православний календар у сiчнi

Православний календар у сiчнiЗа православним календарем Новий рік розпочинається 14 січня (1 січня за ст.ст.).
У цей день Церква святкує Обрізання Господнє та пам'ять свт. Василя Великого. Урочисте богослужіння, по завершенні якого відбудеться новорічний молебін, розпочнеться о 8 ранку. У цей день православними християнами прийнято брати у священика благословення на успішне навчання, роботу, достойне подружнє життя, на шлюб і т.д., а після 19 січня розпочинається новий цикл освячення осель і місць роботи, щоб Господь дав можливість провести Новий рік у внутрішній (через покаяння) і зовнішній чистоті.
^ Реклама ^

19 січня – Богоявлення, Хрещення Господнє
Єв. від Мф. 3 гл.
У 15-ий рік правління імператора Тіберія в Юдейській пустелі проповідував пророк Іоанн. Пророки Ісаія і Малахія давно передбачали появу великого серед пророків: один, що він, як другий Ілія, буде предтечею Господнім і приготує шлях для Нього; інший, що він, як голос проповідника у пустелі, буде підіймати народ з покаянним серцем приготуватися до зустрічі з Богом.

Іоанн Предтеча, син Захарії та Єлисавети, рано залишився без батьків і, за прикладом святого пророка Ілії, йде до пустелі. Там він проводив життя як строгий подвижник: одяг носив із грубої верблюжої бавовни, мав пояс із шкіри і вживав дикий мед разом із акрідами (рід саранчі – їжа бідних людей на Сході). Коли йому виповнилося тридцять років, він приходить на берег Йордану і починає проповідувати.

Більш як 400 років євреї не мали пророка. Вони у великій кількості приходили до Іоанна, каялися у гріхах, і пророк хрестив їх у річці.

Покайтеся, бо наблизилося Царство Небесне! – проповідував Іоанн.

Прийшов і Христос до Іоанна, бажаючи прийняти хрещення, але той зупиняє Його: "Мені потрібно хреститися від Тебе, і чи Тобі йти до мене?" А Ісус відповів і сказав йому: "Допусти це тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду".

Іоанн послухав і хрестив Господа Ісуса Христа у водах Йордану. Інші при цьому сповідували гріхи свої, а Христос, як безгрішний, зразу вийшов з води і молився. І ось небо розкрилося, і побачив Іоанн Духа Божого, що сходив, як голуб, і сходив на Нього. І ось голос почувся із неба: "Це Син Мій Улюблений, в Якому Моє благовоління".

Цар і пророк Давид, вихваляючи цю дивовижну подію, з благоговінням говорив: "Бачили Тебе, Боже, води, бачили Тебе води і злякалися, і затрепетали безодні" (Пс.76,17). "Що з тобою море, що ти втікаєш і (з тобою) Йордане, що ти повернувся назад?" (Пс.113,5). "Голос Господній над водами, Бог слави гримить; Господь над великими водами" (Пс.28,3).

Хрещення Господнє ще називається Богоявленням, адже під час цього величного дійства Бог явив себе в образі Пресвятої Трійці: Бог Син прийняв хрещення в Йордані, Бог Отець свідчив про Нього голосом з неба, Бог Дух Святий зійшов на Христа в образі голуба.

У цей святий Богом даний день з давніх-давен і сьогодні проводиться Велике освячення води, що має назву "Хрещенська (Йорданська)" або "Агіасма (Святиня)". Неодноразово вчені намагалися наблизитися до тайни цілющих властивостей Агіасми та збереження їх протягом року і більше, але тайни Божі відкриває Сам Господь обраним Своїм. Ми ж маємо підтверджений факт благотворного впливу Хрещенської води на тіло і душі тих, хто з вірою приймає цей дар Божий. Саме цією водою освячуються храми, церковні сосуди та одяг, оселі, натільні хрести та ікони.

Святкове богослужіння, яке завершиться Великим освяченням води, відбудеться 18 січня о 8.00, о 15.00 та 19 січня о 7-ій ранку у кафедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці.

Дорогі світловодці! Щиро вітаю Вас з Новим роком та Хрещенням Господа нашого. Бажаю Вам віри непостидної, надії неприложної і любові нелицемірної, щоб прикрашаючи життя своє доброчинністю, ми стали достойними синами свого народу. Нехай Господь благословить наше місто і нашу славну Батьківщину.

Протоієрей Віталій Коваленко.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top