Понеділок, 20 травня 2024

^ Реклама ^
Події

Сьогодні найдовше сонячне затемнення за 54-річній період!

Сьогодні найдовше сонячне затемнення за 54-річній період!Сьогодні, 4 січня 2011 року відбудеться часткове сонячне затемнення.
Нагадаємо, що останній раз затемнення спостерігали у серпні 2008 року, а наступного (березень 2015) доведеться чекати приблизно чотири роки, а якщо погода не сприятиме, то ще довше (червень 2020).
^ Реклама ^

Максимальна фаза затемнення — 78,3%, що теж є найбільшою величиною за 30 років (2000-2029). Така величина фази, до речі дозволить візуально побачити зміну освітленості навколишнього ландшафту.

Почнеться затемнення уранці о 9:26, максимальної фази досягне о 10:55 і закінчиться о 12:26. При цьому, Сонце знаходиметься невисоко (11-17°) на південно-східним та південним горизонтом.

Ще унікальним це затемнення робить той факт, що однією добою раніше Земля знаходиметься в перигелії — на найменшій відстані від Сонця, тобто відносний розмір Сонця порівняно з Місяцем буде найбільший (що сприяє більшій тривалості затемнення).

Застереження: спостереження Сонця, як під час затемнення, так і в інших випадках, може призвести до серйозних пошкоджень сітківки ока, погіршення зору та навіть сліпоти. Особливо небезпечним є погляд на Сонце крізь будь-який оптичний інструмент (бінокль, телескоп, оптичний шукач фотокамери)! Виключити цю небезпеку можна лише із використанням спеціальних фільтрів, що блокують >99.99% шкідливого видимого та УФ-випромінювання. Використання закопченого скла, нашарованої фотоплівки, дискет та CD/DVD-дисків є так само небезпечним і може призвести до безболісної втрати зору.

За матеріалами poltavaforum.com

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top