Субота, 20 квітня 2024
Економіка

Пенсійний фонд радить всім підприємцям, які сплачують єдиний або фіксований податок, розрахуватися з ним до 20 жовтня!

Начальник Пенсійного фонду України у м.Світловодську Марія КороткаНачальник Пенсійного фонду України у м.Світловодську Марія КороткаУ переважної більшості підприємців, які обрали для себе особливий спосіб оподаткування — фіксований податок, єдиний податок, з липня місяця 2010 року накопичився чималий борг перед Пенсійним Фондом через зміни в законодавстві.
Понад 500 світловодських підприємців подумки відмовилися сплачувати до 1 тисячі гривень на квартал додатково і розпочали процедуру ліквідації підприємницької діяльності. Частина "єдинщиків" до цього часу сподівалася на відміну такого положення закону.
Сьогодні до редакції завітала начальник Пенсійного фонду України у м.Світловодську Марія КОРОТКА, щоб розставити всі крапки над "і".


— Маріє Григорівно, давайте не будемо аналізувати чим викликана необхідність законодавчих змін щодо сплати страхових внесків платниками спрощеної системи оподаткування. Зрозуміло, що грошей на виплату пенсій у держави не вистачає. Пропоную відразу перейти до конкретних цифр: кому, коли і скільки треба платити?

— Я не проти говорити мовою цифр. Розпочнемо з того, що на рівні держави у середньому на одного найманого працівника підприємств, установ і організацій, що сплачують страхові внески на загальних підставах, у розрахунку на місяць у першому півріччі 2010 року сплачено 710,0 грн., що становить 100% від мінімальної та 64 % від середньої пенсії по Україні. Фізичні особи — підприємці, що оподатковують свої доходи за єдиним податком, за той же період сплатили в середньому 74,0 грн. на місяць, а за фіксованим податком — 12,0 грн. Загальна кількість цих підприємців — 1,5 млн. осіб. При цьому держава гарантує їм мінімальну пенсійну виплату, яка нині становить 709,0 грн. Отже, я вважаю зміни внесені до законів України "Про державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" цілком справедливими.

— Можете роз'яснити рядовому підприємцю що і коли треба робити так, щоб йому не довелося звертатися по допомогу до найманого бухгалтера?

— Все дуже просто. Відповідно до Закону фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах, починаючи з липня місяця 2010 року зобов'язані сплачувати до Пенсійного фонду страхові внески, щомісячний розмір яких, з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, що перераховується органами Державного казначейства України на рахунки органів Пенсійного фонду у розмірі 10 та 42 відсотків відповідно, не може становити менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу.

Враховуючи розмір мінімальної заробітної плати у 2010 році мінімальний страховий внесок для зазначених осіб становить у липні, серпні, вересні — 294,82 грн.; у жовтні, листопаді — 301,12 грн.; у грудні — 306,10 грн. Щомісячний розмір такого страхового внеску визначається як різниця між визначеним особою розміром страхового внеску та частиною відповідного податку, що спрямовується держказначейством до Пенсійного фонду України. Сплата страхових внесків за липень, серпень, вересень здійснюється до 20 жовтня 2010 року; за жовтень, листопад, грудень — до 20 січня 2011 року. Ми пропонуємо сплачувати внески щомісяця. Таким чином зменшиться фінансове навантаження на підприємця.

Ті особи, які припиняють підприємницьку діяльність, повинні якнайшвидше розрахуватися з Пенсійним фондом на день звернення. Лише після цього ви отримаєте відповідну довідку для податкової інспекції.

Суми несплачених страхових внесків будуть стягнуті з підприємця виконавчою службою. Отже, зволікати не раджу.

Внески перераховуйте на рахунок управління Пенсійного фонду України в м.Світловодську №256053011233 код 50020100 в КОУ Державний ощадний банк України м.Кіровоград, МФО 323475, ЄДРПОУ 20650208. За довідками можна звертатися у кімнату 317 нашого управління за тел. 22790. Контактний тел. ПФУ 0800503753.

— Дякуємо за вичерпну інформацію.

Тетяна ДРОЗДОВА,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top