Вівторок, 23 квітня 2024
Корисна інформація

Про запровадження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Про запровадження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхуванняЗ 1 січня 2011 року набирає чинності Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (далі – Закон).
Закон спрямовано на вирішення важливої в соціальному та економічному плані проблеми вдосконалення системи державного соціального страхування, підвищення ефективності роботи фондів соціального страхування, зокрема шляхом більш раціонального використання коштів, що спрямовуються на утримання їх адміністративного апарату.


З цією метою у Законі передбачено з 1 січня 2011 року:
– консолідацію в одному органі (Пенсійному фонді України) подібних для всіх фондів соціального страхування функцій, а саме:
– постановки на облік платників;
– формування та ведення Державного реєстру соціального страхування (що включатиме інформаційну систему відомостей про платників єдиного соціального внеску та про застрахованих осіб);
– забезпечення єдиної звітності;
– здійснення контролю за повнотою та своєчасністю справляння єдиного соціального внеску;
– стягнення заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску;
– перерахування єдиного соціального внеску Державним казначейством України на централізовані рахунки фондів соціального страхування;
– забезпечення використання фондами соціального страхування даних Державного реєстру соціального страхування для призначення страхових виплат та соціальних послуг.

Дія Закону дозволить:
– раціонально використовувати кошти, що спрямовуються на утримання адміністративного апарату фондів соціального страхування, відповідального за збір, облік та контроль за сплатою страхових внесків;
– спростити взаємодію платників із фондами соціального страхування, скоротити адміністративні витрати роботодавців на оформлення платежів, підготовку та подання звітності, зменшити кількість перевірок щодо сплати внесків до страхових фондів;
– забезпечити призначення всіх страхових виплат за даними персоніфікованого обліку;
– переорієнтувати функції та структури фондів соціального страхування переважно на роботу із застрахованими особами;
– надати можливість застрахованим особам в будь-який час отримувати інформацію щодо того, які страхові внески та в які фонди робить за них роботодавець.

Механізм обчислення, нарахування і сплати єдиного соціального внеску пропонується здійснювати за тим же принципом, за яким здійснюється сплата страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Закон передбачає права, обов’язки та відповідальність у сфері формування страхових коштів, які окреслені для платників єдиного соціального внеску (роботодавців і застрахованих осіб), органів Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, Державного казначейства України та інших органів.

Запровадження запропонованого порядку формування доходної частини фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування супроводжується внесенням відповідних змін до цілої низки діючого законодавства.

За змістом Закону фонди загальнообов'язкового державного соціального страхування, які є відокремленими страховими фондами, поряд з органами Пенсійного фонду України продовжуватимуть здійснювати частину управлінських функцій.

За додатковою інформацією звертайтесь до управління Пенсійного фонду України в м. Світловодськ, кімн. 205 або 317 та за телефоном "гарячої лінії" 3-23-19.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top