Четвер, 28 березня 2024
Корисна інформація

Запитуйте – відповідаємо

1. Куди звертатися за оформленням субсидії? Яка процедура?
Для призначення субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає до органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання: заяву; декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у жилому приміщенні; довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у жилому приміщенні (для працюючих).


2. На який термін призначається субсидія?
Така компенсація сім'ї призначається на 6 місяців.
Якщо плата за опалення нараховується лише в опалювальний період, субсидія призначається на весь цей період (до 7 місяців). Субсидія на придбання твердого палива призначається один раз на календарний рік.

3. Чи враховується при наданні субсидій розмір помешкання?
Субсидії розраховуються в межах встановлених норм на квартирну плату (21 кв. м на людину плюс ще 10,5 кв. м - на сім'ю), опалення, користування електрикою, газом, гарячою і холодною водою та іншими комунальними послугами. На всю площу субсидія дається для однокімнатних квартир. В окремих випадках за рахунок коштів, передбачених для надання субсидій, виходячи з конкретних обставин, субсидії можуть призначатися незалежно від розміру загальної площі житла за рішенням районних державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або комісій, які ними утворені.

Рішення про призначення субсидії у таких випадках приймається на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім'ї.

4. На даний час сім'я користується субсидією, яка призначена по грудень включно. Що робити після зміни тарифів?
Перерахунок субсидії буде проведено автоматично без додаткового звернення.

Збільшення вартості послуг компенсується за рахунок збільшення розміру субсидії.

5. Як бути тим, у кого виникла заборгованість по квартплаті? Чи не опиняться такі люди за бортом соцзахисту?
Відповідно до пункту 13 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 1997 року № 1050), у разі виникнення до 1 грудня 2006 року заборгованості з платежів за житлово-комунальні послуги субсидія призначається за умови укладання громадянином з підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг договорів про реструктуризацію заборгованості.

Наявність поточної заборгованості, яка виникла після 1 грудня 2006 року, не впливає на визначення права на призначення житлової субсидії. У такому випадку субсидія призначається на загальних підставах.

ПРИКЛАД:
У квартирі прописані 6 осіб – двоє пенсіонерів з пенсією 709 грн. та 1100 грн., не працююча жінка з двома дітьми віком до 3 років, яка отримує соціальну допомогу по догляду за дитиною, та студент, який отримує стипендію 450 грн. На яку субсидію може розраховувати така родина – на 10% чи 15%?
Положеннями, що визначають порядок призначення субсидій передбачено, що право на 10% обов'язкової плати за житлово-комунальні послуги мають також сім'ї, в складі яких є працездатні особи, якщо дохід із розрахунку на одну особу не перевищує 50% прожиткового мінімуму.

В наведеному випадку розмір доходу на одну особу менше 50% прожиткового мінімуму. Така сім'я має право на оплату комунальних послуг на рівні 10 % сукупного доходу

6. Що буде у разі, якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про свої доходи та майновий стан?
Надання раніше призначеної субсидії припиняється, якщо громадянин приховав або свідомо дав невірні дані. У такому разі суму надміру виплаченої йому субсидії доведеться повернути органу, який призначив субсидію. У разі, коли громадянин добровільно не повернув цю суму, питання про її стягнення вирішують у судовому порядку.

Управління праці та соціального захисту населення.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top