Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Освіта

Освітяни: відлуння "свинячого" карантину

Освітяни: відлуння "свинячого" карантинуСвітловодські освітяни перебувають наразі у передстрайковому стані. Про це їхні земляки чи не вперше довідалися з чужомовної газети обласної організації Партії регіонів "Площадь свободи".
Стоси "Площаді свободи" (№6 від 7 серпня) у якості презенту для покупців заполонили минулого тижня прилавки крамниць, аптек тощо, їх роздавали перехожим на вулицях партагітатори... У газеті, як і в інших партійних виданнях, нічого цікавого – звичний до нудоти партійний піар. Та все ж одна замітка на першій шпальті – "Світловодськ: наслідки "Юлячого грипу" – звісно, не могла не заінтригувати.
^ Реклама ^

І дійсно, йшлося у ній про "гріхи" тутешньої влади, яка, разом з управлінням освіти, змусили минулого року освітян піти у вимушену відпустку через оголошений тодішньою прем’єркою Тимошенко карантин, пов’язаний із пандемією "свинячого" грипу. І все-то би нічого – вся країна "пошилася" тоді в карантин. Але ж зарплату за час його тривалості світловодські освітяни, на відміну від колег з інших регіонів, отримали не у повному обсязі – лиш дві третині від посадових окладів. Зрозумівши, що їх ошукали, педагоги котрий місяць вимагають заплатити їм законну решту коштів. Та вимагають марно, говориться у замітці, і вони ось-ось застрайкують. На це – і це є лейтмотивом замітки – голова Кіровоградської ОДА "регіонал" Сергій Ларін виказав неабияку стурбованість, розпорядившись створити робочу групу з обласних чиновників від освітньої (і не тільки) галузі, які би розібралися у ситуації, знайшли винуватців і захистили вчителів... Що і стало приводом звернутися до головного міського освітянина Геннадія Френкеля задля того, аби почути його коментар на задану тему. За його словами, в замітці у "Площаді..." "все зведено до купи – і людей, і коней". Міське управління освіти як підпорядкована міській владі структура не могла не підкоритися рішенням міськвиконкому. А він (виконком) ще 31 серпня прийняв рішення про порядок оплати педагогічним працівникам під час канікул. А саме – на цей час вони мають отримувати зарплату не у повному обсязі, як наголошує галузеві Інструкція, а лиш дві третини. Такий розмір оплати світловодські вчителі одержали за два тижні минулорічних осінніх канікул. А відразу опісля, продовжив пан Френкель, "насунув" тритижневий карантин, пов’язаний з пандемією AH1N1. І знов, перебуваючи у вимушеному "простої", освітяни "задовольнилися" тими ж таки двома третинами. Хоча, зазнає начальник освітнього управління, така оплата, знов таки, суперечила вже згаданій Інструкції, а також – тодішній Постанові Кабміну, яка зобов’язувала виплатити зарплату вчителям у повному обсязі. "Але у нашого виконкому, очолюваному паном Юшком, була своя думка щодо цього", - констатує Геннадій Френкель... На наше запитання, щодо сприйняття (чи не сприйняття) його управлінням виконкомівської "законотворчості", співрозмовник відповів, що він особисто кілька разів звертався до пана Юшка з відповідними листами. А ще – як депутат міськради, член фракції ПР – до Світловодської міжрайпрокуратури. Та відповіді він так і не отримав – ані звідти, ані звідти.

...На сьогоднішній день, сказав пан Френкель, після перерахунку частина заборгованої за час карантину зарплати вчителям вже виплачена за рахунок бюджетних асигнувань по галузі освіти. Але з боргами остаточно ще не покінчено. "Тому я розумію стурбованість нашого губернатора і схвально сприймаю його розпорядження щодо комплексної перевірки даної проблеми (у тому числі і по лінії КРУ), яка, сподіваюсь, розставить крапки на "і", - підсумував головний освітянин.

Віталій Асауленко
На фото: До Геннадія Френкеля тоді ніхто не прислухався.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top