Неділя, 05 травня 2024

^ Реклама ^
Релігія

19 серпня — Преображення Господнє

19 серпня — Преображення Господнє"Це свято належить до дванадцяти найбільших православних свят, — розповідає настоятель церкви Петра і Павла, митрофорний протоієрей, кандидат богословських наук, о.Олег Тарахненко. — Воно присвячене згадці про Преображення Ісуса Христа. Як описує Євангелія, за 40 днів до смерті, Ісус разом зі своїми учнями — Петром, Іаковом і Іоаном піднявся для молитви на гору Фавор і преобразився перед ними: обличчя Його просяяло, як сонце, одяг зробився білим, як сніг.
Преображення Христове супроводжувалося появою старозавітних пророків Мойсея та Ілії, які говорили з Ісусом про Його близький відхід. Усіх їх осінила світла хмара, і з неї почувся голос: "Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайтеся!".
^ Реклама ^

Свято Преображення — це не данина історичній події, яка відбулася 2000 років тому, це нагадування нам про наше преображення, про внутрішні зміни. З чого починається преображення кожного з нас? Воно може починатися зі смирення, коли ми Господа приймемо усією душею, коли будемо постійно ходити до церкви, каятися, очищувати душу від гріхів, причащатися, молитися, коли будемо викорінювати з себе всі пороки і страсті. Тоді душа почне преображатися і цьому преображенню не буде кінця. І ті, хто починає жити по-новому, сповідувати заповіді Божі, з грішників перетворюються на добрих, світлих, святих людей.

В народі цей день називають другим, або яблучним спасом. Православна церква освячує земні плоди і дякує за них Бога. Соковите, спіле яблуко освячується, окропляється святою водою, преображається, наливається силою, наповнюється ароматом, дозріває. Так само і нам потрібно преобразитися, приготуватися, щоб стати достойними Царствія небесного. Свята Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що в ній, як у суспільстві священному, все – від людини до рослини — повинно бути присвячене Богу, як Його творіння".

Записала Тетяна ДРОЗДОВА.
На фото: Рафаель: Преображення Господнє на горі Табор.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top