Вівторок, 23 квітня 2024
Корисна інформація

В управлінні праці та соціального захисту населення серйозно готуються до прийому бажаючих отримати субсидію

В управлінні праці та соціального захисту населення серйозно готуються до прийому бажаючих отримати субсидіюУ зв'язку з підвищенням тарифів на газ з 1 серпня 2010 року Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову від 14 липня 2010 року №621 «Про посилення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг».
Зазначеною Постановою внесено зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року №848. Відповідним рішенням уряд затвердив ряд заходів з підвищення ефективності програм соціального захисту.


Сьогодні начальник управління праці та соціального захисту населення Олена БАЛЮК коментує нові правила.

Кор.: Олено Вікторівно, який тепер порядок призначення субсидії? Що конкретно змінилося? Відтепер громадянам стане легше скористатися субсидією чи навпаки?

О.Б.: Відповідно до прийнятих змін знижено поріг обов'язкової оплати житлово-комунальних послуг. Житлові субсидії надаватимуть працездатним громадянам України, які сплачують за комунальні послуги більше 15 відсотків (було 20 відсотків) від щомісячного доходу. Державну допомогу для непрацездатного населення, пенсіонерам, інвалідам і дітям віком до 18 років, установлено на рівні 10 відсотків (було 15 відсотків) від сукупного доходу.

Постановою спрощено порядок оформлення житлових субсидій для громадян. Працездатні громадяни надають заяву про призначення житлової субсидії, довідку про доходи та декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Непрацездатні громадяни надають заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Кор.: Чого чекати боржникам?

О.Б.: Громадяни, які мають заборгованість з оплати комунальних послуг, також можуть оформити субсидії. Тим, хто вже оформив і отримує субсидію на сьогоднішній день, субсидія буде перерахована автоматично.

Кор.: Як будуть захищені пенсіонери? Як відомо, вони, не зважаючи на свої, як правило, скромні доходи, є найбільш дисциплінованими платниками за послуги.

О.Б.: Протягом серпня кожна сім'я, у якій є пенсіонер, отримає лист від Пенсійного фонду України, у якому буде роз'яснено порядок призначення субсидії на житлово-комунальні послуги, а також бланки заяви про призначення житлової субсидії й декларація про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. Ці документи слід заповнити за поданим зразком і надіслати (або передати) в управління праці та соціального захисту населення. Конверт з адресою буде серед документів, які отримає адресат. Таким чином, пенсіонерам немає потреби приходити в управління для оформлення субсидії. Спеціалістами управління буде розраховано її розмір і надане повідомлення про її призначення.

Велике прохання до заявників, обов'язково вказувати контактні номери телефонів (стаціонарні, мобільні) для можливості зв'язатись у разі виникнення питань!

Всі інші документи на запит управління будуть в п'ятиденний термін надаватись організаціями-надавачами послуг. Підтверджувальні документи про доходи пенсіонерів будуть надаватись управлінням Пенсійного фонду.

Кор.: У зв’язку з економічною ситуацією, не виключено, що кількість тих, хто скористається державною допомогою у вигляді субсидії суттєво зросте. Це якось відіб’ється на якості їх обслуговування?

О.Б.: Враховуючи зміни в законодавчих актах щодо надання субсидій, цього року субсидії з державного бюджету зможуть отримати вдвічі більше сімей, ніж минулого року. В управлінні створено робочу групу з питань координації роботи щодо посилення соціального захисту населення під час оптимізації цін і тарифів на природній газ, житлово-комунальні послуги за спрощеною процедурою та затверджено відповідні Заходи, що дадуть змогу запобігти утворенню черг під час інтенсивного звернення громадян при прийомі документів та своєчасно призначити житлові субсидії.

Отож, громадяни повинні знати, що прийом документів на всі види соціальної допомоги буде здійснюватись на постійній та безперервній основі. Усім буде забезпечена можливість зробити попередній запис на прийом до спеціалістів управління по телефону 2-48-39 або за адресою: вул. Леніна 4, каб.23.

На час прийняття документів розпорядок роботи управління буде змінено: спеціалісти прийматимуть документи з 7.00 до 20.00, а також у суботні дні. Крім того, згідно з розробленим графіком, прийом буде відбуватись в житлово-експлуатаційних організаціях найбільш віддалених районів міста (графік роботи буде надано в наступних номерах газети).

Буде також забезпечена допомога при оформленні документів щодо отримання житлових субсидій на дому для громадян з обмеженими фізичними можливостями (інвалідам, літнім людям тощо) спеціалістами територіального центру.

На підприємствах з великою чисельністю працюючих, відповідно до складеного та погодженого з керівниками підприємств графіку, будуть направлені спеціалісти управління для проведення інформаційної роботи та прийому необхідних документів для оформлення житлової субсидії.

Для консультації громадян міста з питань оформлення та призначення житлових субсидій, а також усіх інших видів соціальної допомоги, в управлінні працюють телефони «гарячої лінії»: 2-48-39, 2-74-83.

Тетяна ЗИМА,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top