П’ятниця, 19 квітня 2024
Кримінал

Протягом 2009 року неповнолітні скоїли 43 злочини. Серед причин – низький рівень профілактичної роботи

Протягом 2009 року неповнолітні скоїли 43 злочини. Серед причин – низький рівень профілактичної роботиДіти – це наше майбутнє, і яким воно буде, ми повинні подумати зараз. Не виключено, що наша спільна байдужість провокує дитячі злочини. Допомогти дітям можна речами, продуктами, але найголовніше і важливіше – увагою, доброю розмовою, порадою, не шкодуючи свого часу, не тільки зацікавленими особами, органами профілактики правопорушень, але й усіма нами.
Світловодська міжрайпрокуратура узагальнила стан злочинності серед неповнолітніх по місту та району за 2009 рік. Про результати роботи розповідає Любов ПЕТРЕНКО, Світловодський міжрайпрокурор, старший радник юстиції.


– Встановлено, що протягом 2009 року на території Світловодська та району неповнолітніми скоєно 43 злочини проти 34 злочинів за аналогічний період 2008 року (кількість збільшилася на 9 злочинів, тобто, на 26,5 %). Спостерігається ріст злочинності по крадіжках, розбоях.

Протягом 2009 року неповнолітні, що мешкають в інших регіонах, у Світловодському районі вчинили одне вбивство. Випадків вчинення вбивств неповнолітніх не було.

На території міста 2009 року троє неповнолітніх, з них двоє – учні вечірньої школи, один непрацюючий вчинили напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством (розбій).

Безпосередньо на території міста протягом звітного періоду скоєно 39 злочинів (2008 року – 32), в яких взяли участь 20 неповнолітніх (2008 – 21).

На території району двоє неповнолітніх скоїли 4 злочини (2008 – 2 злочини, за участю 4 неповнолітніх).

Протиправних угрупувань серед неповнолітніх і молоді міста та району не зареєстровано. В групах неповнолітніх скоєно 27 злочинів (2008 – 17).

За 2009 рік за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність до кримінальної відповідальності за ст. 304 КК, як і 2008 року, притягнуто трьох дорослих осіб.

Найбільше злочинів за період, що аналізується, як, до речі, і 2008 року, скоєно учнями шкіл. Протягом 2009 року 8 учнями шкіл міста скоєно 16 злочинів (2008 – 13). При цьому 6 учнями вечірньої школи скоєно 14 злочинів, два учні загальноосвітньої школи № 7 скоїли два злочини.

Ріст злочинності серед учнів вечірньої школи пов'язаний з тим, що в школах неналежно проводиться виховна, психологічна робота з дітьми, не забезпечується адаптація дітей, які виховуються в неповних сім'ях, до умов соціального середовища. В штатному розписі вечірньої школи відсутні посади заступника директора з виховної роботи, психолога та соціального педагога. Управлінням освіти міськвиконкому не повною мірою вживаються заходи щодо укомплектування вечірньої школи зазначеними посадами.

На вказані порушення Світловодська міжрайпрокуратура протягом минулого та поточного років реагувала внесенням документів прокурорського реагування (подань, приписів, порушень дисциплінарних проваджень).

Протягом 2009 року учнями шкіл району скоєно один злочин.

Зменшилась злочинність серед учнів Світловодського ПТУ №5: протягом 2009 року вони скоїли 5 злочинів (2008 – 8). Проте відсоток скоєних злочинів учнями училища ще є високим і складає 12,8% від загальної кількості злочинів, скоєних на території міста.

Проведеними перевірками додержання законодавства в діяльності КМСД Світловодського МВ УМВС, службах у справах дітей міськвиконкому та райдержадміністрації, встановлено, що вказаними органами вживаються та розроблені спільні заходи з попередження злочинності серед неповнолітніх, спільно проводяться рейди з виявлення дітей, які потребують соціально-правової допомоги, своєчасно виявляються та вилучаються з сімей діти у зв'язку з загрозою їх життю та здоров'ю, здійснюються заходи з попередження насильства в сім'ї, налагоджено лекційну роботу в навчальних закладах з правового виховання, виступи в засобах масової інформації.

Разом з тим, перевіркою в кримінальній міліції у справах дітей Світловодського МВ УМВС встановлено, що цією службою не своєчасно ставляться на профілактичний облік неповнолітні, яким пред'явлено обвинувачення у вчиненні злочинів. Не на належному рівні проводиться профілактична робота з підобліковими неповнолітніми щодо запобігання вчинення ними повторних злочинів, про що свідчить стан повторної злочинності. Четверо неповнолітніх, які перебувають на обліку в КМСД, 2009 року скоїли повторно 13 злочинів. Службою не аналізуються та не виявляються причини та умови, що сприяють скоєнню неповнолітніми злочинів.

Протягом 2009 року за неналежне виконання батьківських обов'язків з виховання дітей КМСД складено 71 адмінпротокол за ст. 184 КУпАП.

Слідчим відділенням Світловодського МВ УМВС за 2009 рік закінчено розслідування та направлено до суду з обвинувальним висновком 21 кримінальну справу про злочини, вчинені неповнолітніми (2008 – 15 кримінальних справ). До кримінальної відповідальності притягнуто 26 неповнолітніх (2008 року – 21).

Якщо класифікувати злочини по видах, то до суду направлено щодо крадіжок – 9 справ, пограбувань – 3, розбійних нападів – 3, хуліганств – 1, інших злочинів – 5.

До суду направлено три кримінальні справи за злочинами, скоєними неповнолітніми в групі з дорослими особами. До кримінальної відповідальності за ст. 304 КК України притягнуто троє дорослих осіб.

Протягом 2009 року, як і 2008, до суду не направлялись справи, закриті у порядку ст. 7-3 КПК України для застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру.

У 2009 році Світловодським міськрайсудом з постановленими обвинувальними вироками розглянуто 15 кримінальних справ та засуджено 21 неповнолітнього, з них за ст. 185 КК України засуджено 10 неповнолітніх, за ст. 186 КК України – 3, за ст. 187 – 5, за ст. 296 КК України – 3. З 15 справ, де постановлені обвинувальні вироки по 3 кримінальних справах, призначено покарання у вигляді позбавлення волі 5 неповнолітнім.

Протягом 2009 року 16 неповнолітніх засуджено з випробувальним терміном, 11 – звільнено від кримінальної відповідальності в зв'язку з амністією.

З метою координації зусиль правоохоронних та контролюючих органів міста та району, вжиття заходів направлених на оздоровлення даної ситуації Світловодською міжрайпрокуратурою 08.02.2010 року проведено міжвідомчу нараду за участю керівників служб у справах дітей міста та району, управління освіти міськвиконкому, Світловодського МВ УМВС в області, заступника міського голови з гуманітарних питань, на якій узгоджено спільні заходи з посилення профілактики та боротьби зі злочинністю серед дітей.

Фото Богдана Дроздова.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top