Вівторок, 23 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Пошкодили око – негайно до лікаря!

Пошкодили око – негайно до лікаря!Нарешті пришла довгоочікуванна весна. Все наче пробудилося від зимової сплячки. Ми, а особливо наші діти, стали більш активними, але разом з тим збільшилась і кількість різноманітних пошкоджень. Отримання травми або опіку – це завжди екстремальна ситуація, яка не залишає часу на роздуми, що необхідно робити чи на пошук інформації. А коли мова йде про пошкодження очей, дорога кожна секунда. Тому варто запам'ятати, як себе потрібно вести в подібних випадках.
Найбільш небезпечні хімічні опіки, бо деякі речовини можуть глибоко проникнути в тканини ока за декілька секунд. Опіки викликають луги (водний розчин аміаку, вапно та інше) і кислоти (оцет).
^ Реклама ^

Варто пам’ятати, якщо кислота або луги потрапили в око, потрібно негайно почати його промивати під проточною водою (під краном, з чайника або чашки, над фонтанчиком та т.д.). При цьому повіки повинні бути відкриті. Загальний час промивання – 30 хвилин і більше. Після промивання потрібно негайно звернутися до лікаря або в травмопункт.

При термічних опіках, тобто опіках, викликаних гарячою рідиною або полум'ям, важкість стану залежить від їх температури.

Варто пам’ятати, що спочатку потерпілому потрібно дати знеболююче, прикласти до очей холодний вологий компрес й негайно відправити в очне відділення або травмопункт в лежачому положенні.

Навіть легкі (на Ваш погляд) контузії ока (тупа травма) може призвести від змін, аж до втрати зору.

Тому не варто ставити діагноз самостійно. Якщо через декілька днів синець почав розсмоктуватись й око не болить, нормально дивиться та бачить, як зазвичай, то це не означає, що у вас усе гаразд. Наслідки (пошкодження сітківки або утворення розвитку глаукоми тощо) можуть проявитися через кілька тижнів або навіть років.

Варто пам’ятати, що у випадку травми потрібно накласти пов'язку на обидва ока, при необхідності дати знеболююче й терміново направити потерпілого до лікаря. Від того, наскільки швидко вам це вдасться зробити, буде залежати, який зір вам вдасться зберегти.

Кожному з нас потрапляла в око "смітинка". Зазвичай видалення подібного чужорідного тіла не викликає труднощів. Але якщо вона не вимилась сльозою й око продовжує боліти, з'являється підвищене світловідчуття, потрібно обов'язково звернутися до спеціаліста.

Багато хто не вважає пошкодження ока небезпечним, адже воно, як правило, не супроводжується кровотечею та зоровими порушеннями. Варто пам’ятати, що зволікання зі зверненням до лікаря може дорого коштувати, як в прямому так й переносному сенсі.

Оксана СТУКАЛО,
дитячий окуліст.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top