Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Культура

Трагедія, якої не забути

Трагедія, якої не забутиНещодавно міський краєзнавчий музей отримав у подарунок чудове видання – книгу "Велика Вітчизняна війна в історії українського народу" (матеріали регіональної науково-практичної конференції, що проходила в жовтні 2009 року в Кременчуцькому державному університеті ім. М.Остроградського). Видання включає виступи учасників конференції, серед яких – викладачі університету, наукові працівники Кременчуцького міського краєзнавчого музею, вчителі шкіл М.Кременчука, учні та студенти.
У центрі уваги дослідників – місто Кременчук у період Другої Світової війни. Висвітлено маловідомі сторінки історії наддніпрянського міста та оточуючого регіону від найдавніших часів аж до сьогодення. Окрему частину книги становлять спогади про місто, укладені на основі архівних матеріалів.
^ Реклама ^

Збірник має три розділи: "Полтавщина у контексті історії України", "Кременчук: із минулого у майбутнє", "Історія очима людини".

Учасником конференції був і директор Світловодського міського краєзнавчого музею В.Сергеєв. Він виступив із доповіддю "Сторінки гітлерівської окупації Новогеоргіївщини (серпень 1941 – грудень 1943)". Це скорочений варіант одного із розділів його краєзнавчої розвідки "Пітьма над Тясмином", що вийшла друком у 2008 році.

Цього року ми відзначатимемо 65 річницю завершення Другої Світової війни та перемоги у Великій Вітчизняній війні. "Ця війна, – пише у передмові до збірника міський голова Кременчука М.Глухов, – вже історія, але ми ще й сьогодні хочемо ро-зібратися в об'єктивних і суб'єктивних причинах того, чому не вдалося запобігти цієї катастрофи, чому за перемогу було заплачено таку непомірно високу ціну. Які висновки необхідно зробити із подій тих років, щоб не допустити повторення трагедії".

На ці та інші питання намагалися відповісти й учасники конференції. А їхні виступи вміщено у збірку з тим, щоб пам'ятала про ту страшну війну не лише нинішня молодь, а й прийдешні покоління.

Тетяна ТКАЧУК,
працівник міського краєзнавчого музею.
Фото: Фрагмент обкладинки книги "Велика Вітчизняна війна в історії українського народу".

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top