Субота, 18 травня 2024

^ Реклама ^
Влада

Житлово-комунальні проблеми Світловодська в цифрах

Житлово-комунальні проблеми Світловодська в цифрах
Житлово-комунальні проблеми усіх міст України приблизно однакові: дороги, дахи, ліфти, освітлення. Все це з часом зношується і потребує капітального чи поточного ремонту, заміни тощо. В якому стані перебуває комунальне господарство нашого міста у післязимовий період розповідає начальник управління житлово-комунального господарства м. Світловдська Володимир СЕМЕНОВ.
^ Реклама ^

І. Ремонт доріг. Ціна питання – 550 тисяч гривень
– Виконавчим комітетом надано доручення УЖКГ щодо підготовки до проведення ремонту доріг після зими. Дороги практично повністю знищені, в тому числі й ті, що підлягають капітальному ремонту.

Станом на сьогодні ми вже оголосили тендер на виконання ремонтних робіт. Але бюджет зараз відсутній, розрахунок зроблено до минулого року, на тендер винесено суму 550 тисяч гривень. Сьогодні вже поступають заявки, на початку квітня буде проведено тендер, але поки не буде затверджено бюджет, фінансування не буде, отже, роботи розпочати не вдасться.

У першу чергу ми плануємо роботи провести там, де рухається транспорт, що перевозить людей: вулиці Леніна, Калініна, Миру, бульвар К. Маркса тощо.

– Яка ситуація з дорогою, ремонт якої (капітальний) було зроблено лише минулого року (вул. Леніна, к-р Шевченка)...

– Вона, як і більшість доріг, після зими ушкоджена, але цей відрізок буде ремонтуватися не за кошти місцевого бюджету, а за кошти організації, яка проводила її капітальний ремонт, тобто, «Кіровоградський облавтодор». Ця організація давала гарантію на 3 роки. Зараз з цього приводу тривають переговори, і найближчим часом буде складено акт технічного обстеження, а з настанням тепла буде зроблено ремонт.

– Погодьтеся, певні ділянки доріг просто жахливі. Залишається тільки співчувати автовласникам...

– Враховуючи стан з проплатами, ми запланували на час, коли прийде тепло, стече вода, і коли ми матимемо можливість побачити всі ями, виконати ремонт найбільш пошкоджених ділянок, які є на вулицях Миру, Єгорова. Там, де пошкоджене полотно може створюватися аварійну ситуацію, ями буде засипано сипучими – гранвідсівом, дрібним щебенем тощо.

Найближчим часом планується виставити близько 15 (пішохідні переходи, заборона проїзду вантажного транспорту тощо) дорожніх знаків.

Вже сьогодні ми розуміємо, що, знову ж таки, враховуючи стан доріг, цих грошей недостатньо, аби навіть провести ямковий ремонт доріг, де курсують маршрутки.

Нагадаю, що 550 тисяч гривень складаються наполовину з грошей загального бюджету, наполовину – зі Спеціального фонду (так званий транспортний збір – гроші, які платять власники авто при проходженні техогляду). Зауважу, що всі ці роботи можна буде виконати лише після затвердження Державного, обласного і, зрештою, місцевого бюджету, адже лише тоді буде відкрито кредитну лінію.

– Можливо, нам допоможуть?

– Так, ми працюємо в цьому напрямку – подали заявки на капітальний ремонт доріг до обласного бюджету та до вищестоящих організацій. (До речі, минулого року вул. Леніна ремонтувалася за гроші від транспортного збору з обласного бюджету). Сподіваємося, що і цього року вдасться отримати гроші з обласного бюджету та відремонтувати капітально певну ділянку дороги.

Підготовлено всі необхідні проектні документи на ремонт ділянки вулиці від вул. Єгорова, Леніна до Паркової, а також відповідні звернення, аби держава виділила кошти.

ІІ. Покрівлі. Ціна питання – 5 мільйонів гривень
– Станом на сьогодні 55% покрівель потребують ремонту, як поточного, так і (більшість) капітального. Сьогодні їх обстежують, ЖЕКи надають пропозиції до УЖКГ щодо їх ремонту, УЖКГ у свою чергу готує пропозиції до затвердження бюджету, але, знову ж таки, все залежатиме від наявності живих коштів. Є відповідні звернення й до обласного та Державного бюджетів.

– Скільки грошей на все це треба?

– Якщо брати з розрахунку ремонтувати три покрівлі з одного ЖЕКу (ЖЕКів – шість, отож, 18 покрівель, капітальний ремонт однієї коштує близько 100 тисяч гривень), отже необхідна сума – 2 млн. грн. Зауважу, таку суму ми можемо освоїти, хоча потрібно більше, адже сьогодні у місті половина дахів будинків комунальної власності потребують капітального ремонту (а це – 5 млн. грн.).

– Скільки грошей надійшло на покрівлі, скажімо, минулого року?

– Було виділено кошти на закінчення робіт у будинку по вул. Леніна, 104, 16,5 тисячі гривень... Звісно, щороку ЖЕКи проводять поточні ремонти покрівель, але ці ремонти не якісні, адже більшість дахів потребують все-таки капітального ремонту.

ІІІ. Ліфти. Ціна питання – 40 тисяч гривень
– Більшість ліфтів міста побудовані 50 років тому, термін їх експлуатації – 25. Отож, вже давно час провести технічне обстеження та ремонт. Сьогодні близько 10 ліфтів відключені, цього року 14 треба провести обстеження (одне коштує 2800 гривень, а отже, близько 40 тисяч) та ремонтувати (підрахунки ще ведуться).

ІV. Освітлення. Ціна питання – 1,8 мільйона гривень
– За дорученням секретаря міської ради підготовлені пропозиції та кошторис на відновлення освітлення. Щоб його відновити у місті на 100% (в т.ч. Ревівка, Рибоколгосп, Нове місто, Табурище) потрібно 1,8 млн. грн. Цього року (після затвердження бюджету) будемо розпочинати роботи, хоча, звісно ж, на це піде не один рік. Гроші плануємо взяти з Фонду розвитку (кошти, які поступають у місцевий бюджет від продажу землі тощо і які можна направляти на реконструкцію об’єктів та на нове будівництво).

Житлово-комунальні проблеми Світловодська в цифрах

Житлово-комунальні проблеми Світловодська в цифрах

Житлово-комунальні проблеми Світловодська в цифрах

Тетяна ЗИМА,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top