Вівторок, 16 квітня 2024
Фоторепортаж Економіка

Сучасний стан та перспективи розвитку теплопостачання обговорювала громадськість

Сучасний стан та перспективи розвитку теплопостачання обговорювала громадськість
18 лютого о 10-й годині ранку у конференц-залі СП ТОВ "Світловодськпобут" відбулося засідання круглого столу "Сучасний стан та перспективи розвитку теплопостачання у Світловодську". Керівники підприємства запросили на захід членів Громадської ради: Володимира Павлова, Надію Мальцеву, Івана Попова, Миколу Мільохіна, Миколу Литвиненка, представника УЖКГ Марію Келеберду та журналістів.


Відкриваючи засідання круглого столу, генеральний директор СП ТОВ "Світловодськпобут" Сергій Яременко сказав: "Немає жодної людини у місті, якої б не торкалася проблема теплопостачання. На жаль, міська виконавча влада ніколи не виносила на суд громадськості це важливе питання. Тому ми вирішили не чекати "милості від природи" і запросили вас – шановних і знаних людей у місті, небайдужих до його проблем, щоб поінформувати про сучасне становище теплових мереж, перспективи розвитку нашого підприємства, вислухати вашу думку з цього приводу і оприлюднити результати нашого спілкування через засоби масової інформації.

Заступник генерального директора підприємства Роман Петров розповів про результати роботи у 2009 році: "Минулого опалювального сезону нами вироблено 100 тисяч гігакакалорій тепла. Через погодні умови – більше, ніж у 2008 році. Скарг на якість тепла у будинках практично не було, окрім окремих квартир на окремих стояках, пов'язаних з нерівномірним розподілом тепла всередині будинку. Фінансовий результат у 2009 році невтішний – понад 800 тисяч гривень збитків. З чим це пов'язано? У першу чергу, зі зростанням мінімальної заробітної плати, підвищенням цін на енергоносії. Минулого року ми частково купували електроенергію. Але не зважаючи на негативний фінансовий результат, споживачі не відчули на собі наших проблем, бо ми отримали дотацію за кілька попередніх років від держави, провели технічне переоснащення котелень, запустили когенераційні установки. Все це дозволило нам утриматися на плаву і не підвищувати тарифи. Якщо ви пам'ятаєте, ми третій рік працюємо за одними й тими ж тарифами і, докладаємо всіх зусиль, щоб не підвищувати їх і надалі".

Пояснюючи негативний фінансовий результат, Сергій Яременко, назвав ще одну суттєву його причину. У двох минулих опалювальних сезонах була підвищена ціна на газ для бюджетних установ та інших споживачів "заднім числом". Наприклад, у лютому-березні підприємство дізнавалося, що ціни на газ, який вже спожито, будуть вищими, ніж на 1 січня. "Через таку дивну фінансову політику Уряду, збитки підприємства склали 1 мільйон 400 тисяч у 2006-2007 році та 1мільйон 200 тисяч гривень минулого опалювального сезону, які Кабінет Міністрів України обіцяв відшкодувати. Ми підготували всі необхідні документи, подали до мінфіну, але грошей так і не отримали" – підкреслив Сергій Олександрович.

Головний інженер підприємства Олександр Сич розповів, що минулий опалювальний сезон закінчили 15 квітня, а бюджетні установи – 1 квітня з метою економії коштів. Проте у адміністративних будівлях міста було прохолодно і скрізь відчувався запах горілих дротів. Тобто люди використовували електроприлади для підтримання температури у приміщенні, що навряд чи призвело до економії коштів на теплопостачання. Опалювальний сезон 2009-2010 років розпочали вчасно – 15 жовтня у житловому фонді, була затримка у подачі тепла бюджетним установам.

Користуючись нагодою, Роман Петров повідомив керівникам громадських організацій про роботу з оновлення інтернет-сайту підприємства. Планується зробити його більш інформативним, щоб зацікавлені люди могли не тільки прочитати викладену інформацію, а й поставити запитання і отримати на нього відповідь.

Роман В'ячеславович наголосив, що колектив підприємства не сидить на місці, експлуатуючи те, що дісталося у спадщину від колишньої тепломережі, а займається новими технологіями, введенням в експлуатацію когенераційних установок. Лише завдяки тому, що більшу частину електроенергії не купували по 75 копійок за кіловат, а виробляли свою – утричі дешевшу, змогли зекономити 983 тисячі гривень. "Зважте на те, що робимо ми це без залучення коштів місцевого бюджету, – сказав заступник генерального директора. – Нам вдається утримувати ситуацію стабільною. Для розвитку та оновлення теплових мереж кошти з міського бюджету теж не виділяються". Олександр Сич розповів, що "Світловодськпобут" першим в області розпочав міняти окремі ділянки теплотрас, використовуючи попередньо ізольовані труби, які дозволяють уникати втрат тепла.

Це вагомий показник якості роботи теплопостачальних підприємств. Якщо в багатьох невеликих містах України втрати тепла складають від 32 до 38%, то у Світловодську вони незначні – 12,8%.

Не оминули за круглим столом і тему боргів. На сьогодні борг населення за спожите тепло складає 7млн. 333тис. грн., у тому числі за січень 2010 року – 1 млн.400 тис. грн. Зрозуміло, що більша частина споживачів розрахується з підприємством протягом весни – літа, до наступного опалювального сезону, користуючись грошима, як кредитом. Підприємство ж сплачує за газ подекадно. Ця несправедливість знищує комунальне господарство всієї країни.

Сергій Яременко ще раз нагадав про те, що "Світловодськпобут" завжди готовий піти на зустріч тим людям, які не мають можливості вчасно розрахуватися, але мають таке бажання. Слід звертатися до відділу збуту з відповідною заявою і борг буде реструктуризовано. Коли ж справу вже передано до суду, ні на які поступки підприємство не піде.

На запитання Володимира Павлова чи не може "Світловодськпобут" взяти на обслуговування внутрішньобудинкові тепломережі, Сергій Яременко поінформував присутніх про те, що підприємство намагається розв'язати цю проблему протягом п'яти років: "Віддайте нам ці мережі, ми будемо обслуговувати споживачів від котла до батареї і забезпечимо якість тепла. З такою пропозицією ми звертаємося до міської влади. На жаль, питання залишається відкритим".

Проблема індивідуального опалення також обговорювалася за круглим столом. На думку громадськості, слід зберегти централізоване теплозабезпечення. Тим громадянам, які все ж вважають за потрібне встановлювати індивідуальне опалення, потрібно діяти лише у рамках закону. Ця тема не так давно широко висвітлювалася у нашій газеті. З того часу думки не змінилися.

Можливість забезпечити місто гарячою водою є! У цьому переконані керівники "Світловодськпобуту". За розрахунками фахівців, підприємство готове відпускати гарячу воду для населення по 18 грн. 31 коп. за 1 кубічний метр. Щоб нагріти таку ж кількість води електричним бойлером, потрібно витратити на електроенергію 23 гривні. До того ж треба купити бойлер. Вигідно кожній сім'ї! Якщо ж проаналізувати витрати на гарячу воду у бюджетних установах, можна, не вагаючись, віддати перевагу централізованій гарячій воді. Так є потреба у поновленні трубопроводів гарячої води? Цифри говорять: є.

Підбиваючи підсумки засідання круглого столу, голова громадської ради Володимир Павлов сказав: "Перш за все, хочу підкреслити значимість тієї великої роботи, яку проводить "Світловодськпобут". Ми бачимо наскільки відкрито, цілеспрямовано, наполегливо діють його керівники. Немає жодного комунального підприємства у Світловодську, яке б так тісно співпрацювало з громадськістю. Бажаємо вам успіхів у реалізації всіх ваших планів. Ми завжди готові підставити вам своє плече, адже ваша робота направлена на покращення життя громади". А Надія Мальцева – заступник голови громадської ради додала: "Потрібно поставити під громадський контроль роботу усіх комунальних підприємств міста!"

Сучасний стан та перспективи розвитку теплопостачання обговорювала громадськість

Сучасний стан та перспективи розвитку теплопостачання обговорювала громадськість

Сучасний стан та перспективи розвитку теплопостачання обговорювала громадськість

Сучасний стан та перспективи розвитку теплопостачання обговорювала громадськість

Сучасний стан та перспективи розвитку теплопостачання обговорювала громадськість

Сучасний стан та перспективи розвитку теплопостачання обговорювала громадськість

Сучасний стан та перспективи розвитку теплопостачання обговорювала громадськість

Сучасний стан та перспективи розвитку теплопостачання обговорювала громадськість
Тетяна ДРОЗДОВА,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top