Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Претенденти на житло мають відкинути лінощі і не забувати про щорічну перереєстрацію облікової справи

Претенденти на житло мають відкинути лінощі і не забувати про щорічну перереєстрацію облікової справиНовина про отримання світловодцями наприкінці 2009 – на початку 2010 року більше двохсот квартир (84 квартири по вул. Приморській, 38-а та 130 квартир по вул.Конька, 27) ще довго залишатиметься топ-новиною нашого міста. Певно, ті, хто простояв у черзі більше 30 років, вже й не сподівалися на таке диво, проте доля їм посміхнулася і вони таки дочекалися власного помешкання.
Ця, без перебільшення, непересічна подія помітно активізувала потенційних претендентів на безкоштовне житло, і сьогодні вони буквально атакують відділ з питань житла та ОСББ. Які у них перспективи, чим сьогодні займається цей відділ, що робила і робить місцева влада, аби ті, хто потребують поліпшення житлових умов, таки поліпшили їх? На наші запитання відповідає начальник відділу з питань житла та ОСББ міськвиконкому Наталія ГАВРИЛЮК.
^ Реклама ^

– Наталіє Іванівно, будь ласка, назвіть кількість тих, хто перебуває на квартирному обліку станом на сьогодні. Скільки позачерговиків, першочерговиків та претендентів у загальній черзі? З якого року стоїть на черзі сьогоднішній претендент №1?

– Станом на 15 лютого загальна черга громадян, які потребують поліпшення житлових умов за місцем проживання, становить 1545 осіб. Пільги мають (позачергове забезпечення) 113 сімей, (першочергове) – 316. Ці цифри змінюються щодня у зв’язку з тим, що громадяни, перебуваючи на обліку, можуть зніматися з квартирного обліку, в окремих випадках зараховувати дату квартирного обліку за попереднім місцем роботи, отримувати або втрачати пільгу. Перший претендент перебуває на квартирному обліку з 15 січня 1975 року, 1545-ий – з 11 лютого 2010 року.

– Кількість отриманих квартир 2009 та 2010 років відверто радує. Для порівняння: скільки родин було забезпечено житлом, скажімо, у 2007, 2008 роках?

– Протягом тривалого часу в місті нічого не будувалося, тому нічого й не надавалося. Існували окремі Державні програми, якими передбачалося придбання житла пільговим категоріям населення (чорнобильцям І, ІІ категорії, інвалідам Великої Вітчизняної війни, учасникам бойових дій, військовослужбовцям запасу) за рахунок коштів Державного бюджету України та обласного бюджету. За рахунок цих коштів 2007 року надано 6 квартир, 2008 – 34.

– Перед розподілом житла по вул. Приморській, 38-а та Конька, 27 була проведена колосальна робота з перевірки даних претендентів, тривалий час у ЗМІ повідомлялося про перереєстрацію...

– Секретарем міської ради Віталієм Юшком було поставлено завдання щодо попереднього розподілу житла, придбаного Державною іпотечною установою і захист цього розподілу на урядовій комісії. Ми з цим завданням успішно впоралися, захистивши свої пропозиції на Координаційній раді при Кабінеті Міністрів України. Як результат – були підписані розпорядження КМУ №1504-р від 8 грудня 2009 року по вул. Приморській, 38-а та №1659-р від 29 грудня 2009 року по вул. Конька, 27. Нагадаю, що, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №18 від 13 січня 2010 року, придбані Державною іпотечною установою квартири передаються органам місцевого самоврядування на безоплатній основі з подальшою компенсацією Установі їх вартості за рахунок коштів Державного бюджету.

Нашим відділом було перереєстровано понад 400 облікових справ громадян, які перебувають на квартирному обліку. Ця робота триває і зараз. Хочу скористатися нагодою і ще раз через ваше видання наголосити, що громадяни, які перебувають на квартирному обліку, кожного ІV кварталу поточного року повинні проходити перереєстрацію своєї облікової справи. Тільки на підставі оновлених документів виконком приймає рішення щодо надання громадянам житлового приміщення. На жаль, мешканці нашого міста цю процедуру виконувати не хочуть, тому і втрачають шанс розгляду питання щодо поліпшення своїх житлових умов. До речі, нинішній претендент №1 не отримав квартиру лише через те, що вчасно не перереєстрував облікову справу.

Згідно з посадовими інструкціями нашого відділу, ми ведемо загальну перевірку особових справ громадян, які перебувають на квартирному обліку. До цієї роботи будуть підключені всі необхідні організації та установи, а також громадські організації, які можуть нам надати необхідну інформацію щодо цього питання.

– Як просувається питання інвентаризації та приватизації кімнат гуртожитку по вул. Приморській, 38 та Леніна, 67?

– Секретар міської ради доручив нам провести інвентаризацію кімнат гуртожитків і поновити списки загальної черги громадян, які перебувають на квартирному обліку за місцем проживання. Оновлені списки плануємо підготувати до 1 квітня 2010 року.

28 січня поточного року виконком прийняв рішення про підписання договору з КП «Бюро технічної інвентаризації» з делегуванням їм повноважень на підготовку приватизаційних документів на кімнати в комунальних гуртожитках по вул. Приморській, 38 та Леніна, 67. Після отримання свідоцтва на право власності на кімнати у гуртожитку людина сама собі поліпшує житлові умови, і, якщо вона буде забезпечена середньоміською нормою з розрахунку 7,8 кв. м на кожного члена сім’ї, то, звісно, буде знята з квартирного обліку.

– Які повинні бути житлові умови, аби людину поставили на квартирний облік? Які документи слід надати? Хто сьогодні має право на позачергову та першочергову постановку на квартирний облік?

– Згідно з вимогами житлового законодавства України, на квартирний облік за місцем проживання можуть братися громадяни, які мешкають у даному населеному пункті і забезпечені житловою площею нижче встановленого рівня (для Світловодська це 6 кв. м житлової площі на кожного члена сім’ї), а також громадяни, які живуть у гуртожитках або в непридатних для проживання приміщеннях; громадяни, які страждають на тяжкі захворювання та не можуть проживати разом з членами своєї родини тощо.

Відділ з питань житла та ОСББ веде прийом громадян щопонеділка та щосереди протягом робочого дня. Для отримання консультації, які саме документи слід зібрати, людина має прийти до нас з паспортом та документами на житло (якщо вона їх має). Тільки після з’ясування всіх сімейних обставин ми зможемо назвати перелік необхідних документів для написання заяви встановленого зразка на постановку на квартирний облік за місцем проживання.

– Чи трапляються випадки, коли людина свідомо погіршує свої та своєї родини житлові умови чи, скажімо, надає неправдиві дані, аби таки стати на чергу? Наскільки це явище масове?

– Незнання законів нікого не звільняє від відповідальності. Якщо людина за сімейними обставинами, скажімо, провела відчуження свого житла, чим погіршила свої житлові умови, то вона може бути взята на квартирний облік тільки через 5 років після вчинення таких дій.

Якщо сім’я виїхала за межі міста, то вона буде знята з квартирного обліку.

Якщо людина самостійно поліпшила свої житлові умови і розмір її житлової площі перевищує 7,8 кв. м на кожного члена сім’ї, вона сама себе забезпечила середньоміською нормою і також буде знята з квартирного обліку.

Щодо порушення житлового законодавства. Мабуть, це не новина: і громадяни, і виконавчий комітет можуть подати відповідні позови щодо незаконних дій іншої сторони. Такі випадки є, але вони складають менше 1% від загальної кількості звернень та прийнятих рішень щодо вирішення житлових питань. Для виконкому це в основному питання закінчення терміну охоронних свідоцтв на бронювання житла громадян, які працюють в умовах Крайньої Півночі. Найчастіше люди або визнають право на займане житлове приміщення, або з різних підстав скасовується право на житло щодо членів родини.

Тетяна ЗИМА,
В'ячеслав Стригун (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top