Вівторок, 23 квітня 2024
Економіка

Микола Шевченко: Світловодський РЕМ виконує свою роботу в охоронних зонах енергооб’єктів правильно

Микола Шевченко: Світловодський РЕМ виконує свою роботу в охоронних зонах енергооб’єктів правильноЧитачі нашої газети неодноразово телефонували до редакції та обурювалися з приводу знесення дерев Світловодським РЕМ на вулицях міста. Вони також цікавилися, чи законно все це? Це питання звучало і під час останнього пленарного засідання Світловодської міської ради. Ситуацію коментує начальник Світловодського РЕМ Микола Шевченко:
– Світловодський район електричних мереж ВАТ «Кіровоградобленерго» поставляє електричну енергію юридичним і фізичним споживачам м.Світловодська, селищу Власівка і населеним пунктам Світловодського району. І, відповідно, несе відповідальність за якість своїх послуг.


У Світловодську електричні мережі будувались разом із містом в період 1958-1961 років. У приватному секторі міста повітряні лінії закріплювались на дерев’яних опорах, на магістралях підвішувались дроти А-25, А-35, що в ті роки забезпечувало споживачів якісною напругою. Але споживання електричної енергії на той час було значно меншим, адже сьогодні майже в кожній домівці з’явилися нові потужні побутові прилади (водонагрівачі, мікрохвильові печі, електричні чайники, фени та ін.).

За 50 років експлуатації повітряні ЛЕП-0,4 кВ повністю втратили свої технічні характеристики, термін експлуатації яких, згідно з циркуляром Міненерго України, складає 25 років. Після цього терміну повітряні лінії поставляють неякісну електричну енергію споживачам міста. Наприклад, в деяких районах міста напруга складала всього 180 В, при нормі в 220+5.

Щодо дерев, то варто зауважити, що в першу чергу закон порушили ті мешканці міста, які насаджували їх в місцях розташування електричних мереж (в охоронній зоні ПЛ-0,4 кВ), порушуючи Правила охорони електричних мереж. Згідно з Правилами охорони електричних мереж (пункт 8): «Забороняється в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв виконувати будь-які дії, що можуть порушити роботу електричних мереж, а саме: саджати дерева та інші багаторічні насадження, крім випадків створення плантацій новорічних ялинок"; (пункт 7): «У разі самочинної посадки підприємствами або приватними особами дерев і інших багаторічних насаджень в охоронній зоні електричних мереж, роботи з приведення до належного стану просік виконуються за рахунок цих підприємств і осіб».

Вони (дерева) стають загрозою ураження електричним струмом при обриві дротів при сильному вітрі. Є дуже сумний приклад – минулого року у Подорожньому жінка не дозволила чіпати свої дерева. А через деякий час сталася непоправна трагедія – обірваний гілкою дріт взяла в ручку маленька онука. Господарка двору наступного дня знищила всі дерева, але дівчинки до життя це не повернуло...

До речі, 2008 року екологічна інспекція міста виписувала мені штраф за знесення дерев в охоронній зоні на вулицях міста. В суді, після детального вивчення всіх законодавчих актів України, було прийнято рішення, що Світловодський РЕМ виконує свою роботу в охоронних зонах енергооб’єктів правильно. (Ред. Редакція має копію рішення суду).

Починаючи з 2006 року за рахунок інвестора в Світловодську триває заміна старих повітряних ліній на нові. Повітряні лінії будуються на залізобетонних опорах з проводами по магістралі А-50 довжиною не більше 1 км від підстанції, з вводами в приватні будинки ізольованими дротами.

Так 2006 року побудовано 8,4 км нових повітряних ліній, 2007-го – 13 км; 2008-го – 22; 2009-го планується побудувати 17,1 км.

Для виконання робіт з заміни повітряних ліній залучені бригади підрядної організації з Олександрії та Кіровограда.

До завдань Світловодського РЕМ входить демонтаж старих повітряних ліній і повна очистка траси в охоронній зоні від незаконних насаджень дерев мешканцями міста. У разі затримки допуску підрядних бригад і неготовності траси під будівництво повітряних ЛЕП-0,4 кВ, Світловодським РЕМ об’єм виконання робіт знімається і переноситься в інші міста і села області.

Будівництво 1 км повітряної ЛЕП-0,4 кВ коштує 150 тисяч гривень.

Колектив Світловодського РЕМ розуміє, що коштів в бюджеті міста для будівництва нових повітряних ліній немає, тому роботи з демонтажу та передачі траси підряднику ми проводимо самостійно, щоб використати кошти інвестора.

У зв’язку з великим обсягом робіт по демонтажу опор і розчистці траси під будівництво ЛЕП-0,4 кВ виникла затримка у вивезенні гілля з деяких вулиць міста. Але я запевняю всіх світловодців, що ми обов’язково прибиремо сміття.

«СВ»,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top