Профорієнтаційний захід відбувся на заводах компанії «Віктор і К»
15 травня студенти 3-го та 4-го курсів Відокремленого структурного підрозділу "Світловодський політехнічний фаховий коледж Центральноукраїнського національного технічного університету", які навчаються за спеціальностями "Електронні комунікації та радіотехніка" та "Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка", разом з викладачами відвідали сучасні виробництва компанії "Віктор і К".
Яку мету ставило керівництво компанії, запрошуючи студентів та викладачів у свої виробничі цехи, детально пояснюючи, як відбувається технологічний процес, показуючи, у яких умовах працюють робітники, розповідаючи, які знання і компетенції цінуються тут найбільше? Звісно, метою було залучення на підприємство випускників місцевих профільних навчальних закладів, адже в умовах постійного розвитку та модернізації технологічних процесів, все гостріше постає потреба у кваліфікованих спеціалістах саме з впровадження та обслуговування автоматичних систем керування.
Нагадаємо читачам, що приватне підприємство "Віктор і К" є одним з найбільших в Україні виробників рослинних олій та соусів, а також кормової сировини для тваринництва та птахівництва. Підприємство має цехову структуру, розташовану на кількох територіях. Крім того, в структуру підприємства входять аграрна фірма "Семаль" та елеватори, які знаходяться у Верхньодніпровську та Чорнобаї.
Спілкуватися зі студентами та викладачами розпочав Олексій Берест, начальник техніко-технологічного відділу. Він розповів, що саме можна буде побачити під час оглядової екскурсії. Зокрема, пояснив, що на кожній дільниці підприємства застосовується технологічне обладнання, яке керується за допомогою контрольно-вимірювального, регулюючого та контрольного обладнання. За технічним станом технологічного обладнання слідкують сервісні служби, за якими закріплене обладнання. Це механічні служби, електрослужба, до якої входять електромонтери з обслуговування технологічного обладнання та слюсарі з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики.
Крім електрослужб, на підприємстві існує відділ автоматизації виробничих процесів, на який покладені обов’язки створення та впровадження нових систем автоматизації, а також модернізації існуючих систем та технологічних процесів.
Саме на базі відділу автоматизації, для випускників та студентів надається змога пройти виробничу практику. Спеціалісти відділу автоматизації зможуть:
Після інструктажу з правил техніки безпеки начальник техніко-технологічного відділу разом з начальником відділу автоматизації та інженером з автоматизації, запросили студентів і викладачів у цех з виготовлення соусів та майонезів, а саме на дільницю фасування готової продукції. Начальниця цеху та технолог коротко розповіли про технологію виробництва майонезу. Олексій Берест ознайомив студентів з фасувальним обладнанням і зокрема, підкреслив:
Далі усіх учасників заходу запросили у цех переробки ріпаку Соєвого заводу. Тут студентів ознайомли з загальноцеховою системою автоматичного керування, центральним пультом керування цеху та основними принципами переробки ріпаку. Це нове виробництво, запущене у роботу минулого року. Усі процеси виробництва автоматизовані. Ріпак зберігається на елеваторі, звідти направляється на технологічну лінію, очищається, термічно обробляється, пресується, вичавлюється олія, а макуха потрапляє у цех екстракції, шрот гранулюється і йде на корм тварин. Олія очищується і потім потрапляє на полиці магазинів.
Чи смачна ріпакова олія, спитали ми у виробників. Нам відповіли:
Зайшли на пульт управління. Начальник зміни контролює увесь процес, спостерігаючи за усім, що відбувається, на екранах моніторів. Оператори через рацію отримують від нього завдання. Обладнання в цеху українського виробництва, а програмне забезпечення поставило одне із світловодських підприємств. Тож є фахівці і в нашому місті!
Екстракційний цех Соєвого заводу — був останнім об’єктом екскурсійної програми. Там студентів ознайомили з системою автоматичного керування, допоміжними автоматичними системами забезпечення цеху, принципами побудови безпечних систем керування в умовах підвищеної вибухонебезпеки. Крім того, розповіли про обладнання, яке застосовується при побудові сучасних систем автоматизації виробництва, що дозволяє ефективно керувати технологічними процесами, знижувати енергоспоживання та підвищувати якість продукції.
Підбиваючи підсумок ознайомлення з підприємством, організатори запропонували студентам пройти тут переддипломну практику, а потім подумати про постійну роботу. Троє випускників коледжу погодилися одразу, решта взяла час на роздуми.
Коментуючи, подію, директор ВСП "СПФК ЦНТУ" Михайло Рудич, зокрема, сказав:
"Ми на своєму прикладі доводимо, що успішність сучасного підприємства залежить від застосування новітніх технологій та сучасного обладнання, показуємо, що в нашому регіоні є новітні, високотехнологічні підприємства, на яких випускники коледжу зможуть знайти застосування своїм знанням, набутими у навчальному закладі, — розповів нашому виданню Геннадій Тертичний, директор із зв’язків з громадськістю та комунікації компанії "Королівський смак". — Ми також мали на меті найкращим випускникам запропонувати проходження виробничої практики на наших підприємствах, з набуттям практичного досвіду у питаннях обслуговування технологічного обладнання та автоматичних систем керування".
Нагадаємо читачам, що приватне підприємство "Віктор і К" є одним з найбільших в Україні виробників рослинних олій та соусів, а також кормової сировини для тваринництва та птахівництва. Підприємство має цехову структуру, розташовану на кількох територіях. Крім того, в структуру підприємства входять аграрна фірма "Семаль" та елеватори, які знаходяться у Верхньодніпровську та Чорнобаї.
Спілкуватися зі студентами та викладачами розпочав Олексій Берест, начальник техніко-технологічного відділу. Він розповів, що саме можна буде побачити під час оглядової екскурсії. Зокрема, пояснив, що на кожній дільниці підприємства застосовується технологічне обладнання, яке керується за допомогою контрольно-вимірювального, регулюючого та контрольного обладнання. За технічним станом технологічного обладнання слідкують сервісні служби, за якими закріплене обладнання. Це механічні служби, електрослужба, до якої входять електромонтери з обслуговування технологічного обладнання та слюсарі з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики.
Крім електрослужб, на підприємстві існує відділ автоматизації виробничих процесів, на який покладені обов’язки створення та впровадження нових систем автоматизації, а також модернізації існуючих систем та технологічних процесів.
Саме на базі відділу автоматизації, для випускників та студентів надається змога пройти виробничу практику. Спеціалісти відділу автоматизації зможуть:
- надати у розширеному обсязі інформацію про всі виробничі процеси, які відбуваються на підприємстві;
- ознайомити з принципами побудови автоматичних систем керування, засобами вимірювання технологічних параметрів, типами контрольного обладнання та засобів побудови розгалужених систем автоматизації;
- ознайомити з існуючими системами автоматизації;
- залучити до процесу створення програмного забезпечення автоматичних систем керування;
- залучити до процесу вирішення реальних аварійних ситуацій (з постановкою завдання, пошуку несправності, пошуку засобів ліквідації аварії).
Після інструктажу з правил техніки безпеки начальник техніко-технологічного відділу разом з начальником відділу автоматизації та інженером з автоматизації, запросили студентів і викладачів у цех з виготовлення соусів та майонезів, а саме на дільницю фасування готової продукції. Начальниця цеху та технолог коротко розповіли про технологію виробництва майонезу. Олексій Берест ознайомив студентів з фасувальним обладнанням і зокрема, підкреслив:
"Усі знання, які дає політехніка, тут стануть в нагоді. 80% знань, які тут використовую, я отримав у Світловодському коледжі".
Далі усіх учасників заходу запросили у цех переробки ріпаку Соєвого заводу. Тут студентів ознайомли з загальноцеховою системою автоматичного керування, центральним пультом керування цеху та основними принципами переробки ріпаку. Це нове виробництво, запущене у роботу минулого року. Усі процеси виробництва автоматизовані. Ріпак зберігається на елеваторі, звідти направляється на технологічну лінію, очищається, термічно обробляється, пресується, вичавлюється олія, а макуха потрапляє у цех екстракції, шрот гранулюється і йде на корм тварин. Олія очищується і потім потрапляє на полиці магазинів.
Чи смачна ріпакова олія, спитали ми у виробників. Нам відповіли:
"Вона інша і дуже корисна. У її складі великий набір мікроелементів, більше вітамінів. Потрібно користуватися і соняшниковою, і соєвою, і ріпаковою".
Зайшли на пульт управління. Начальник зміни контролює увесь процес, спостерігаючи за усім, що відбувається, на екранах моніторів. Оператори через рацію отримують від нього завдання. Обладнання в цеху українського виробництва, а програмне забезпечення поставило одне із світловодських підприємств. Тож є фахівці і в нашому місті!
Екстракційний цех Соєвого заводу — був останнім об’єктом екскурсійної програми. Там студентів ознайомили з системою автоматичного керування, допоміжними автоматичними системами забезпечення цеху, принципами побудови безпечних систем керування в умовах підвищеної вибухонебезпеки. Крім того, розповіли про обладнання, яке застосовується при побудові сучасних систем автоматизації виробництва, що дозволяє ефективно керувати технологічними процесами, знижувати енергоспоживання та підвищувати якість продукції.
Підбиваючи підсумок ознайомлення з підприємством, організатори запропонували студентам пройти тут переддипломну практику, а потім подумати про постійну роботу. Троє випускників коледжу погодилися одразу, решта взяла час на роздуми.
Коментуючи, подію, директор ВСП "СПФК ЦНТУ" Михайло Рудич, зокрема, сказав:
"Я вражений сучасністю технологічних процесів на виробництві ПП "Віктор і К"! З отриманої інформації під час екскурсії я зрозумів, що сучасний менеджмент дає молоді нашого регіону реальні можливості для стрімкого кар’єрного росту. Але для виконання поставлених завдань потрібні знання, які студенти отримують у нашому закладі.
Користуючись нагодою, хочу подякувати керівникам підприємств компанії "Віктор і К" за змістовну екскурсію, пропозиції та ідеї стосовно подальшої співпраці".
Користуючись нагодою, хочу подякувати керівникам підприємств компанії "Віктор і К" за змістовну екскурсію, пропозиції та ідеї стосовно подальшої співпраці".
Тетяна Дроздова
Фото: Богдан Дроздов
Розміщено на правах реклами