Понеділок, 06 травня 2024

^ Реклама ^
Надзвичайні пригоди

Пошкоджений колектор: пошук виходу з ситуації триває

Два тижні тому у місті сталася надзвичайна ситуація, наслідки якої ми, на щастя, поки що на собі не відчули. Відповідні служби спрацювали оперативно щодо виявлення проблеми і так само оперативно (звичайно, наскільки це можливо) намагаються її вирішити. Мова йде про пошкоджений колектор в районі вул. Приморської, 54.
За словами головного інженера КП "Світловодський міський водоканал" Григорія Коваленка, сталося це на самотічному колекторі, що приймає стоки каналізації з досить великого мікрорайону – від Бульвару Дніпровського до ЗОШ №5. Протяжність колектора більше 60 метрів, діаметр 450 мм, знаходиться на глибині 8 метрів.
^ Реклама ^

"Ми викликали спеціалістів з Києва, які мають досвід роботи у подібних ситуаціях та спеціальне обладнання, – розповідає Григорій Миколайович. – Протягом трьох днів вони усунули застій: через пошкодження у колекторі туди потрапило багато щебеню.

Пізніше ми запросили з м. Лозової фірму, яка за допомогою спеціального обладнання (телевізора) має змогу оглядати колектор зсередини. Пропрацювавши два дні, вони надали такий висновок: на відстані 20 метрів залізобетонної труби утворився отвір діаметром 300 мм. Сама труба через постійне навантаження – прийом стоків – отримала внутрішні пошкодження і потребує заміни.

Варто зауважити, що це питання досить серйозне, воно постійно на контролі у міському відділі МНС.

Є кілька рішень проблеми. Перший – заміна труби. Уявіть, щоб підняти трубу і усунути досить серйозний порив, доведеться викопати котлован шириною 5-6 метрів та глибиною близько 9, вивезти близько 600 кубів землі, а потім її знову повернути на місце і т.д. і т.п. У цьому випадку не лише місто на тривалий термін залишиться без води.

Але є й інший варіант усунення неполадки. Називається він "чулкування". Фірма, яка проводила телеогляд, пропонує провести санацію пластмасовою трубою зсередини шляхом скручування труб. Вартість робіт складає 84 000 гривень. Водоканал таких грошей не має. Гроші треба пошукати у бюджеті або сподіватися на область. В таких обсягах і на такі потреби, звісно ж, гроші ніде не передбачені.

Станом на сьогодні ми чекаємо калькуляції робіт, повного звіту про стан колектору. Щойно все це з'явиться, ми на рівні МНС звертатимемося в область.

Найстрашніше у цій ситуації – затягування робіт в зиму чи до дощового періоду: можливий новий зсув ґрунту і повторна закупорка. Ситуація тривожна ще й через те, що навпроти колектора знаходиться перший підйом водогону "Дніпро-Кіровоград". Якщо станеться аварійна ситуація, спеціалісти водогону зупинять водопостачання не лише у нашому місті, а й на всю Кіровоградську область".

Підготувала Тетяна ЗИМА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top