Понеділок, 20 травня 2024

^ Реклама ^
Новини компаній

Опалення приватного будинку тепловим насосом: що потрібно знати про даний спосіб

Теплові насоси стають все більш популярним вибором серед власників приватних будинків, оскільки якщо правильно підійти до питання, можна отримати найенергоефективнішу систему опалення. Агрегат "переносить" природну теплову енергію в оселю та може витрачати її на опалення/кондиціонування приміщень та гаряче водопостачання. У цій статті ми розповімо, чому опалення приватного будинку тепловим насосом — це надійне та довговічним рішення, яке має цілу низку переваг у порівнянні з іншими системами опалення.
Опалення приватного будинку тепловим насосом: що потрібно знати про даний спосіб

Принцип роботи типового теплового насоса

  1. Захоплення тепла з навколишнього середовища
    Зовнішній контур, заповнений теплоносієм, контактує з джерелом тепла (повітрям, ґрунтом або водою), захоплює теплову енергію і повертається до насоса.
  2. Підвищення температури
    Усередині агрегата є внутрішній контур, в якому циркулює холодоагент, наприклад, фреон. Тепло з вулиці впливає на внутрішній контур: фреон випаровується, а потім проходить компресор, який підвищує його температуру до значних 70-90°C.
  3. Передача тепла в систему теплопостачання або гарячого водопостачання
    Гарячий фреон покидає компресор і потрапляє до теплообмінника — коштом цього тепла власник може опалювати будинок та нагрівати воду для водопостачання.
    Крім того, влітку деякі моделі можуть працювати навпаки: захоплювати тепло в домі та скидати його на вулицю, таким чином кондиціонуючи приміщення.

Переваги теплових насосів

  • Системи типу "джерело-вода" забезпечать приватний будинок опаленням, гарячим водопостачанням та кондиціонуванням — вам буде потрібно лише обрати слушний режим;
  • Це повністю екологічне обладнання, оскільки використовує альтернативні джерела тепла. Навіть у зовнішньому контурі можна використовувати нетоксичний розсіл, котрий ніяк не вплине на природу у разі протікання;
  • Має високий коефіцієнт продуктивності COP (Coefficient of performance — це співвідношення кількості згенерованого тепла до кількості спожитої електроенергії, необхідної для підтримки роботи приладдя);
  • Теплові насоси абсолютно безпечні, тому й отримати дозвіл на таке опалення будинку буде максимально просто;
  • Сучасна автоматика самостійно підтримує задані температурні норми, керує бойлерами, контурами опалення, нагрівачами, котлами та іншими пристроями у системі опалення, кондиціонування чи гарячого постачання;
  • Термін служби обладнання — 30-50 років, за умови своєчасного обслуговування.

Недоліки теплонасосів

  • Вартість повного комплексу робіт з установки теплового насоса в будинку у декілька разів вища, ніж ціна реалізації традиційного опалення. А дешеві повітряні моделі найчастіше розраховані на зими, м'якіші, ніж в Україні;
  • Період окупності може затягнутися на 3, 5 або навіть 10 років, але точний термін залежить від того, наскільки грамотно буде підібрана та спроєктована система.

Опалення приватного будинку тепловим насосом: що потрібно знати про даний спосіб

Міфи


Таке саме обладнання можна зібрати самостійно за допомогою відео на YouTube чи інших навчальних матеріалів.
Правда: Це дуже складна система, а спроби зібрати схему самостійно й без досвіду — у 99% випадків призводять до неефективної роботи опалення та аварійних ситуацій.

Теплонасос у 10 разів дорожчий, ніж підключення до центрального газопроводу.
Правда: Це порівняння вирване з контексту, бо сильно залежить від регіону та інших індивідуальних умов. У віддаленій від газової мережі локації вартість теплового насоса буде більш доступною, ніж протяжка нової труби від газопроводу.

Тепловий насос ніколи не окупиться.
Правда: Ефективність і економічність теплового насоса залежать від моделі, якості проєкту, монтажу та налаштування обладнання. У середньому теплові насоси окупаються від 2 до 5 років.


Які моделі краще підійдуть для опалення будинку тепловим насосом?


Геотермальні насоси використовують тепло землі на глибині 10+ метрів, де ґрунт ніколи не промерзає. Такі системи можуть легко забезпечити комфортом навіть дуже великі будинки. У цьому разі зовнішній контур занурюється в декілька глибоких свердловин або розміщується горизонтально під шаром землі

Водяні теплові насоси використовують тепло води. Для реалізації такого проєкту потрібно мати в доступності водойму, криницю або, як мінімум, резервуар зі стічними водами, що ніколи не замерзають навіть у люті зими.

Повітряні агрегати виділяються найпростішою установкою, але й найвищою залежністю від погодних умов. У морози -20 (і нижче), навіть низькотемпературне обладнання втрачає ефективність, отже власникам рекомендується продумати резервну систему опалення.

Партнерський матеріал

^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top