Неділя, 28 квітня 2024

^ Реклама ^
Влада

Законопроєкт про скасування низки свят та введення нових викликав бурхливе обговорення в соцмережах Новина з фото

Законопроєкт про скасування низки свят та введення нових викликав бурхливе обговорення в соцмережах
Авторський колектив народних депутатів 13 лютого подав на розгляд Верховної Ради законопроєкт №9009, який пропонує скасувати святкові 8 березня, 1 травня та 9 травня, а замість них започаткувати три нові свята, повідомляє "Українська правда". Запропоновані зміни викликали жваве обговорення у соцмережах.
^ Реклама ^

Із метою "встановлення українських свят та усунення спадщини колоніального минулого в культурному житті та побуті, очищення державного календаря від нав’язаних минулим дат, а також на визнання усталених традицій і вкорінення історичної пам’яті в українському культурному просторі" документом пропонується скасувати такі державні вихідні:
  • 8 березня — Міжнародний жіночий день, як такий, що "встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок";
  • 1 травня — День праці, як "комуністичний рудимент … для уникнення економічних втрат";
  • 9 травня — День перемоги, як такий, що "використовується московським режимом як головне ідеологічне обґрунтування агресії під
    гаслами "боротьби з нацизмом і фашизмом", а також через те, що "закінчення Другої світової війни на європейському фронті у світі відзначається 8 травня і є не святковим, а траурним днем".

Водночас парламентарі хочуть ввести в календар нові свята, які "вже апробовані суспільством і десятиліттями відзначаються українськими спільнотами на батьківщині та за кордоном".

Зокрема, зробити святковими і неробочими днями народні депутати пропонують:
  • 25 лютого — День української жінки (дата народження найвідомішої української письменниці та громадської діячки — Лесі Українки);
  • 9 березня — Шевченків день — День народження Тараса Шевченка;
  • друга неділя травня — День матері.

"Зі зміною умов життя змінюються й традиції святкування. Це закономірно, тим паче в контексті війни. Настав час змінити все те, що нав’язували нам роками. Потрібен час. Але це не так складно, як здається", — прокоментувала на своїй сторінці у фейсбуці дискусію щодо запропонованих нововведень одна з авторок законопроєкту, народна депутатка Оксана Савчук.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top