Понеділок, 06 травня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини

Складові перемоги: що допоможе Україні здолати Росію

Складові перемоги: що допоможе Україні здолати Росію
Яким буде для України 2023 рік? Як зрозуміти, де можливий наступ армії Росії? Чи зможемо найближчим часом повернути Крим й вибити росіян з Донбасу? І взагалі, наскільки великі шанси переможно закінчити війну в цьому році?
Відповіді на ці та багато схожих питань турбують кожного українця.
Проте прогнози західних аналітиків на 2023 рік кардинально відрізняються. Чому так і які чинники найбільш важливі для нашої перемоги?
^ Реклама ^

ЗСУ звільнять окупований Крим до вересня, впевнений екскомандувач військовими силами США в Європі, генерал Бен Годжес.

Війна зайде в глухий кут, і сторони будуть вимушені піти на перемовини до кінця 2023-го, вважає колишній генерал Бундесверу і НАТО Ганс-Лотар Домрезе.
А військовий експерт CNA Майкл Кофман переконаний, що війна триватиме до 2024-2025 років.

Прогнози настільки різні тому що кожен із сценаріїв гіпотетично можливий. А який саме врешті-решт спрацює, залежить від подій, які розгортатимуться далеко за полем бою. Про це йдеться в статті "Що необхідно, аби Україна перемогла цього року?" в журналі Forbes – Україна.


Битва артилерії

Артилерія все ще наносить найбільше втрат.

З одного боку, зараз все більше інформації щодо дефіциту снарядів у Росії. Вона активно шукає снаряди за кордоном і отримує їх у Північній Кореї.
З іншого — західні союзники скаржаться, що запаси снарядів НАТО також вичерпуються. За 2022 рік США вже передали Україні понад мільйон боєприпасів. Але в останні роки Пентагон замовляв лише близько 75 000-140 000 артилерійських снарядів на рік. Невідомо, скільки ще снарядів мають Штати та чи можуть виробники істотно збільшити їх постачання.

Вирішальною може стати не кількість систем — де Росія все ще має значну перевагу, а можливість вчасно доставляти боєприпаси на лінію фронту, вважає автор статті у Forbes.

В цілому вогнева перевага артилерії є основною передумовою для проведення наступу. Тому надважливо зберігати високі темпи постачання снарядів в Україну.


Українські "шахеди"

Поява в Україні аналогів Shahed-136 власного виробництва, які здатні переносити вибуховий заряд на відстань понад 1000 км, змінить правила гри.
Зараз дрони-камікадзе — це одна з технологій, де Україна тільки поступово наздоганяє. Специ говорять про кілька нових розробок.

Так, Укроборонпром заявляв про завершення випробування моделі, здатної вражати цілі на 1000 км. Проте офіційних повідомлень про бойове використання немає.

Серійне виробництво таких систем змінить хід війни. При цьому дрони-камікадзе мають виготовлятися десятками, а то і сотнями щомісяця.


Іранські ракети

Можливість і далі бити по інфраструктурі України для росіян суттєво залежатиме від угоди з Іраном про постачання балістичних ракет Fateh-110 і Zolfaghar.
Ракети Zolfaghar розробили як варіацію Fateh-110, але з дальністю до 700 км. Тобто вони покривають більшу частину України.

До того ж нашій ППО складніше збивати швидкі балістичні ракети. Крилату ракету можна перехопити більшістю систем ППО, винищувальною авіацією і навіть ПЗРК. Проти балістичної можуть працювати тільки гіперзвукові комплекси, такі як С-300 і Patriot.


Масова мобілізація в Росії

Чи наважиться Кремль на новий наступ на Київ, залежатиме від того, чи готовий Путін оголосити масову мобілізацію, відмічає Forbes.

Впродовж року Росії може знадобитись до 500 тис. нових мобілізованих, аби компенсувати втрати і створити нове угрупування для атаки.

Попри те, що мобілізовані менш ефективні, ніж регулярні війська, внаслідок великої кількості ними можна закривати проблемні ділянки і створювати тиск безперервними штурмами.

Також не можна скидати з рахунків призначення 11 січня нового командувача "спеціальною операцією" — начальника генштабу Валерія Герасимова. Як вважають у Міноборони Великої Британії, це призначення є важливою зміною у підході російського диктатора Путіна до управління війною, пише Слово і діло.

Abrams, Leopard і Bradley

"Мені потрібні 300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць. Тоді цілком реально вийти на рубежі 23 лютого", — сказав у грудні в інтерв’ю The Economist головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Можливість масштабного контрнаступу ЗСУ залежить від готовності НАТО постачати Україні сучасні танки. Довго в Альянсі існувало вето на це питання, але під тиском суспільства позиція змінюється.


ATACMS та авіація НАТО

Пентагон все ще турбує можливість ескалації та непередбачувана реакція Кремля. У грудні міністр оборони Британії Бен Воллес став першим, хто озвучив готовність передати Україні далекобійні ракети.

Постачання ракет ATACMS розширить діапазон ударів ЗСУ — вся окупована територія України, включно з Кримом, опиниться в зоні дії української артилерії. Це на кілька місяців істотно змінить баланс сил.

Вкрай необхідна нашій країні й допомога літаками. Вона відсутня, вважає видання, скоріш за все через ті ж самі побоювання, що Україна може використати авіацію для удару по території Росії.

Країною, яке зрушила питання постачання, стала Велика Британія. Вона передасть Україні перші західні бойові вертольоти SH-3 Sea King.


Участь Білорусі

Роль Білорусі не варто недооцінювати, переконані експерти. Частина прихильників війни в лавах ЗС Білорусі уже перейшла на бік Росії у складі приватних військових компаній. Існують також сценарії, коли в Білорусі може початися масова мобілізація.

Повторне відкриття північного фронту збільшить лінію бойових дій в два рази.


Patriot, IRIS-T, NASAMS

Україна впродовж війни поступово нарощує потужність ППО. Цієї осені Україна отримала перші західні системи NASAMS і IRIS-T, які є дуже ефективними проти крилатих ракет. А наприкінці грудня США оголосили про чергову допомогу Україні, в складі якої вперше з’явиться Patriot. 5 січня уряд Німеччини підтвердив, що також передасть Україні цей ЗРК.

Можливо, у 2023 році Україні вдасться вибудувати настільки потужну систему ППО, що тактика ракетного терору Росії перестане діяти.

Але найважливішим фактором перемоги залишається воля. Ця війна показала, що зброя і кількість солдатів вирішують не все. А волі до перемоги в Україні вистачить без сумнівів.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top