П’ятниця, 03 травня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини

Leopard, Abrams та інші довгоочікувані помічники: хто і як зараз підтримує Україну

Leopard, Abrams та інші довгоочікувані помічники: хто і як зараз підтримує Україну
Восьма зустріч Контактної групи з питань оборони України — так званий "Рамштайн" — 20 січня пройшов плідно для нашої країни.
Якщо сказати про перемовини на різних рівнях коротко та в цілому, ЗСУ переходять на зброю НАТО. І Захід значно збільшує постачання необхідного.
^ Реклама ^

Підтримку Україні можна розділити на дві фази: до грудня 2022 року і після. До кінця минулого року Захід постачав нам важку бронетехніку винятково з радянських БМП-1 і Т-72 та їхніх модифікацій у країнах Східної Європи, пише Forbes Украина. В останніх пакетах партнерської допомоги вже немає радянської техніки. І нарешті з’являється зброя, вкрай необхідна нашій країні для проведення наступальних операцій.

З відкритої інформації за підсумками цього "Рамштайну", Сполучені Штати продовжують координувати спільні зусилля партнерів на підтримку України. У Міноборони України назвали три пріоритети цієї зустрічі: посилення можливостей протиповітряної оборони, зброя для наступальних операцій, а також систематичні постачання боєприпасів та обслуговування озброєння й техніки, передає Укрінформ.

Нагадаємо, напередодні США виділили масштабний пакет допомоги на $2,5 мільярди. У цілому в останніх чотирьох пакетах допомоги Америка надала зброї майже на $7,6 млрд. Це рекордні темпи підтримки від самого початку війни.

Багато країн також оголосили безпрецедентні за розміром пакети військової допомоги Україні. Деякі збільшили підтримку в рази. Наприклад, Фінляндія в січні схвалила пакет військової допомоги на €400 млн. Хоча вся попередня військова допомога цієї країни становила €190 млн. Естонія виділить €113 млн, це половина всієї минулорічної допомоги від цієї країни, інформує видання.

Під час восьмого "Рамштайну" голова Пентагону Ллойд Остін відзначив внески інших країн, оголошені цими днями. Зокрема, значні потужності для посилення ППО України крім США виділили Франція, Німеччина й Велика Британія. Крім того, Нідерланди оголосили про постачання ракет для систем Patriot, а також про готовність провести навчання на цих комплексах. Канада також зробила внесок у посилення протиповітряної оборони України, надавши системи NASAMS та ракети до них.

Голова Пентагону назвав цей момент вирішальним для України, а десятиліття — вирішальним для всього світу.

"Росія перегруповується, набирає війська та намагається переозброїтися. Пані й панове, це переломний момент. Нині не час зупинятися. Потрібно копнути глибше, на нас дивляться українці, на нас дивиться Кремль, на нас дивиться історія", — сказав Остін, звертаючись до країн, які надають військову допомогу Україні.


25 січня Президент США Джо Байден офіційно повідомив про постачання танків М1 Abrams та іншої техніки для ЗСУ. Голос Америки, посилаючись на Пентагон, розповів також, що у додаткову безпекову допомогу, крім 31 танка Abrams зі 120-мм снарядами та іншими боєприпасами, увійдуть 8 тактичних машин для відновлення обладнання; допоміжні транспортні засоби та обладнання; фінансування навчання, обслуговування та підтримка.

"Цей пакет USAI на суму 400 мільйонів доларів означає початок процесу укладання контрактів для надання додаткових можливостей Україні", — йдеться у повідомленні Пентагону.


У цей же день Німеччина офіційно підтвердила, що надасть Україні танки Leopard 2 та схвалить їх постачання з інших країн, повідомив офіційний представник уряду Штеффен Хебештрайт. Чутки про це посилювалися останніми днями, у середу це нарешті було оголошено офіційно, пише BBC.

За даними Spiegel, на цьому етапі європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин.

Водночас постачання цієї зброї потребує часу та навчання українських фахівців. Мова йде про кілька тижнів і навіть місяців.

Для України критично важливим є нарощення темпів і збільшення обсягів сучасного озброєння. Оскільки для того, щоб зупинити російську агресію і повернути тимчасово окуповані території України, потрібна ще чимала світова підтримка.

За оцінками військових аналітиків, наступні два місяці будуть дуже непростими для України. Але ми все одно переможемо.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top