Що купуємо напередодні свят
Війна внесла чимало змін у святкування Нового року та Різдва в Україні.
^ Реклама ^
По-іншому цього року ми підходимо до підготовки святкового столу. Перебої з електрикою фактично звели нанівець завчасну закупівлю продуктів, на чому зазвичай економили щонайменше 10% святкового бюджету. У порівнянні з минулими роками на столах більше консервованих продуктів. Особливо тих, які приготовлені власними руками.
Як повідомили УНІАН в мережі супермаркетів, що належить відомій французькій корпорації, найбільший попит мають алкоголь, консерви, товари тривалого зберігання та вже готові до споживання продукти. Найменшим, що нетрадиційно для цієї пори року, — м’ясо, птиця, свіжа риба.
Передбачувано покупці економлять на продуктах, які подорожчали найбільше — ковбасі, яйцях, сирах, м'ясі, віддаючі перевагу птиці.
Серед безалкогольних напоїв в лідерах питна негазована вода та кока-кола, а от серед алкоголю — пиво, а не ігристе та інше вино, відмічають в торговельній мережі.
Як підрахували в Інституті аграрної економіки, новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу української родини — салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо, — обійдуться на 44% дорожче, ніж минулого року. Найбільше — на 100% і навіть вище, — подорожчали м'ясні продукти і яйця. Молочні продукти додали в ціні 30,8-52,2%. Фрукти на новорічному столі обійдуться в середньому на 59,7% дорожче, овочі — на 37,5%.
Серед чинників, що спричинили таке підвищення цін — суттєві грошові та матеріальні втрати вітчизняної економіки та українських сімей, скорочення виробництва, дефіцит і здорожчання пального, перебої й ускладнення внутрішнього переміщення продукції, вважає директор Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко, пише Інтерфакс-Україна.
Як повідомили УНІАН в мережі супермаркетів, що належить відомій французькій корпорації, найбільший попит мають алкоголь, консерви, товари тривалого зберігання та вже готові до споживання продукти. Найменшим, що нетрадиційно для цієї пори року, — м’ясо, птиця, свіжа риба.
Передбачувано покупці економлять на продуктах, які подорожчали найбільше — ковбасі, яйцях, сирах, м'ясі, віддаючі перевагу птиці.
Серед безалкогольних напоїв в лідерах питна негазована вода та кока-кола, а от серед алкоголю — пиво, а не ігристе та інше вино, відмічають в торговельній мережі.
Як підрахували в Інституті аграрної економіки, новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу української родини — салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо, — обійдуться на 44% дорожче, ніж минулого року. Найбільше — на 100% і навіть вище, — подорожчали м'ясні продукти і яйця. Молочні продукти додали в ціні 30,8-52,2%. Фрукти на новорічному столі обійдуться в середньому на 59,7% дорожче, овочі — на 37,5%.
Серед чинників, що спричинили таке підвищення цін — суттєві грошові та матеріальні втрати вітчизняної економіки та українських сімей, скорочення виробництва, дефіцит і здорожчання пального, перебої й ускладнення внутрішнього переміщення продукції, вважає директор Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко, пише Інтерфакс-Україна.
Юлія Колос