Понеділок, 06 травня 2024

^ Реклама ^
Економіка

Більше чим торік — у Польщу, менше — у Китай

Експорт товарів з України за 10 місяців 2022 року (за рік даних ще немає, — Ред.) скоротився майже на третину в порівнянні з минулим роком. На перше місце за обсягом вийшла Польща — понад $5.6 млрд або 15,4%. Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на дослідження YouControl.
^ Реклама ^

Натомість Китай, який рік тому був споживачем українських товарів №1, за час війни опустився на 4-ту сходинку в переліку топ-експортерів. Його частка в загальному експорті України знизилася вдвічі — з 11,8% до 5,3%. 

Скоротилися частки й традиційних споживачів — Італії, Індії, Єгипту. Цілком зрозуміло, що відбувся обвал офіційних постачань України в РФ — з 5% до 1.3%. Тепер вона займає 20 місце серед країн, в які постачаються українські товари, проте все ще існує в переліку.

Водночас істотно збільшилось постачання до Румунії, Угорщини, Словаччини, Болгарії та Молдови, які є географічно близькими сусідами.

Достатньо великими покупцями українських товарів лишаються Туреччина, Німеччина, Нідерланди, Іспанія, Чехія, йдеться у дослідженні.

При цьому під час війни українці найбільше заробили від продажу аграрної продукції: кукурудзи та соняшникової олії — 12,9% ($4,7 млрд) та 12,1% ($4,4 млрд). На третьому місці — залізна руда та концентрати з 7,5% ($2,7 млрд). Далі за обсягами експортних постачань йде продукція АПК — пшениця і насіння ріпаку. Потім — кабелі та ізольовані проводи, а також — напівфабрикати з вуглецевої сталі.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top