Неділя, 28 квітня 2024

^ Реклама ^
Надзвичайні пригоди

У селі Бірках згоріла церква

У селі Бірках згоріла церква
У селі Бірках Олександрівської селищної ради Кропивницького району 11 грудня вогонь знищив церкву Святителя Миколая Чудотворця — пам’ятку архітектури середини XIX століття. Чи був це умисний підпал, як стверджують багато місцевих, чи нещасний випадок, має встановити слідство.
^ Реклама ^

Як повідомило Головне управління ДСНС України у Кіровоградській області, дзвінок рятувальникам про пожежу надійшов о 05:16. О 6:30 пожежу, яка поширилася на площу понад 200 квадратних метрів, локалізували, о 9:29 — ліквідували. Акт про пожежу складений і переданий правоохоронним органам.

"Святиня нашого краю згоріла дотла. Всі історичні й релігійні цінності безжальний вогонь спалив повністю. Наступного тижня, у неділю, 18 грудня, планувалось відкриття прихрамової кімнати-музею. Це мало бути унікальним явищем в історії нашого краю, адже і в самій церкві, і в кімнаті-музеї були зібрані унікальні за своєю цінністю артефакти кінця XVІІІ–середини XIX століття", — повідомили на сторінці парафії, як і те, що причина пожежі встановлюється, слідство шукає винних.


Староста села Михайло Сергієнко вважає, що храм підпалили.

Нагадаємо, у квітні цього року, після трьох років судів, церква перейшла до Кропивницької єпархії Православної церкви України з Олександрійської єпархії Української православної церкви.

"Історія трьох століть зникла за дві години… Село, яке не матиме церкви, перетворюється на деревню", — написав на своїй сторінці у фейсбуці мураліст Олександр Брітцев, який з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну знайшов прихисток у Бірках, свого часу зобразив церкву на полотні.


На сторінці парафії повідомляють, що зараз триває робота з оформлення офіційного рахунку парафії, на який планують збирати кошти на відновлення храму.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top