Понеділок, 06 травня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини

Чи стане Запорізька АЕС вільною від війни найближчим часом? Новина з фото

Чи стане Запорізька АЕС вільною від війни найближчим часом?
Ситуація в енергетиці залишається складною. При цьому Запорізька АЕС, найбільша в Європі атомна станція, залишається в руках ворога і становить небезпеку для багатьох європейських країн.
Кілька держав разом з Міжнародним агентством з атомної енергії ведуть перемовини щодо перетворення ЗАЕС в демілітаризовану зону.
Що змінилося за останні місяці і чи дійсно до кінця року з ЗАЕС підуть російські військові?
^ Реклама ^

Існує угода про виведення важких озброєнь із Запорізької АЕС, заявив у минулий вівторок під час донорській конференції в Парижі президент Франції Еммануель Макрон. За його словами, зараз йдуть перемовини щодо умов, повідомив France24.

"Нам вдалося захистити Чорнобиль, і наша мета — захистити Запоріжжя. Найближчі тижні будуть вирішальними", — цитує президента Франції канал.


Нагадаємо, про демілітаризацію АЕС розмовляв із президентом Франції президент України Володимир Зеленський.

Зазначимо, що захоплення атомних станцій і перетворення їх на військовий плацдарм стало несподіваною і жорсткою ознакою війни, яку веде Росія проти України. Захоплення ЗАЕС знищило будь-яку подобу систем безпеки, створених у рамках міжнародних угод, сказав в інтерв'ю агентству AFP напередодні конференції міністр енергетики України Герман Галущенко. У разі відключення може статися "класичний сценарій Фукусіми", вважає міністр енергетики, маючи на увазі радіаційну аварію у Японії у 2011 році, нагадує Радіо Свобода.

Зараз Європа усіма силами намагається повернути ситуацію з АЕС у цивілізоване русло.

"Ми також повторюємо наше рішуче засудження захоплення та мілітаризації Росією Запорізької атомної електростанції України, викрадення українського персоналу та повідомлення про жорстоке поводження з ним, а також умисну дестабілізацію її діяльності. Ми підтримуємо зусилля Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) щодо створення зони безпеки", — йдеться в спільний заяві "Великої сімки" яку вони оприлюднили після зустрічі 12 грудня.


Як вже розповідав "ВК" (№18 (295) від 10 вересня 2022 року), вже багато місяців гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі намагається створити навколо АЕС так звану "зону безпеки". Після захоплення станції, як повідомляли ЗМІ, він тричі приїздив до Києва на зустріч з президентом Володимиром Зеленським і щонайменше раз був у Москві, намагаючись спрямувати весь вплив на досягнення домовленостей щодо припинення бойових дій в зоні ЗАЕС.

На початку грудня пан Гроссі заявив про прогрес у переговорах. В інтерв’ю італійському виданню la Pepubblica він висловив сподівання, що вже до кінця року на Запорізькій АЕС припиняться будь-які бойові дії. Відповідно, РФ має вивести звідти свої війська та припинити репресії проти працівників АЕС, пише ЛігаБізнесІнформ.

Здається, Європа нарешті може зітхнути з полегшенням, а наша країна ще й суттєво покращити ситуацію з електроенергією? Адже до окупації ця найбільша АЕС в Європі виробляла до 20% всій електроенергії в країні. За словами колишньої в.о. міністра енергетики Ольги Буславець, на які посилається видання, проєктна потужність станції складає 43% від встановленої потужності всіх АЕС країни.

Проте українські фахівці налаштовані не дуже оптимістично. І для цього у них є вагомі підстави, оскільки росіяни продовжують зберігати на станції військову техніку, боєприпаси, зенітні гармати та інше озброєння. А 8 грудня, згідно з даними Енергоатому, ворог завіз туди кілька систем РСЗВ "Град", а також побив і заарештував трьох працівників станції. До цього техніку з АЕС навпаки вивозили.

"Розміщення нового обладнання на ЗАЕС може бути спробою заспокоїти чутки російських націоналістично налаштованих військкорів про можливий вихід Росії із ЗАЕС, який Кремль двічі заперечував за останні 10 днів", — вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).


Напередодні деякі російські ЗМІ повідомляли, щоросійські військові можуть залишити ЗАЕС, якщо Україна надасть гарантії продовження транзиту через її територію нафти та газу.

ЗАЕС для росіян — інструмент шантажу, тому звільнення станції буде для РФ ще більшою поразкою, ніж втрата Херсона, вважає енергетичний експерт, екс-голова Державної інспекції ядерного реґулювання України Григорій Плачков. І навряд чи росіяни добровольно погодяться на такий крок.

На думку аналітика групи Інформаційний спротив Олександра Коваленка, це може статися у разі масштабного контрнаступу ЗСУ на Запорізькому напрямку.

"Не можу виключати, що коли ЗСУ почнуть продавлювати росіян на Запорізькому плацдармі, вони (РФ) різко використають наратив про (угоду з, — Ред.) МАГАТЕ та покинуть північно-західний виступ (містить Енергодар, — Ред.). Можливо, так і буде. Але не зараз, і не завтра, і не за тиждень", — сказав він спецкору видання.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top