П’ятниця, 17 травня 2024

^ Реклама ^
Події

Коротко про важливе

Випуск перший.


"252 дні тому Росія вимагала гарантій безпеки від Сполучених Штатів Америки. Після восьми місяців російської так званої "спеціальної операції" у Кремлі вимагають гарантій безпеки від України.
Це насправді разючі зміни. Це показує й те, якого провалу зазнала російська агресія, і те, наскільки ми з вами міцні, коли зберігаємо єдність", — президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 2 листопада.

***

Канцлер Німеччини Олаф Шольц і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявили, що для відбудови України має бути створений свій "план Маршалла". Особливу роль в ньому відіграватиме Європейський Союз. Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у спільній статті Шольца і фон дер Ляєн, опублікованій у виданні Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Вони нагадали, що країни G7 та держави-члени ЄС вже надали Україні понад 35 мільярдів євро екстреної допомоги, "щоб допомогти задовольнити нагальні фінансові потреби".
"Крім цієї невідкладної допомоги, ми повинні вже зараз думати про відновлення країни, навіть якщо мир ще здається далеким. Відновлення зруйнованого житла, шкіл, доріг, мостів, інфраструктури та енергопостачання — за все це треба братися вже зараз, щоб країна змогла швидше стати на ноги", — вважають Шольц і фон дер Ляєн.

***

Перший дзвінок нового прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака відбувся саме в Україну. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.
Нагадаємо, після уходу у відставку Ліз Трасс, яка пробула на посаді прем’єра лише 45 днів, 25 жовтня Ріші Сунак був офіційно обраний прем’єр-міністром.
Він став другим прем'єром, який не є британцем за походженням та наймолодшою людиною на цій посаді вперше за 210 років. Вперше з 1952 року Британією буде керувати "чоловічий дует" — король та прем'єр-міністр, нагадує "Слово і діло".

***

Президент США Джо Байден в інтерв'ю MSNBC заявив, що має намір у 2024 році знову йти в президенти, хоча поки що офіційно не оголосив, що балотуватиметься.

***

Сі Цзіньпін переобраний генеральним секретарем Компартії Китаю на третій термін. Він залишиться при владі ще на 5 років.

***

Уряд Угорщини підтримує членство Швеції та Фінляндії в НАТО та подав документи на ратифікацію до Національної асамблеї, заявив голова адміністрації прем'єра Гергелі Гульяс. За його словами, розширення НАТО до двох скандинавських країн буде ратифіковано не пізніше середини грудня, передає Politico.

***

На прохання України експерти МАГАТЕ почали перевірку на двох ядерних об'єктах. Мета — перевірити російські інсинуації про розробку так званої "брудної" бомби", йдеться на сайті МАГАТЕ.
Обидва об'єкти перебувають під наглядом з боку МАГАТЕ. Генеральний директор агенції Рафаель Гроссі заявив, що місяць тому МАГАТЕ було на одному з цих об'єктів і не знайшло там нічого підозрілого, пише ЛігаБізнесІнформ.
Раніше російський міністр оборони Сергій Шойгу заявляв про нібито підготовку України до підриву "брудної бомби". Як зауважив генсек НАТО Йенс Столтенберг, Росія звинувачує інших в тому, що збирається робити сама.

***

Вартість зруйнованих і пошкоджених окупантами майна й інфраструктури Запорізької АЕС та інших підрозділів ДП "НАЕК "Енергоатом" станом на 1 листопада перевищує 28 млрд грн.
Остаточний розмір втрат і збитків, завданих Запорізькій АЕС Росією, буде визначений після деокупації станції та повної перевірки й інвентаризації всього майна, повідомляє "Енергоатом".

***

Українські біженці, які мають тимчасовий захист в ЄС, але повернулися додому, можуть приїхати в країни Євросоюзу, щоб перезимувати. Про це заявив глава МВС Чехії Віт Ракушан, повідомляє Ceske Noviny.
Наразі ЄС надає тимчасовий захист до кінця березня наступного року. Єврокомісія вже домовилася про продовження ще на рік, пише видання.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top