П’ятниця, 03 травня 2024

^ Реклама ^
Події

Коротко про важливе

Випуск другий.
^ Реклама ^

Країни-підписанти Будапештського меморандуму могли б укласти нову угоду, вважає президент України Володимир Зеленський. Про це він заявив
16 листопада, повідомляє "Інтерфакс-Україна".
"Давайте його (меморандум — ІФ-У) впровадимо в життя, вважатимемо, що він живий, і розумітимемо, що жодні ядерні погрози Росії не будуть застосовані", — сказав голова держави.
Нагадаємо, цей меморандум — міжнародна угода, яка була укладена 5 грудня 1994 року між Україною, Росією, Великою Британією та США про гарантії Україні у зв'язку з набуттям нею неядерного статусу. Того ж дня Україна приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

***

Верховна Рада України звернулася до держав Групи двадцяти (G20) щодо виключення Російської Федерації з її складу. За проєкт відповідної постанови 16 листопада проголосували 310 депутатів.
У власність держави примусово відчужені акції п’яти стратегічно важливих підприємств України. Йдеться про АТ "Мотор Січ", ПрАТ "Запоріжтрансформатор", ПрАТ "АвтоКрАЗ", ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта".
"Вони працюватимуть на оборону у воєнний час. Це частина процесу переведення економіки держави на "воєнні рейки", — пояснив рішення, яке було ухвалено на засіданні Ставки Верховного головнокомандувача, прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, після завершення дії військового стану, відповідно до вимог закону, вказані активи можуть бути повернені власникам, або буде відшкодовано їхню вартість, передає ЛігаБізнесІнформ.
Нагадаємо, приватні компанії ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта", АТ "Мотор Січ", ПрАт "АвтоКрАЗ", ПрАТ "Запоріжтрансформатор" пов'язані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, В'ячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним.

***

Мета Збройних сил України — звільнити всю українську землю від російської окупації. Ми не зупинимося на цьому шляху за жодних умов, сказав 14 листопада в телефонній розмові з Головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. "Українські військові не приймуть ніяких перемовин, домовленостей чи компромісних рішень. Умова для переговорів одна — Росія має залишити всі захоплені території", — заявив Валерій Залужний. Про це він проінформував в своєму телеграм-каналі.

***

11 листопада в результаті чергового обміну полоненими вдалося повернути додому ще 45 бійців Збройних сил України. Також, як повідомила Держприкордонслужба, 5 листопада додому вернулися 19 прикордонників. А наприкінці жовтня - 50 українських військових та двоє цивільних. В цілому станом на середину листопада Україні вдалося повернути з полону 1183 українці. Продовжується робота над подальшими обмінами, пише з посиланням на представника Міноборони Андрія Юсова Укрінформ.
Директор ЦРУ Вільям Бернс вдруге трохи більше ніж за місяць побував в Києві. 15 листопада з неоголошеним візитом він прибув в столицю для зустрічі з президентом Володимиром Зеленським і колегами з розвідки, пише 5 канал. Як повідомляє The Washington Post, до Києва голова ЦРУ прилетів з Анкари, де у понеділок він зустрічався із головою Служби зовнішньої розвідки Росії Сергієм Наришкіним. Вважається, що розмови точилися навколо незастосування ядерної зброї.

***

Парламент Чехії визнав російський режим терористичним. Нагадаємо, до кінця цього року Чехія головує у Раді Європейського Союзу.

***

На честь звільнення Херсона "Укрзалізниця" разом з платформою UNITED24 розпочала благодійний проєкт "Квитки до Перемоги". Із 13 листопада можна придбати залізничні квитки на три перших рейси з Києва до п’ятьох міст: вже деокупованого Херсона, а також Маріуполя, Донецька, Луганська та Сімферополя.
"Квиток можна придбати, зберігати як символ віри в ЗСУ та звільнення Украйни від окупантів. А скористатися ним одразу після деокупації", — повідомили в "Укрзалізниці". Усі квитки благодійні: всі кошти від продажу переказуються на закупівлю транспорту, що курсуватиме між деокупованими територіями та найближчими до них залізничними вузлами.
Першу тисячу квитків українці придбали в перші ж години акції.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top