Субота, 18 травня 2024

^ Реклама ^
Новини компаній

Ядерна загроза: чек-лист по підготовці до надзвичайної ситуації Рекламний матеріал

Ядерна загроза: чек-лист по підготовці до надзвичайної ситуації
Хочеться вірити, що нам ніколи не прийдеться зіткнутися з застосуванням ядерної зброї. Проте, враховуючи постійні погрози її використання зі сторони росії - напруження у суспільстві зберігається. Тому пропонуємо вивчити пам'ятку поводження на випадок ядерної загрози - і перестати про неї постійно думати.
Нав’язливі думки не захистять нас ні від чого. Психологи рекомендують мінімізувати доступ до новин, якщо вони викликають у вас тривожність. Краще зосередитися на роботі, почитати книжку, чи відволіктися на ігрові автомати, які можна підібрати на будь який смак в оглядах на сайті RC Group. Це допоможе зберегти психіку здоровою до того моменту, доки взагалі не зрозуміло, трапиться чи ні надзвичайна ситуація.
^ Реклама ^

Що потрібно мати вдома на випадок ядерної загрози

На випадок радіаційної загрози - підготуйте дома та у сховищі запас речей, які допоможуть пересидіти певний час у разі ядерного вибуху. Вам знадобиться:
  • запас питної води (з розрахунку 3-5 літри на людину в день);
  • запас снеків та герметично запакованої їжі, яка не потребує приготування;
  • запас технічної води - до 10 літрів на людину;
  • аналогове радіо на батарейках, яке дозволить почути оповіщення про евакуацію;
  • закритий одяг, дощовик, щільні маски та окуляри, щоб захиститися у разі евакуації.

Незважаючи на популярні повір’я, тримати вдома великий запас йоду на випадок ядерного вибуху не потрібно. Таблетки йодиду калію мають захистити щитовидну залозу від всотування радіоактивного йоду. Вони не захищають від опромінення інші органи.

Приймати препарати йоду до вибуху - не несе практичної користі, і навіть небезпечно для здоров’я. Вживання йодиду калію необхідно лише після вибуху, коли про це повідомляє влада.


Порядок дій при загрозі ядерного вибуху

Перш за все, заздалегідь дізнайтеся, чи є біля вашого місця проживання та роботи сховище, захищене на випадок ядерного вибуху. Воно має бути герметичним, обладнаним двома виходами та можливістю обмежити доступ повітря ззовні.

Якщо такого сховища немає - розгляньте варіанти, за якими ви будете ховатися у підвалі будинки чи у власній квартирі. Краще обирати приміщення з мінімумом вікон, яке можна надійно ізолювати.

Якщо у вашому підвалі багато щілин, він виглядає ненадійно, а в разі вибуху існує ймовірність, що там вас і завалить - краще підготувати до надзвичайної ситуації власну квартиру.

Порядок дій при загрозі залежить від того, де ви знаходитеся:
  1. Якщо ви почули сигнал про ядерний вибух недалеко від сховища - прослідуйте до нього. Майте на увазі, що сховища в метро зачиняються через кілька хвилин після оголошення тривоги.
  2. Якщо ви знаходитеся вдома і поблизу немає надійного сховища - залишайтеся на місці. Закрийте вікна та двері. Потім мокрою тканиною затуліть щілини та вентиляцію, щоб через них до вас не потрапив радіоактивний пил. Якщо будівля не пошкоджена вибухом - краще не виходити з неї до того, як влада оголосить евакуацію.
  3. Якщо сигнал про вибух застав вас на вулиці без можливості сховатися. Терміново ляжте на землю, бажано - в заглибину чи за чимось, що може послугувати укриттям. Накрийте шкіру одягом, щоб не залишалося відкритих ділянок. Краще лягати обличчам донизу, а також накрити чимось ніс та рот, щоб вдихнути мінімум опромінених частинок.
  4. Якщо ви безпосередньо бачите спалах чи його відблиски - терміново відверніться та лягайте головою в сторону від нього. Спостерігання за вибухом може спричинити серйозними травмами очей.
  5. Одразу після вибухової хвилі - біжіть до укриття. Або в сторону від вибуху, якщо місцезнаходження укриття невідоме. Рухатися краще у напрямку вітру, якщо він дме з епіцентру вибуху. Або ж проти вітру у всіх інших випадках.
  6. Досягнувши сховища, перш за все - зніміть з себе верхній одяг, який зазнав опромінення. За можливості - вимийте шкіру та волосся. Не торкайтеся до інших людей, якщо не пройшли обеззараження.

^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top