П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Новини компаній

Ціни зростають: що подорожчає перед зимою?

Ціни зростають: що подорожчає перед зимою?
Восени розпочалося нове підвищення цін на продукти та інші товари в Україні. Найбільше різницю помітно при покупці яєць. Якщо на початку 2022 року курячі яйця коштували близько 20 грн/десяток, то у вересні ціна досягла 70 гривень.
^ Реклама ^

Чого чекати далі? Передбачається, що продукти харчування продовжать дорожчати — відповідно до осінніх тенденцій. Також зростуть ціни на одяг, взуття, освіту. Українцям доведеться шукати додаткові джерела доходу — підробітки, найкращі онлайн казино, інший дохід в інтернеті.

Чому дорожчають продукти

Подорожчання продуктів перед зимою — стандартна ситуація. Холод знаменує ускладнення агровиробництва — обігрів теплиць, пташників, тощо. У відповідь, ціни передбачувано зростають. В 2022-гому році дадалися кілька внутрішніх та загальносвітових чинників.

До внутрішніх слід віднести девальвацію гривні, припинення виробництв на тимчасово окупованих територіях, скорочення у прифронтових зонах.

До зовнішніх — нестабільність на загальносвітовому ринку продуктів харчування. Війна в Україні, підвищення цін на енергоносії вдарили по багатьох країнах, спричинивши загальносвітове подорожчання.

Інші категорії товарів, що демонструють подорожчання, включають:
  • одяг, взуття;
  • освітні послуги;
  • транспортні послуги;
  • господарські товари;
  • медицина.

Експерти вказують, що найсильніше здатні зрости ціни на категорії, що залежать від енергоносіїв. Проїзд у транспорті, автомобільні комплектуючі, інші товари, що імпортуються — не залишаться на колишньому рівні.

Продукти харчування входять до цієї категорії. Від виробництва до споживача вони проходять довгий шлях.

Логістичний ланцюжок включає переробку, фасування, складське зберігання, і тільки після — безпосередній продаж. Багато логістичних зв'язків розірвалися внаслідок війни. Звичні шляхи змінилися більш довгими, дорогими.

Ціни зростають: що подорожчає перед зимою?

Чого очікувати 2023-го?

Об'єктивно зрозуміло — зниження цін не передбачається. Національний банк України передбачив до кінця 2022 року інфляцію до 31%. На даний момент, ситуація дещо приємніша за прогнози. Експерти припускають — інфляція здатна зупинитися на показнику 25-30%.

Для країни, яка веде війну на власній території — подібні показники є непоганими. У всьому світі інфляція демонструє темпи 10-20% — залежно від регіону, країни. На подібному тлі, порівнюючи рівень проблем, українська економіка тримається дуже непогано.

Позитивним моментом є світові тенденції зниження цін на нафту. Вони можуть вплинути на Україну, знизивши локальні ціни бензину. Ті, у свою чергу, зменшать вартість логістики товарів першої необхідності. Навіть відсутність подальшого подорожчання стане позитивним результатом ситуації.

Негативними факторами виступають обстріли, що почастішали, реакція на них населення. Обстріл вражає інфраструктуру, викликаючи відключення електроенергії. Передбачається, що подібні проблеми не створять дефіциту будь-яких товарів. Проте здатні негативно впливати на ціни.

Другий момент — панічна скуповування товарів населенням після обстрілів. Подібна поведінка здатна завдати економіці додаткового удару. Тому важливо зберігати тверезу голову, не вдаряючись у непотрібну паніку.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top