П’ятниця, 03 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Починати профілактичні заходи з приводу ГРЗ треба зараз Новина з фото

Починати профілактичні заходи з приводу ГРЗ треба зараз
У цьому впевнена лікарка-гігієністка Світловодського відділення Олександрійського району відділу ДУ "Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" Ніна Лебідь. Тож, пропонуємо дослухатися до її порад і рекомендацій.
^ Реклама ^

— Гостре респіраторне захворювання (ГРЗ) — це ємке поняття, що включає респіраторні хвороби вірусного та бактерійного походження, в тому числі й такі, що проявляються синдромом локального ураження дихальних шляхів — ларингіт, тонзиліт, фарингіт, бронхіт тощо. З досвіду минулих років ми знаємо, що підйом захворюваності на ГРЗ припадає на кінець осені – початок зими, тому починати деякі профілактичні заходи необхідно якраз зараз.

Причиною ГРЗ є потрапляння до організму різних вірусів, бактерій, мікоплазми та інших видів інфекції, під приціл яких потрапляють усі органи дихання — від носоглотки до легенів.

До групи ризику входять діти, люди похилого віку, а також люди, які працюють у великих колективах — офісні працівники, вихователі, вчителі.

Рекомендації щодо профілактики ГРЗ
  • Дотримуйтеся режиму дня, максимально перебувайт на свіжому повітрі, висипайтеся.
  • Вживайте продукти, багаті на вітаміни А (морква, гарбуз, шпинат), С (цитрусові, ківі, свіжа зелень, шипшина, капуста брокколі), Е (горіхи, рослинні олії).
  • Додавайте в своє меню кисломолочні продукти, що сприяють нормалізації мікрофлори кишківника, вона в свою чергу підсилює імунний захист.
  • Підвищуйте опірність організму: виконуйтк щоденні водні процедури (контрастний душ, холодні ванни для ніг, обтирання і обливання холодною водою).
  • Своєчасно проводьте санацію вогнищ хронічної інфекції: лікуйте зуби, уражені карієсом, хронічний тонзиліт. Будь-який хронічний процес в порожнині рота знижує реактивність організму, сприяє приєднанню свіжої інфекції, а також ускладнює її перебіг.
  • У приміщенні, де живете і працюєте, частіше проводьте провітрювання і вологе прибирання.
  • Частіше мийте руки після перебування в громадських місцях.
  • Своєчасно робіть щеплення проти грипу.
  • Під час епідемії уникайте місць великого скупчення людей, дотримуйтесь дистанції між людьми, носіть засоби індивідуального захисту (одноразові маски), уникайте близького контакту (обійми,поцілунки, рукостискання).
  • Дотримуйтеся правил респіраторної гігієни (при кашлі та чиханні прикривати рот і ніс одноразовою серветкою або згином ліктя, руки обробляйте спиртовмісним атисептиком або мийте їх водою з милом).
  • При ознаках ГРВІ залишайтеся дома, при можливості, ізолюйтеся. Здорові люди не повинні сподіватися на свідомість хворих та відмовлятися від профілактичних заходів.

Будьте здорові і не хворійте!

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top