Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Светловодск Актуально

Купувати молочні продукти в дворі зручно, але небезпечно

За 5 місяців 2009 року в м.Світловодську ускладнилася епідситуація по гострим кишковим інфекціям бактеріальної етіології. Показник захворюваності на гострі кишкові інфекції на 100 тисяч населення становить 99,8 проти 57,0 за аналогічний період 2008 року. Зареєстровано 2 випадки дизентерії та 7 випадків сальмонельозу (за 5 місяців 2008 року 1 випадок дизентерії, випадків сальмонельозу не зареєстровано).
За даними епідрозслідування захворювання були пов'язані з вживанням сумнівних по якості харчових продуктів, води та напоїв, зберіганням швидкопсуючих харчових продуктів без холоду, порушенням правил особистої гігієни та інше.
^ Реклама ^

На вулицях міста, в дворах багатоповерхових будинків почастішали випадки реалізації приватними особами молочної продукції домашнього виготовлення та яєць. Не варто здійснювати покупки в місцях стихійної торгівлі, бо ця продукція може бути небезпечною для вашого здоров'я. Харчові продукти домашнього виготовлення, які реалізуються на вулицях, не проходять лабораторного контролю, на них відсутні документи, які підтверджують якість, невідомі умови та терміни їх виготовлення. Реалізуються молочні продукти з землі або капоту машини, що є грубим порушенням правил реалізації харчових продуктів, при цьому не дотримуються елементарні правила особистої гігієни. Відсутні відомості про стан здоров'я осіб, які реалізують цю небезпечну продукцію.

В поточному році вже є випадки захворювання на гострі кишкові інфекції, які хворі пов'язують з вживанням харчових продуктів, придбаних в місцях стихійної торгівлі.

За даними епідрозслідувань 7 з 8 випадків сальмонельозу пов'язані з вживанням сирих курячих яєць.

В літній період значно підвищується загроза ускладнення епідобстановки по кишковим інфекціям, але захворювання можна уникнути, якщо дотримуватися наступних правил:
– не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі;
– дотримуватися правил технологічної обробки харчових продуктів;
– воду перед вживанням кип'ятити та відстоювати;
– фрукти і овочі мити питною водою, а при вживанні дітьми – бажано обдати окропом;
– в місцях відпочинку не використовувати воду з водоймищ для миття посуду, не заковтувати її при купанні, суворо дотримуватися правил особистої гігієни.

Ірина КРІПАК,
головний лікар Світловодської райСЕС.
www.svses.com.ua

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top