Субота, 11 травня 2024

^ Реклама ^
Культура

Борщ — культурна спадщина ЮНЕСКО

Борщ — культурна спадщина ЮНЕСКО
У липні українську традиційну національну страву борщ включили до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Заявку на це Україна подала навесні минулого року, провівши перед цим ряд заходів, зокрема Всеукраїнську онлайн-презентацію "Культура приготування українського борщу", участь у якій брала Людмила Третяк з міста Новомиргорода Новоукраїнського району як представниця від Кіровоградщини.
^ Реклама ^

На позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини 1 липня елемент Культура приготування українського борщу визнали універсальною цінністю для світової культури внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони. У повідомленні Українського представництва у комітеті ЮНЕСКО сказано: включення Культури приготування українського борщу — це не лише важливий крок для збереження ідентичності нашої української нації, багатої на культурні традиції та звичаї, а й надзвичайна підтримка всім українцям, які зараз захищають нашу землю від російських загарбників.

До непересічного факту визнання українського борщу в світі причетна і Кіровоградщина. На початку березня минулого року у Києві на Всеукраїнській онлайн-презентації "Культура приготування українського борщу" представляла Кіровоградщину і варила борщ разом з Євгеном Клопотенком та представниками з усіх областей України (це був офіційний рекорд України) Людмила Третяк, директорка Новомиргородського міського Будинку культури №1. Дізнавшись про новину світового масштабу, новомиргородська господиня привітала усіх, хто понад рік тому варив борщ у столиці і запропонувала після закінчення війни обов’язково зібратися та зварити борщ Перемоги.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top