Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

На Кременчуцькому та Кам’янському водосховищах заборону на вилов риби встановлено з 11 квітня по 20 червня Новина з фото

На Кременчуцькому та Кам’янському водосховищах заборону на вилов риби встановлено з 11 квітня по 20 червня
Нерест — особливий період у житті мешканців водойм. Від того, наскільки успішним від буде, залежить майбутнє рибних запасів. Початок нересту залежить від температури води. Окунь і щука починають нереститись при температурі води близько +7°C; в’юн, плітка +8°C; лящ, судак +12°C; карась +14°C; короп, лин +18°C; сом +20°C.
^ Реклама ^

Потужний інстинкт розмноження стає у риб головним, він приглушує навіть інстинкт самозбереження. В цей час риба втрачає обережність і може стати легкою здобиччю браконьєрів. Для створення сприятливих умов для нересту кожного року встановлюється весняно-літня заборона на вилов риби.

Цього року весна була пізня, і нерестова заборона розпочинається дещо пізніше звичного нам 1 квітня. Наказ про нерестову заборону Кіровоградського рибоохоронного патруля №51 виданий 28 березня 2022 року; ознайомитись з ним можна на сайті Держрибагенства.

На Кременчуцькому та Кам’янському водосховищах заборону на вилов встановлено з 11 квітня по 20 червня (для любительського рибальства); для промислового — з 16 квітня по 24 червня 2022 року. Для промислового рибальства терміни закінчення заборони можуть бути змінені на підставі фактичних даних. Заборона на добування раків у Кременчуцькому та Кам’янському водосховищах у межах області діє з 1 грудня 2021 року до 30 червня 2022 року.

У цих наказах вказані місця, де в період нересту можна ловити рибу любительськими снастями, та місця нерестовищ, де будь-яке рибальство заборонене. До речі, по акваторіях нерестовищ уперіод нересту заборонене навіть пересування будь-яких плавзасобів, крім човнів спеціально уповноважених державних органів, які забезпечують охорону водних біоресурсів. Унашому регіоні (колишній Світловодський район) нерестовищами є Андрусівська та Цибульницька затоки, а також 500-метрова акваторія навколо островів групи Кінських, Воронівка, Лисячий та Павлюки. У плавнях — від меж Світловодська до дамби озера Пласке. І просто за перебування човном у цих районах в період нересту можна отримати чималий штраф.

З огляду на воєнний стан запроваджені ще більш суворі обмеження. Розпорядженням начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації № 216-р від 07.04.2022 року з 08.04.2022 року заборонена навігація будь-яких маломірних (малих) суден, моторних суден, засобів розваг на воді на водних об’єктах у межах області на період воєнного стану. Заборона не розповсюджується лише на плавзасоби спеціально уповноважених органів державної влади. Також з 8 квітня на період воєнного стану заборонений і вилов водних біоресурсів, крім любительського рибальства у межах населених пунктів та у місцях, визначених органами рибоохорони.

Робота з охорони рибних запасів в період нересту значно активізується. Якщо ви стали свідком порушень правил рибальства, просимо повідомляти про це органи рибоохорони, екологічну інспекцію або ж поліцію. Ми в свою чергу будемо інформувати громадськість через засоби масової інформації про виявлені порушення та притягнення порушників до відповідальності.

Костянтин Рибачук,
державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Придніпровського округу

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top