Четвер, 18 квітня 2024
Корисна інформація

І знову переводимо стрілки годинників! Новина з фото

І знову переводимо стрілки годинників!
Незважаючи на спроби скасувати перехід на літній та зимовий час, цієї осені нам знову доведеться перевести стрілки годинників на годину назад. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, прийнятої ще у травні 1996 року, перехід на зимовий час відбувається останньої неділі жовтня. Тож у цьому році переводити стрілки годинників будемо в ніч з суботи, 30 жовтня, на неділю, 31 жовтня.
Перехід відбудеться o 4:00 за київським часом. Особливо важливо це пам'ятати тим, хто буде подорожувати або працювати у ці вихідні. Решта ж може насолоджуватися зайвою годиною сну недільного ранку.


Перехід на зимовий та літній час: цікаві факти

Перша спроба перевести годинникову стрілку з метою більш ефективного використання денного світла була здійснена у 1908 році у Великій Британії. Але в межах усієї країни перехід на літній час було запроваджено Німеччиною у квітні 1916 року. Під час Першої світової війни саме ця країна першою в Європі використала ідею впровадження літнього часу з метою збереження вугілля. Згодом подібну ідею втілила в життя Велика Британія, а у березні 1918 року США.
У СРСР, з метою економії електроенергії, перехід на зимовий та літній час було запроваджено в 1981 році. В Україні відповідну постанову уряду було прийнято в 1996 році.

Сьогодні у світі лунає все більше доказів про необґрунтованість такого переходу, і нині близько 140 країн не здійснюють перехід на літній час. У березні 2019 року Європейський парламент підтримав ідею скасування сезонного переведення годинників з 2021 року, і тепер кожна з країн Європейського Союзу визначається з цим питанням самостійно. У березні 2021 року українські парламентарі також розглядали законопроєкт про скасування літнього часу в нашій країні, але відправили його на доопрацювання.

Як полегшити собі перехід на зимовий час

Багато лікарів та вчених переконані, що переведення годинників на зимовий час шкодить здоров'ю людини. Вони відзначають, що зміна часу змінює і біологічні ритми людини, а отже провокує розвиток імунних і серцево-судинних захворювань, депресії, порушення сну та підвищення тиску.

Аби полегшити перехід на зимовий час, лікарі радять готуватися до цього моменту заздалегідь, мінімум за тиждень-два. Важливо лягати спати раніше і добре висипатися, більше гуляти на свіжому повітрі й менше нервувати. Крім того, лікарі радять напередодні переходу на зимовий час відмовитися від алкоголю та куріння, важкої їжі та тонізуючих напоїв.

До 31 жовтня ще є час, тож бережіть себе, слідуйте рекомендаціям лікарів і нехай цей перехід на зимовий час для вас буде легким і непомітним!

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top