Четвер, 18 квітня 2024
ТОП-новини

Пам’ятний хрест жертвам українського Голодомору 1932-1933 років у Великій Скельовій Новина з фото

Пам’ятний хрест жертвам українського Голодомору 1932-1933 років у Великій Скельовій
За радянських часів згадувати про цю темну сторінку в історії держави було категорично заборонено. Після проголошення Україною незалежності про Голодомор не тільки заговорили як про факт, йому дали оцінку. І встановили пам’ятні знаки, щоб вшанувати пам’ять жертв Голодомору і застерегти сучасників від зчинення будь-яких злочинів проти людяності.


61 камінець біля підніжжя хреста жертвам Голодомору символізує кількість загиблих від штучного голоду у селах Великій та Малій Скельовій.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

Трагедія Голодомору 1932-1933 років охопила кожну родину Великоскельовської сільської ради. У книгах записів актів реєстрації цивільного стану, які вела сільська рада, були зафіксовані смерті від голоду, що є більше винятком, ніж нормою для того часу. Зібрані й свідчення тих, хто вижив.

Пошукова група, створена при сільській раді, дослідила, що жертвами Голодомору 1932-1933 років в селах Велика та Мала Скельова був 61 житель, як дорослі, так і діти. Але очевидно, що точної кількості жертв встановити неможливо.

Розповіді найстарших мешканців села та документи свідчать, що вижити односельчанам під час голоду допомогли голова колгоспу Дем’ян Швець, голова сільради Марко Швець, уповноважений РВК Махонько. Вони влаштовували безкоштовні обіди, допомагали знайти молоді роботу на підприємствах Донбасу, зокрема на шахтах. За таку діяльність постановою РВК було ухвалено наступне: за невиправдане довір’я партії та за опортуністичну роботу як класового ворога виключити з кандидатів партії та притягти до судової відповідальності голову колгоспу Дем’яна Швеця, голову села Марка Швеця, а уповноваженого Махонька відкликати з роботи та притягти до судової відповідальності.


СЬОГОДЕННЯ

На вшанування і вічну пам’ять загиблим від штучного Голодомору 1932-1933 років односельчанам встановили пам’ятний знак. Він стоїть навпроти сільського адмінбудинку. На місці будівлі, де він стоїть, колись було кладовище, на якому у роки Голодомору ховали тих, хто загинув від голоду.

Ініціаторами встановлення пам’ятного знака виступила територіальна громада села Великої Скельової та тодішнє Управління каналу Дніпро-Інгулець. Біля підніжжя хреста лежить шістдесят один камінець, що символізує душі померлих від голоду скельовчан.


ЯК ДІСТАТИСЯ

Добратися до Великої Скельової можна рейсовим автобусом Вільне–Велика Скельова через Світловодськ.

Пам’ятний хрест жертвам українського Голодомору 1932-1933 років у Великій Скельовій


Історія про загибель живих і ненароджених мільйонів українців не має права на забуття. 28 листопада, в День пам’яті жертв Голодомору, запаліть свічку пам’яті.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top