Субота, 28 листопада 2020
Здоров'я

Ми вже на «помаранчевому» рівні епідемічної небезпеки

Ми вже на «помаранчевому» рівні епідемічної небезпеки
Епідеміологічна хвиля захворюваності на коронавірус продовжує стрімко поширюватись Україною, забарвлюючи карту країни червоно-помаранчевими кольорами епідемічної небезпеки. З 2 листопада 2020 року на "помаранчевий" рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 перейшла і Кіровоградська область.


Цьому сприяла невтішна статистика захворюваності в регіоні — станом на ранок 3 листопада 2020 року зафіксовано 2677 лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19, з яких 94 випадки захворювання завершилися летально. Ускладнення епідеміологічної ситуації спостерігається і по місту Світловодську та смт Власівці - вже зареєстровано 65 випадків захворювання COVID-19, двоє мешканців міста померли.

Які ж основні обмеження передбачає "помаранчевий" рівень?

По-перше, він включає в себе заборони, передбачені попередніми "зеленим" та "жовтим" рівнями епідемічної небезпеки. А саме: заборону перевезень пасажирів у кількості, яка перевищує кількість місць для сидіння, заборону проведення дискотек, роботи розважальних закладів та діяльності закладів громадського харчування з організацією дозвілля та обмеження часу роботи закладів громадського харчування без організації дозвілля (до 22-ї години). Обов’язковими до виконання залишаються вимоги щодо перебування у громадських будинках та спорудах, громадському транспорті (як водіям, так і пасажирам) у захисних масках або респіраторах, що закривають ніс та рот.

По-друге, "помаранчевий" рівень має і свої, додаткові обмеження. Так, на період введення цього рівня забороняється:
  • проведення масових (культурних, спортивних, соціальних, релігійних, розважальних, рекламних та інших) заходів за участю більше 20 осіб. У випадку, якщо захід передбачає участь менше, ніж 20 осіб, організатор заходу повинен забезпечити дотримання між його учасниками фізичної дистанції не менше 1,5 м;
  • відвідування закладів освіти здобувачами групами більше 20 осіб (крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти);
  • проведення планових заходів з госпіталізації закладами охорони здоров’я (заборона не стосується надання медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям та новонародженим, онкохворим та хворим, які потребують невідкладних і термінових заходів). При цьому пацієнти, яким надається медична
  • допомога з проведенням планової госпіталізації, повинні пройти тестування на COVID-19;
  • діяльність спортивних залів та фітнес-центрів (крім закладів, які можуть забезпечити приймання відвідувачів не більше 1 особи на 10 м2 приміщення);
  • роботу закладів торговельного та побутового обслуговування населення (крім закладів, які можуть забезпечити приймання відвідувачів не більше 1 особи на 10 м2 торгівельної площі);
  • роботу закладів громадського харчування (крім закладів, які забезпечать наповненість не більше, як на 50 % посадкових місць у приміщенні закладу).

Обов’язковими до виконання залишаються вимоги застосуванням медичних масок та одноразових рукавичок при обслуговування відвідувачів у закладах торгівлі та громадського харчування, закладах побутового обслуговування. Ці заклади повинні проводити дезобробку контактних поверхонь та приміщень, організувати місце для обробки рук зі спиртовмісним антисептиком, проводити щоденний температурний скринінг працівників перед початком роботи. На вході до закладів повинно бути розміщено інформування відвідувачів про умови обслуговування в період карантину, в тому числі щодо кількості відвідувачів, які можуть одночасно перебувати у торгівельній залі, залі обслуговування.

Особливо актуальними наразі є (і залишаються) прості правила профілактики захворювання на COVID-19 та інші гострі респіраторні захворювання: миття рук та обробка їх антисептиком, дотримання соціальної дистанції та уникання місць скупчення людей.

Пам’ятайте, що наше здоров’я та здоров’я оточуючих нас людей залежить в першу чергу від нас самих! Піклуйтесь про себе та своїх близьких!

Тетяна Кривошея,
начальник Світловодського міського управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області



Для того, щоб залишити коментар, увійдіть на сайт через свій профіль у одній з соціальних мереж:




Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Top